Locurile de munca vor fi eliminate de AI pana in 2045? Futurologii avertizeaza ca vor fi doar trei meserii care vor supravietui
locuri de muncaautomatizareinteligenta artificialaroboticapiata muncii
„Suntem caii de curse ai epocii industriale. Iar masinile inteligente sunt noua specie dominanta din economie”. Asa descrie futurologul american Adam Dorr transformarea radicala care, potrivit lui, va lovi piata muncii globala in urmatoarele doua decenii. Director de cercetare la think tank-ul RethinkX, Dorr avertizeaza ca pana in 2045, aproape toate locurile de munca umane vor fi inlocuite de inteligenta artificiala si roboti. Iar ce urmeaza dupa acest moment tine, spune el, de cum ne pregatim pentru o lume in care oamenii nu vor mai merge la munca.
Teoria lui Dorr nu e o simpla speculatie. Ea se bazeaza pe analiza a mii de cazuri istorice de inlocuire tehnologica si pe dinamica accelerata cu care noile inovatii devin dominante. „Odata ce o tehnologie noua prinde tractiune – 3, 5, 10% din piata – e doar o chestiune de ani pana cand devine regula. Asta am vazut la electricitate, automobile, computere si internet. Acum urmeaza inteligenta artificiala, iar tinta ei suntem chiar noi – munca noastra”, afirma el intr-un interviu acordat The Guardian.
Toate industriile vor fi automatizate in urmatoarele decenii
De la transport la educatie, de la sanatate la administratie, toate industriile vor fi automatizate, iar costurile scazute si eficienta ridicata ale AI-ului vor fi imposibil de concurat. „Cine va plati un contabil, un
avocat sau un designer, daca un sistem AI poate face aceeasi treaba mai repede, mai ieftin si fara erori?”, intreaba Dorr retoric. In viziunea sa, oamenii vor fi nevoiti sa accepte ca vechea ecuatie munca = valoare nu mai functioneaza.
Cu toate acestea, futurologul nu este 100% pesimist. Dimpotriva. El vorbeste despre o potentiala „super-abundenta” – o lume in care robotii produc tot, de la hrana la locuinte, iar serviciile esentiale devin aproape gratuite. Insa acest scenariu fericit este conditionat de o reforma profunda a sistemelor economice, politice si sociale. „Daca nu regandim proprietatea, distributia si educatia, riscam o polarizare extrema – cativa oameni foarte bogati si restul pierduti intr-un haos economic si identitar”, sustine el.
Dorr atrage atentia ca e nevoie de actiune imediata: „Timpul curge impotriva noastra. Guvernele, companiile si cetatenii trebuie sa experimenteze acum noi forme de venit garantat, noi sisteme educationale si noi modele de comunitate.” El ofera si o paralela istorica interesanta: aristocratii din trecut. „Unii erau ratati si nefericiti, dar altii traiau vieti pline, fara sa munceasca. Din arta, prietenii, familie si explorare personala. Poate ca ei ne pot invata cum sa traim intr-o lume in care munca nu mai este obligatorie.”