Pe masura ce se lasa seara, in special in anotimpurile reci, cand noptile sunt mai lungi decat zilele, iluminarea spatiilor exterioare trebuie facuta corespunzator, pentru a nu ingreuna bunul mers al lucrurilor. Lucrurile trebuie gandite cu precizie, indiferent daca este vorba despre iluminatul stradal, arhitectural, al spatiilor industriale sau al propriei case.
Scopul iluminatului exterior este de a creste eficienta activitatilor cand nu este lumina naturala si de a face productia, transportul, constructiile si strazile sigure, eficiente si confortabile.
Corpurile de iluminat pentru exterior sunt alese si in functie de locul unde se amplaseaza, pentru a oferi spatiului un aspect vizual placut, dar si confort in acelasi timp. O lampa exterior poate schimba in totalitate privelistea, daca este aleasa in acelasi stil cu ambientul locului.
Aici, lucrurile sunt adaptate unor reguli care necesita a fi respectate. Ca un spatiu public sa fie iluminat corect, trebuie sa functioneze conform aspectelor legale. Prin urmare, corpurile de iluminat stradal au rolul de a asigura securitate si siguranta, atat la nivel individual, cat si colectiv. Vorbim despre strazi si spatii mari, care necesita lumina puternica pe toata durata noptii. Solutiile sa fie sigure, dar si sa aiba costuri reduse de intretinere. La acestea se mai adauga si atentia asupra conditiilor de mediu, protectia impotriva electrocutarii, dar si aspecte ce tin de montaj.
Spatiile din curte pot fi extensii ale caselor, cu mobila de bucatarie, locuri de luat masa, zone de relaxare si multe altele. Au nevoie sa fie luminate corespunzator, atat in anotimpurile calde, dar si in cele reci. Pentru crearea unei senzatii de incapere pentru terasa sau orice alt loc din curte, lampile suspendate isi fac treaba foarte bine. Pot fi pozitionate deasupra mesei sau intr-un loc intunecat, unde merita sa fie pus un fotoliu.
Un oras luminat corect ofera siguranta si protectie tuturor cetatenilor. El nu este doar al celor care il locuiesc, ci si al turistilor. Iar oraselor care sunt adevarate centre turistice le trebuie o iluminare care sa ofere siguranta si lumina sa fie amplasata in baza unor parametri ce tin de estetica, functionalitate si de eficienta energetica.
Pot fi folosite mai multe surse de lumina, cum ar fi cea alba, statica, colorata sau calda. Astfel, iluminatul arhitectural trebuie sa imbine atat partea artistica (prin scoaterea in evidenta a cladirilor, monumentelor, strazilor), dar si pe cea sigura, eficienta.
Un meci de fotbal, un concert sau un eveniment de o mare importanta se vor organiza intotdeauna pe un stadion cu lumina puternica. Asta pentru ca lumina creeaza o experienta sigura si placuta pentru public, pentru cei care sustin concerte sau pentru performanta sportivilor. Sistemul de iluminare cu LED este cel mai potrivit in astfel de locuri, fiind puternic, iar ledurile nu contin mercur sau alte substante toxice, asa cum, de altfel, nici nu se incalzesc. Ca experienta sa fie una placuta, nu doar stadionul trebuie iluminat, ci si locurile din apropiere.
Pentru siguranta traficului rutier, tunelele si pasajele trebuie sa aiba o lumina sigura dar, in acelasi timp, sa asigure si confortul soferilor. De altfel, aceste zone sunt luminate conform standardelor si reglementarilor legii. Un tunel sau un pasaj trebuie sa ofere o iluminare optima atat la intrare, cat si la iesire. Doar asa soferii isi pot adapta viteza fara sa se simta deranjati si vor avea o calatorie placuta, fara incidente.
Indiferent daca sunt legume, fructe sau plante, lumina este foarte importanta in cresterea acestora. O combinatie de lumina artificiala si naturala este potrivita pentru adaptabilitatea lor. In cazul plantelor, vorbim despre diferite tipuri de „preferinte” pentru lumina, unele fiind prietenoase cu o intensitate mai mare a luminii, iar altele care pot supravietui cu usurinta doar cu lumina artificiala.
Lumina joaca un rol important in fiecare spatiu, fie el si iluminat natural. Pentru spatiile exterioare, posibilitatile de iluminare sunt variate, urmand a fi alese tinand cont de confort, siguranta si estetica.
Sursa foto: www.shutterstock.com
Ultimele NOUTATI
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?