Piata muncii este intr-o continua schimbare in ultimii ani, o serie intreaga de meserii noi aparand parca din senin si fiind imbratisate cu entuziasm de multi tineri si nu numai. In acelasi timp exista si meserii care dispar cu timpul, unele dintre ele fiind chiar eliminate din nomenclatorul de meserii. Este si cazul ocupatiei de jurisconsult, meserie ce urmeaza sa fie eliminata din clasificarea ocupatiilor din tara noastra. Potrivit oficialilor Inspectiei Muncii, aceasta ocupatie va fi inlocuita cu cea de consilier juridic.
La sfarsitul lunii august, potrivit datelor din REVISAL, sunt inregistrate 2.205 de contracte de munca pentru angajati ce ocupa functia de jurisconsult. Dintre acestea, 1.544 de contracte sunt cu norma intreaga, in timp ce 661 sunt cu norma partiala. In aceste conditii apare urmatoarea intrebare: ce se intampla cu salariatii care ocupa in prezent aceasta functie in organigrama unor companii si institutii?
Raspunsul ni-l ofera oficialii Inspectiei Muncii, care au emis recent un comunicat de presa prin intermediul caruia se dau mai multe explicatii cu referire la aceasta situatie.
Inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu spune ca “modificarea functiei se poate efectua prin intocmirea unui act aditional la contractul individual de munca, conform prevederilor Art. 17, Alin. 5 din Legea nr. 53 din 2003”. Angajatorii care se regasesc in aceasta situatie trebuie sa stie ca aceasta modificare a contractelor individuale de munca trebuie efectuata pana cel tarziu la data de 30 septembrie 2022 si transmisa in registrul general de evidenta a salariatilor, cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii”.
Asa cum spuneam si in primele randuri, Clasificarea Ocupatiilor din Romania a suferit modificari importante la inceputul acestui an, noi meserii fiind introduse in nomenclator. Astfel, 69 de meserii noi au fost incluse in nomenclator, printre acestea numarandu-se unele ocupatii precum cele de analist comportamental, analist de afaceri, analist testare software, artist multimedia, barista, consultant de securitate cibernetica si asa mai departe.
Citeste si: Ghidul angajatorului. Cum va protejati de concurenta pe care v-o pot face fostii dvs. salariati?
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"