Contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit tara noastra la inceputul acestei primaveri se dovedeste a fi unul destul de dificil pentru mediul de afaceri, multi antreprenori locali exprimandu-si ingrijorarile cu privire la criza economica din perioada imediat urmatoare. Cu toate acestea, o analiza recenta a celor de la KeysFin ne arata ca mediul de afaceri din tara noastra rezista destul de bine chiar si in aceste conditii dificile, numarul insolventelor, al radierilor si al dizolvarilor companiilor continuand sa fie cu mult mai mic decat cel inregistrat in 2019.
Romania traverseaza insa in continuare o perioada extrem de dificila, numarul de cazuri noi zilnice din ultimele saptamani aratandu-ne ca suntem inca destul de departe de incheierea crizei sanitare cu care ne confruntam. In aceste conditii, mediul de afaceri are nevoie de o continuare sau chiar de o majorare a sprijinului autoritatilor, tendinta cu privire la numarul insolventelor, al radierilor si al dizolvarilor companiilor putandu-se inversa foarte rapid.
Numarul companiilor din Romania care au intrat in insolventa in primele sase luni ale acestui an a ajuns la 2.360, ceea ce inseamna ca vorbim despre o scadere la acest capitol cu nu mai putin de 26% in raport cu perioada similara din 2019. Mai mult decat atat, este cea mai mica valoare pe care o inregistram la acest capitol din ultimii zece ani. Daca ne indreptam atentia catre numarul companiilor care au fost suspendate vom avea o surpriza si mai mare, scaderea in acest caz fiind de 32% dupa prima jumatate a anului. Cu un numar de doar 5.136 de companii care au fost suspendate, si la acest capitol vorbim despre un minim al ultimilor zece ani.
Mergem mai departe si vorbim despre radierile si dizolvarile de firme locale, numarul acestora scazand cu nu mai putin de 58% dupa primele sase luni ale anului curent, in raport cu perioada similara din 2019. Mai exact, in prima jumatate a anului au fost inregistrate aproximativ 35.000 de radieri si dizolvari. In acelasi timp, numarul entitatilor active, fie ca vorbim despre persoanele fizice autorizate sau despre persoanele juridice, a crescut in aceste prime sase luni cu 4%, pana la 1.391.147.
In ciuda acestor cifre care arata foarte bine, situatia ramane destul de delicata pe plan local. Epidemia de coronavirus este inca in plina expansiune in tara noastra, ceea ce inseamna ca vorbim despre o continuare si chiar despre o posibila inrautatire a crizei sanitare. Mai mult decat atat, ne putem gandi chiar la un nou lockdown sau la noi masuri de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei. O serie de noi masuri de restrictie ar putea afecta mult mai puternic mediul de afaceri local.
Potrivit estimarilor facute de specialistii din cadrul KeysFin, rata somajului ar putea ajunge in acest an la un nivel de 6.5%. Desi ar reprezenta o crestere destul de semnificativa, rata somajului din tara noastra ar ramane in continuare sub media europeana de 7.1%. Conform datelor publicate de INS, numarul de someri a crescut in luna mai la 463.000, rata somajului crescand cu 0.4% in raport cu luna precedenta, pana la 5.2%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. In acelasi timp, la inceputul acestei luni puteau fi numarate putin peste 100.000 de contracte de munca suspendate.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea