Ai un loc de munca la care se obisnuieste sa ti se ceara sa stai peste program fara sa iti fie platite orele suplimentare? Trebuie sa stii in mod obligatoriu ca poti sa faci reclamatie la ITM in acest caz. Inspectoratul Teritorial de Munca este singura institutie care are puterea de a realiza controale pentru a verifica aplicarea legilor si a altor acte normative in domeniul muncii, in relatiile de munca si in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca.
In cazul in care te regasesti in situatia de a sta mereu peste program si de a nu iti fi platite orele suplimentare, atunci trebuie sa iti cunosti drepturile mentionate in Codul Muncii. Adreseaza-te mai intai sefului direct, sesizandu-i problema pe care o ai in scris. Nu uita sa ceri si un numar de inregistrare! In cazul in care angajatorul nu da semne ca si-ar dori sa rezolve problema, atunci nu mai ai nimic altceva de facut in afara de a te adresa celor de la ITM. Poti face o sesizare prin telefon sau printr-un e-mail trimis. De asemenea, pe site-ul institutiei poti gasi si un formular pentru petitii si sesizari.
Sesizari la ITM poti insa in mult mai multe situatii. Spre exemplu, poti depune o reclamatie daca angajatorul intarzie in mod repetat sa iti dea salariul sau daca iti ofera un salariu mai mic decat cel minim brut pe tara pentru un program normal de lucru. De asemenea, poti depune o sesizare daca esti discriminat la locul de munca direct sau indirect, daca nu ti-au fost platite contributiile la sanatate si pensii, daca nu esti platit pentru concediul de odihna sau daca angajatorul refuza sa iti elibereze adeverinta de salariat.
Pentru a face o sesizare catre ITM, este necesar sa urmezi cativa pasi importanti. In primul rand, trebuie sa incluzi datele tale de identificare, precum numele complet, CNP-ul si adresa. De asemenea, este important sa oferi informatii despre angajator, inclusiv denumirea companiei, localitatea in care se afla punctul de lucru si numele managerului.
Descrie faptele cat mai concis si clar, anexand doar documente relevante, cum ar fi texte sau imagini, care sustin sesizarea ta. Nu este necesar sa depui filmari. Solicita un raspuns scris si cere un numar de inregistrare pentru petitia ta. Potrivit specialistilor de la eJobs, petitiile anonime sau cele in care nu sunt trecute datele de identificare ale petitionarului se claseaza, asa ca asigura-te ca ai inclus toate informatiile necesare.
Dupa depunerea sesizarii, un inspector ITM va prelua cazul tau si te va contacta daca este nevoie pentru a afla mai multe detalii. Inspectorul va efectua un control la angajator pentru a verifica respectarea legislatiei muncii, acordarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor fata de salariati. In timpul acestui proces, inspectorul va strange dovezi, va realiza investigatii si, in urma acestora, poate dispune masurile necesare, inclusiv aplicarea de sanctiuni contraventionale.
Iar daca iti este teama ca sefii tai vor afla ca i-ai reclamat la ITM, trebuie sa stii ca nu ai de ce sa iti faci griji. Conform Art. 18, Alin. 1, Lit. c) din Legea nr. 108/1999, sesizarile la ITM sunt confidentiale. Totusi, inspectorii ITM vor solicita angajatorului anumite documente, printre care si cele ale persoanei care a facut sesizarea, ceea ce inseamna ca exista o sansa ca sefii tai sa isi dea seama cine a facut de fapt sesizarea.
Citeste si: 7 din 10 romani merg la serviciu suparati si de nevoie, doar 3 o fac din placere
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Poate un salariat sa schimbe in instanta rezultatul evaluarii facute de angajator?
Doi giganti mondiali fac angajari masive in Romania, pe salarii mari!
In mod surprinzator, dobanzile la banci scad. Bucurie mare, dar nu pentru creditele noi!
Venituri pasive explicate: Cum sa faci bani fara sa muncesti non-stop?
Partenerii nostri
Cum compensam munca prestata in ziua de sambata? Specialistii explica
Tichete cadou oferite angajatilor cu ocazia Craciunului. Regim fiscal
Concediere individuala vs concediere colectiva - procedura pas cu pas, explicata de specialisti
Prelungirea duratei de amortizare: Care este tratamentul contabil si fiscal?
Ajustare TVA in cazul minusurilor de inventar: Cum se inregistreaza in contabilitate
Proiect ANAF: Bolt, Uber si BlackCab vor trebui sa depuna lunar Formularul 39X
Te-ar putea interesa si