Angajatii romani spun ca NU si-ar da DEMISIA, daca patronul le-ar mari salariul: banii mai multi cumpara loialitatea in firma
salariumajorari salarialeangajatipiata muncii
In ultimele luni, majoritatea romanilor resimt presiuni financiare in crestere, pe fondul scumpirilor galopante la aproape toate alimentele, bunurile si serviciile de larg consum. In contextul in care traiul de zi cu zi devine o provocare tot mai mare, nu putini sunt romanii care si-ar da pe loc demisia daca un alt angajator le-ar oferi un salariu mai mare sau alte beneficii extrasalariale care sa ii ajute sa treaca peste scumpiri. In egala masura, daca actualul angajator ar majora lefurile, 55% dintre angajati spun ca nu ar mai pleca din firma. Iata, deci, cum banii "cumpara" loialitatea.
In momentul de fata, se resimte pe piata muncii de la noi un curaj in crestere al angajatilor. Dupa doi ani de pandemie si multa lipsa de predictibilitate, lucrurile incep sa se aseze, desi contextul este in continuare unul dificil, marcat de noi provocari.
Ce si-ar dori romanii de la actualul loc de munca: 52% vor mai multi bani la salariu
Intrebati de ce ar schimba actualul job, peste jumatate (52%) mentioneaza un salariu mai mare, in timp ce 16% ar alege un loc de munca unde sa poata evolua in cariera si cu proiecte care sa-i motiveze. In acelasi timp, 15% ar schimba angajatorul pentru mai multa flexibilitate, iar 8,5% pentru mai multa stabilitate. De asemenea, 4,5% ar alege un job pentru mediul de lucru, manageri si colegi, iar 4% pentru mai multe beneficii extrasalariale.
Angajatorii au devenit, la randul lor, mai activi. Doar de la inceputul acestui an pana in prezent au fost publicate aproape 165.000 de locuri de munca, cu 55% mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 71% mai multe comparativ cu 2020.
"Reanimarea pietei muncii a insuflat o doza suplimentara de curaj celor care aveau nemultumiri legate de jobul curent. In acest moment, piata este clar in favoarea candidatilor, ceea ce le ofera si legitimitate la negociere atunci cand isi schimba jobul, iar, pe de alta parte, pune companiile in mare dificultate in contextul unui deficit de talente galopant pe aproape toate domeniile si industriile. In continuare factorul financiar primeaza: un salariu mai mare e principalul criteriu care i-ar determina pe romani sa faca o schimbare de job. Poate si mai important insa e faptul ca o marire salariala e si prima care i-ar face sa reconsidere o eventuala demisie", spune Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs Romania, cea mai mare platforma de recrutare din tara.
Daca la inceputul anului vorbeam despre The Great Resignation si de candidati tot mai dispusi sa-si dea demisia fara planuri de rezerva pentru ca stiu ca piata e calda, acum lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, ba din contra, curajul acestora pare tot mai mare. Chiar si acolo unde decizia de a parasi o companie este luata, conform sondajului eJobs, exista totusi anumiti factori care ar putea sa ii intoarca pe angajati din drum. Astfel, peste jumatate dintre romani (55%) ar reconsidera decizia daca ar primi o marire de salariu la jobul actual. Cei mai multi dintre respondenti (67%) nu si-ar mai da demisia daca li s-ar mari salariul cu minimum 20%.
Daca bani mai multi nu sunt, flexibilitatea e musai
Analistii mai noteaza ca, in afara de bani, al doilea element care ar determina un angajat sa se razgandeasca in privinta demisiei ar fi
flexibilitatea. Se pare ca acesti ani pandemici si munca de acasa isi spun cuvantul, iar angajatii "au prins gustul" unui program de lucru construit in functie de prioritatile vietii personale si cu posibilitatea muncii de la distanta.
"Datele celui mai recent sondaj eJobs ne arata ca romanii isi doresc tot mai mult sa aiba controlul programului de lucru sau al locului de unde isi desfasoara activitatea, cresterea flexibilitatii la job fiind mentionata de 13% dintre respondenti drept un motiv pentru care ar decide sa ramana la locul curent de munca", noteaza eJobs.
Daca ne uitam la cum definesc romanii cresterea flexibilitatii la actualul job, peste o treime din respondenti doresc sa pastreze programul de lucru traditional de 8 ore/5 zile pe saptamana, dar cu posibilitatea de a-si alege intervalele de lucru. Aproape 25% si-ar dori sa poata sa lucreze si de acasa cateva zile pe saptamana, in timp ce peste 20% ar vrea sa lucreze numai de acasa. In acelasi timp, pe 17% din angajati scurtarea saptamanii de lucru la 4 zile i-ar intoarce din drum daca ar fi hotarati sa-si dea demisia.
"Candidatii au devenit mai selectivi cand vine vorba despre schimbarea locului de munca, avand in vedere ca au la dispozitie mai multe oportunitati decat aveau in perioada pandemica. Desi 59% dintre respondenti sunt calculati si fac schimbari profesionale doar cand au un plan de rezerva, trebuie sa tinem cont ca restul, adica 41%, prefera sa nu stea la un job care ii nemultumeste, chiar daca nu au o alta oportunitate pe masa pentru ca au incredere ca exista suficiente joburi pentru nivelul lor de experienta. E un procent enorm", mai spune Raluca Dumitra.
19% dintre respondenti spun ca asteapta sa aiba mai multe oferte de job pe masa pentru a lua o decizie asumata, 14% spun ca au acceptat intotdeauna o oferta cu un salariu mai mare, iar 3% accepta o oferta de munca imediat, de teama sa nu o piarda. Sondajul eJobs mai arata ca 63% dintre romani pun semnul egal intre schimbarea jobului si curaj, 23% asociaza un loc de munca nou cu pragmatismul si 9,5% cu pasiunea, in timp ce doar 4,5% abordeaza procesul de schimbare a jobului cu timiditate ori plictiseala.
Sondajul eJobs a fost derulat in perioada 15 aprilie - 5 mai 2022, pe un esantion de 2.803 respondenti.