AOAR sustine taxarea profiturilor exceptionale ale companiilor din sectorul energetic
aoarasociatia oamenilor de afaceri din romaniafinanteimpozitareprofituricompanii
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine propunerea Ministerului de Finante privind IMPOZITAREA PROFITURILOR EXCEPTIONALE obtinute de companiile din sectorul energetic. Propunerea este una din masurile propuse constant de AOAR in ultimii ani, cand urmare a evidentei ca prin transferarea unui monopol de stat catre unul privat, companiile din sectorul energetic au obtinut profituri generate de cresteri de preturi fara realizarea niciunei imbunatatiri aduse furnizarii in domeniul combustibililor sau a energiei. Masura a fost aplicata si in alte tari membre ale Uniunii Europene, precum Ungaria sau Marea Britanie, precizeaza AOAR, intr-un comunicat de presa.
AOAR propune ca veniturile rezultate din taxarea in cauza "sa constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care sa se stimuleze proiectele de crestere a eficientei energetice".
AOAR considera OPORTUNA taxarea exceptionala a veniturilor companiilor din domeniul gazelor naturale, in conditiile in care Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala impun Romaniei cresterea pretului de furnizare a acestei resurse.
Asociatia reaminteste ca la nivelul UE, nu s-a acceptat de catre state precum Germania, Austria sau Italia sa se treaca la negocierea unui pret unic de livrare a gazelor naturale importate din Rusia, protejandu-se "aranjamentele preferentiale ale acestor tari cu Rusia". Un exemplu elocvent il reprezinta triplarea profitului companiei germane EON, in sem1 din 2012 fata de sem1 din 2011, pe fondul acordului incheiat de compania germana cu Gazprom referitor la reducerea pretului de import al gazelor cu aplicabilitate retroactiva de la 1 mai 2012.
AOAR observa ca FMI/CE/BM IGNORA faptul ca tara noastra, care importa circa 30 de procente din necesarul de gaze naturale din Rusia plateste cel mai mare pret, de circa 500 de dolari/1.000 mc fata de maximul de 400 de dolari, platit de alte tari din UE (preturile sunt confidentiale si pot fi chiar mai mici). "De asemenea, se fac presiuni nejustificate asupra Romaniei de a asigura posibilitatea exportului de gaze naturale, in conditiile in care Romania este obligata sa importe circa 30% din necesarul sau de consum din unica sursa Rusia, la preturi exceptionale", precizeaza Asociatia.
AOAR considera ca executivul trebuie sa propuna spre dezbatere publica strategia energetica pe urmatorii zece ani, adoptare prin consens a acesteia de catre toate partidele, astfel incat mediul de afaceri sa poata calcula si controla costurile pe care le implica factura energetica, element de competitivitate in Romania, ca si in Germania.