Aveti un angajat care a ramas cu zile de concediu de odihna neefectuate. Puteti sa ii acordati bani in compensatie, daca el va cere acest lucru?
Raspunsul este nu. Conform art. 146 din Codul muncii, daca un angajat a ramas intr-un an cu zile de concediu neefectuate, el este obligat sa si le ia in natura intr-un interval de 18 luni, incepand cu 1 ianuarie al anului urmator. Nu puteti sa-i compensati in bani zilele in cauza, chiar daca el va cere acest lucru, deoarece astfel i s-ar incalca un drept fundamental, anume dreptul la concediu de odihna anual. Regula cunoaste insa o exceptie.
Conform art. 146 alin. (3) din Codul muncii, singura situatie in care este posibila acordarea de bani pentru zilele de concediu de odihna ramase neefectuate este
la incetarea contractului de munca.
Nu conteaza motivul incetarii – demisie, concediere, acordul partilor, incetare de drept. Se trage linie, se numara zilele de CO la care ar fi avut dreptul salariatul pentru perioada lucrata pana atunci si acestea se platesc cu indemnizatia aferenta.
Ca o paranteza, e posibila si situatia in care salariatul a apucat sa isi efectueaza tot concediul cuvenit pentru cele 12 luni dintr-un an si pleaca apoi din firma inainte de incheierea anului respectiv. In acest caz el este cel care ramane dator, motiv pentru care, la intocmirea notei de lichidare, ii puteti cere restituirea indemnizatiei pe care a primit-o pentru perioada nelucrata din an.
Revenind la situatia clasica, cand contractul de munca al salariatului inceteaza si trebuie sa ii fie compensate in bani zilele de CO neefectuate, in practica apar cateva intrebari interesante:
1. Desi angajatorul a tot insistat ca salariatul sa isi ia concediul de odihna cuvenit, acesta a refuzat. Nu a facut nicio cerere de CO si a preferat sa vina la serviciu. Daca pleaca din firma, angajatorul mai are obligatia sa ii compenseze in bani concediul neefectuat?
Aici, in aparenta, raspunsul este clar. Potrivit art. 144 alin. (2) din Codul muncii, dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Acordarea acestui concediu nu este conditionata de absolut nimic, ca urmare absenta cererii de concediu de odihna nu poate conduce la pierderea dreptului la compensarea acestuia, atunci cand contractul de munca inceteaza.
Cu toate acestea, practica judecatoreasca nu este unitara. Confruntate cu o asemenea speta, unele instante au decis ca, intr-adevar, acordarea si efectuarea in natura a concediului de odihna nu depinde de consimtamantul sau optiunea salariatului ori de posibilele interese personale ale acestuia. Si ca eventuala „impotrivire” a salariatului nu poate fi, in niciun caz, interpretata ca o renuntare la concediu.
Alte instante, insa, au decis in sens contrar: angajatorul nu a impiedicat in niciun fel efectuarea concediului, ba, din contra, a fost foarte generos si i-a oferit salariatului libertatea sa isi exercite oricand acest drept, atat in anul in cauza, cat si in cele 18 luni prevazute la art. 146 din Codul muncii. Daca salariatul a adoptat o atitudine pasiva si indiferenta, nu este deloc clar ce anume ar mai fi putut face, concret, angajatorul.
Prudent ar fi insa ca angajatorul sa compenseze in bani zilele respective. Evita in acest mod un eventual litigiu in instanta, cu cheltuielile aferente, in care sansele de a primi o decizie favorabila sunt destul de mici.
2. Salariatul s-a pensionat si a ramas cu zile de concediu de odihna neefectuate. Dar, dupa pensionare, s-a reangajat in aceeasi firma, in baza unui nou contract de munca. Poate sa beneficieze in natura de zilele de CO in cauza?
Nu. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat
este obligatorie atunci cand inceteaza contractul de munca. Deci zilele ramase vor fi compensate in bani, nu se vor putea prelua intr-un alt contract individual de munca.
3. Salariatul a fost detasat pentru 1 an la o alta companie si pe perioada detasarii nu a efectuat concediul de odihna. La data incetarii detasarii, compania la care a fost detasat este obligata sa ii compenseze in bani concediul pe care nu l-a acordat?
Nu. Compensarea in bani a concediului de odihna este permisa doar in situatia in care inceteaza contractul individual de munca. Or in situatia prezentata inceteaza doar detasarea, nu si contractul, deci salariatul va beneficia de concediul de odihna la angajatorul de la care a fost detasat si la care a revenit in urma incetarii detasarii.
4. Salariatul se afla in concediu medical pe perioada ultimului an, dupa care se pensioneaza medical. Angajatorul mai este obligat sa compenseze in bani concediul de odihna neefectuat?
Da. Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic. Cum in acest caz a intervenit incetarea de drept a contractului de munca, in temeiul art. 56 lit. c) din Codul muncii, se vor aplica in mod corespunzator prevederile legale referitoare la compensarea in bani a concediului de odihna.
Exceptie fac politistii si militarii, categorii care nu beneficiaza de concediu de odihna pentru perioadele in care s-au aflat in concediu medical, potrivit HG nr. 1.578/2002 si HG nr. 442/1992.
Sursa foto: www.pixabay.com