Capitalismul nu a pus covrigi in coada mediului privat din Romania: Peste 1 milion de firme au fost inchise in ultimele trei decenii
capitalismfirmeafacerifaliment
In ultimele trei decenii de capitalism, numerosi romani si-au incercat norocul in afaceri si, pentru foarte multi dintre acestia, soarta se pare ca a avut alte planuri. In ultimii 30 de ani, 1.056.574 de firme au fost radiate in Romania.
O analiza a Termene.ro arata ca, in ultimele trei decenii, 1.056.574 de companii au fost radiate. Facand o medie, rezulta ca, anual din Romania au disparut 34.000 de firme.
Au existat ani in care lucrurile au mers mai rau decat in alte perioade. De exemplu, in 2002, 2006 si 2019 am pierdut cele mai multe companii, respectiv 109.039 in 2002, 135.875 in anul 2006 si 230.330 in 2019.
Lipsa educatiei financiare sta la baza esecului in afaceri
Analistii sustin ca explicatia pentru care oamenii de afaceri dau gres este, pe cat de simpla, pe atat de dureroasa. Vorbim despre lipsa educatiei financiare si de business.
Expertii sustin ca mediul de afaceri are nevoie de sustinere din acest punct de vedere. Daca antreprenorii ar fi mai informati atunci cand pleaca la drum, sansele sa dea gres ar scadea exponential. Din nefericire, insa, multi se aventureaza in lumea afacerilor fara sa stie cum sa actioneze, cum sa isi gestioneze bugetul, cum sa isi intocmeasca planuri sustenabile de viitor si cum sa isi creasca si adapteze permanent afacerea la conditiile de pe piata.
"Principalul obstacol pe care il intampina antreprenorii atunci cand vor sa-si creasca propria afacere este lipsa educatiei, care este pe primul loc in continuare, urmata de accesul la finantare si lipsa oamenilor buni.
De aceea, avem nevoie de cursuri despre cum se conduc si se cresc afaceri in mod profesionist, fara micromanagement si fara sacrificii. In opinia mea, 25% dintre firmele inchise in Romania ar fi putut supravietui daca fondatorii ar fi avut acces la resurse educationale si astazi am fi avut 250.000 de firme sanatoase in plus pe piata locala", a declarat Adrian Dragomir, Business Innovation Consultant si co-fondator Termene.ro.
Citeste si: Cifrele si pandemia: antreprenorii au devenit mult mai atenti la cum cheltuiesc si investesc