Vei fi propriul tau sef si iti vei face programul asa cum vrei. Statutul de antreprenor iti va da incredere in tine si vei fi o persoana implinita in toate privintele.
Identifica-ti punctele forte
Nu poti fi antreprenor chiar in orice domeniu la care nu te pricepi. E de preferat sa faci ceea ce iti place pentru ca astfel vei avea multe idei bune ce iti vor aduce profit. In aceasta etapa e important sa stabilesti inca de la inceput cateva date preliminare. Trebuie sa stii ce obiective ai, cati bani poti investi si cat de mult timp vrei sa sacrifici pentru a atinge aceste obiective.
Analizeaza-te
In continuare, e timpul sa te autoanalizezi cat de obiectiv poti sa o faci. Nu toata lumea are o personalitate potrivita pentru a deveni antreprenor. Toti oamenii vor sa fie propriii lor sefi, insa nu toti pot sa faca acest lucru. O buna metoda prin care iti dai seama este de a te gandi in prealabil cum vei reactiona la anumite probleme ce vor aparea si daca vei putea face fata ritmului pe care orice afacere il presupune.
Ce intrebari trebuie sa iti pui
Inca de la inceput, trebuie sa iti pui mai multe intrebari firesti ce te vor ajuta sa iti dai seama cat de potrivit esti pentru statutul de antreprenor. E indicat sa te gandesti cat de serios poti daca esti in stare sa faci fata unei responsabilitati mari. De tine vor depinde salariile mai multor oameni si vei fi direct responsabil de succesul afacerii pe care o pui pe picioare. Pentru esecurile tale e posibil sa nu ai un plan de rezerva care sa iti salveze afacerea.
Investitiile inspirate si alegerile corecte iti vor mari cifra de afaceri, dar ea poate sa scada la orice decizie gresita luata de tine. Statutul de antreprenor inseamna si o buna interactiune cu oamenii. Antreprenorii trebuie sa stie cum sa abordeze aceste relatii si sa se ocupe de clienti, mai ales de nemultumirile acestora. In caz contrar, afacerea ta nu va avea sanse de izbanda.
Statutul de antreprenor presupune o marja destul de mare de incertitudine. Daca poti accepta acest lucru, vei avea succes in ceea ce faci. Toti marii oameni de afaceri au trecut prin multe momente foarte grele in cariera lor inainte de a fi persoane cu un succes rasunator in domeniul lor de activitate. E de ajuns sa dam exemplul unor personalitati ca Richard Branson, Bill Gates si Steve Jobs, ei fiind oameni care au reusit datorita hotararii lor de a avea succes cu orice pret.
Esti o persoana creativa?
Antreprenorii de succes sunt cei care au mereu indei creative si stiu sa faca diferenta fata de ceilalti din acest domeniu. Problemele si dificultatile necesita adesea solutii pline de creativitate si imaginatie. In acesta etapa, este bine sa iti cunosti foarte bine calitatile si defectele pe care tu le ai. Folosindu-le atunci cand ai nevoie de ele, vei scoate maximum din orice situatie in care esti implicat. A fi antreprenor nu inseamna doar a avea succes in ceea ce faci, ci si a face fata provocarilor care apar.
Discuta-ti ideile cu cei din jur
Daca vei deveni antreprenor, comunicarea cu angajatii si colaboratorii tai este esentiala pentru succesul afacerii pe care o conduci. Nu ezita sa ceri parerea altora si sa vezi daca ideea ta poate fi imbunatatita cumva. Fiind atasat prea mult de ideile tale, e posibil sa te gandesti ca ele sunt cele mai bune.
Insa ai nevoie de obiectivitate si de analiza celorlalti pentru a identifica posibilele lipsuri pe care o initiativa le are. Brainstormingul unei anumite idei inseamna si imbunatatirea ei prin adaugarea unor puncte pozitive ce vin din partea celorlalti oameni.
Studiaza piata
Cheia unei afaceri de succes consta in identificarea cererii pentru un anumit produs sau serviciu pe piata de profil. Poti obtine informatiile necesare prin mai multe mijloace. Mediul online este o sursa bogata de informatii in anumite domenii de activitate. Pe internet vei gasi si multe planuri de afaceri ce pot fi puse in aplicare atunci cand vrei sa devii antreprenor. Astfel, vei intra in contact cu profesionisti in domeniu si cu multi oameni pasionati de aceleasi lucruri.
Discuta cu potentialii clienti
Poti oferi cele mai bune produse si servicii dintr-un anumit domeniu de activitate, insa e important sa ai clienti pentru ele. Altfel, afacerea pe care o pui pe picioare nu va rezista prea mult timp. Discutand cu cat mai multi oameni interesati, vei avea si posibilitatea de a gasi potentiali investitori sau clienti constanti.
Nu ezita sa ceri un feedback sincer din partea lor pentru a vedea ce nu faci bine. Atunci cand vrei sfaturi bune, nu le cere de la prietenii tai. Ei vor fi subiectivi si nu vor dori sa te supere. Toti te vor felicita si vor incerca sa te incurajeze, ceea ce nu face neaparat bine afacerii tale. Un feedback critic, prin care sunt aratate slabiciunile unei afaceri, este mult mai util, chiar daca nu iti va face mereu placere sa auzi lucruri mai putin bune pentru tine.
Evalueaza riscurile
Meseria de antreprenor presupune adesea mai multe riscuri decat recompense. Riscurile sunt in special cele asumate in plan financiar. Atunci cand vrei sa investesti o anumita suma de bani, ai grija sa nu pui totul in joc si sa pastrezi un echilibru intre cheltuieli si incasari. Si nu uita sa reinvestesti profitul obtinut pentru a-ti creste si mai mult afacerea.
Fa-ti calcule si vezi cat de mult timp poate rezista afacerea ta fara a avea profit. Inceputul este important, iar pe parcurs vei vedea ca totul se va aseza si vei incepe sa culegi roadele muncii tale. Un antreprenor de succes obtine rezultatele dorite dupa mai mult timp, nu de la o zi la alta. Tinand seama de toate principiile expuse pana aici, vei intra pe aceasta piata in deplina cunostinta de cauza.
Ultimele NOUTATI
Cea mai mare greseala pe care o fac toti la birou: de ce backup-ul iti poate salva afacerea
Folosesti Microsoft Office? Iata cele mai tari trucuri pe care nimeni nu ti le-a spus!
Proprietarii vor sa ascunda asta de tine! 5 trucuri pentru a obtine cel mai bun pret la apartamente
Partenerii nostri
Clientii intarzie cu plata facturilor? Iata cum gestionati creantele neincasate!
Vanzare autoturism amortizat integral: studiu de caz privind implicatiile fiscale si contabile
Contract comodat tipuri modele
Angajatul lipseste frecvent si nemotivat de la serviciu. Cand poate fi concediat disciplinar?