Nu sunt deloc putini cei ce au un loc de munca la care se lucreaza si in zilele de weekend. Sigur, nu este cel mai placut sa mergi la lucru sambata sau duminica, insa in cazul multor joburi aceasta practica este o realitate. Daca si tu ai un astfel de loc de munca, trebuie sa iti cunosti drepturile financiare si de repaus de care beneficiezi conform legislatiei in vigoare.
In primul si primul rand, trebuie sa stii ca atunci cand esti angajat cu contract de munca este obligatoriu sa ai 48 de ore de repaus saptamanal. In mod normal, aceste doua zile libere sunt in weekend, insa, asa cum spuneam si in randurile anterioare, exista joburi care nu permit ca toti angajatii sa stea acasa in zilele de weekend. In aceasta situatie, tu ca angajat vei avea drepturi care compenseaza zilele libere de la sfarsitul saptamanii.
Potrivit specialistilor de la eJobs, daca nu iti poti lua zile libere in weekend, atunci vei avea zile libere in timpul saptamanii. Potrivit Articolului 137, Alineatul (2) din Codul Muncii, “in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca, aplicabil sau prin regulamentul intern”.
Sigur, pot exista si exceptii in care nu ai cum sa iti iei liber nici in timpul saptamanii. Si aceasta situatie este prevazuta in Codul Muncii, Articolul 137, Alineatul (4) spunand ca “in situatii de exceptie, zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor”. De asemenea, Alineatul (5) mai stabileste ca “salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite”.
Mai mult decat atat, zilele de weekend lucrate iti vor aduce si un plus la salariu. Conform Articolului 137, Alineatul (3) din Codul Muncii, daca ai zile de repaus in alte zile decat in cele de weekend, atunci vei primi un spor la salariu, stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca. Asadar, daca stii inca de la bun inceput ca vei lucra in zilele de weekend, asigura-te ca acest spor este mentionat in contract.
Legislatia romaneasca nu stabileste in mod clar valoarea acestui spor, asa ca esti liber sa negociezi cu angajatorul la acest capitol. In cazul in care sporul pentru zilele de weekend lucrate nu se regaseste in contractul colectiv de munca, atunci acesta trebuie precizat in mod obligatoriu in contractul tau individual de munca. Sporul de weekend poate avea forma fixa sau poate fi calculat procentual din salariul brut. In cazul in care nu beneficiezi de spor de weekend, atunci poti cere plata unui al doilea spor la salariu, valoarea acestuia putand fi negociata, de asemenea, cu angajatorul.
Citeste si: Poti sa-ti iei concediu medical in timpul concediului de odihna? Ce spune Codul Muncii
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Mai putini bugetari in Romania! Coalitia pro-europeana vrea cel mai mic Guvern de dupa Revolutie
Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Partenerii nostri
INS: Rata somajului in trimestrul III din 2024 a fost de 5,6%, in crestere
INS: Castigul salarial mediu net in luna octombrie a fost 5.268 lei, in crestere
Amortizare Mijloace Fixe: Ghid, Exemple
SAF-T pentru contribuabili mici: Cum va asigurati ca declaratia dvs. NU va contine erori
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si