Nu sunt deloc putini cei ce au un loc de munca la care se lucreaza si in zilele de weekend. Sigur, nu este cel mai placut sa mergi la lucru sambata sau duminica, insa in cazul multor joburi aceasta practica este o realitate. Daca si tu ai un astfel de loc de munca, trebuie sa iti cunosti drepturile financiare si de repaus de care beneficiezi conform legislatiei in vigoare.
In primul si primul rand, trebuie sa stii ca atunci cand esti angajat cu contract de munca este obligatoriu sa ai 48 de ore de repaus saptamanal. In mod normal, aceste doua zile libere sunt in weekend, insa, asa cum spuneam si in randurile anterioare, exista joburi care nu permit ca toti angajatii sa stea acasa in zilele de weekend. In aceasta situatie, tu ca angajat vei avea drepturi care compenseaza zilele libere de la sfarsitul saptamanii.
Potrivit specialistilor de la eJobs, daca nu iti poti lua zile libere in weekend, atunci vei avea zile libere in timpul saptamanii. Potrivit Articolului 137, Alineatul (2) din Codul Muncii, “in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca, aplicabil sau prin regulamentul intern”.
Sigur, pot exista si exceptii in care nu ai cum sa iti iei liber nici in timpul saptamanii. Si aceasta situatie este prevazuta in Codul Muncii, Articolul 137, Alineatul (4) spunand ca “in situatii de exceptie, zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor”. De asemenea, Alineatul (5) mai stabileste ca “salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite”.
Mai mult decat atat, zilele de weekend lucrate iti vor aduce si un plus la salariu. Conform Articolului 137, Alineatul (3) din Codul Muncii, daca ai zile de repaus in alte zile decat in cele de weekend, atunci vei primi un spor la salariu, stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca. Asadar, daca stii inca de la bun inceput ca vei lucra in zilele de weekend, asigura-te ca acest spor este mentionat in contract.
Legislatia romaneasca nu stabileste in mod clar valoarea acestui spor, asa ca esti liber sa negociezi cu angajatorul la acest capitol. In cazul in care sporul pentru zilele de weekend lucrate nu se regaseste in contractul colectiv de munca, atunci acesta trebuie precizat in mod obligatoriu in contractul tau individual de munca. Sporul de weekend poate avea forma fixa sau poate fi calculat procentual din salariul brut. In cazul in care nu beneficiezi de spor de weekend, atunci poti cere plata unui al doilea spor la salariu, valoarea acestuia putand fi negociata, de asemenea, cu angajatorul.
Citeste si: Poti sa-ti iei concediu medical in timpul concediului de odihna? Ce spune Codul Muncii
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung