Ce e impozitul Windfall Tax pe care UDMR vrea sa il aduca din Ungaria in Romania: cine il va plati
impozitul windfall taxun nou tip de impozit
In Romania ar putea aparea un nou tip de impozit. UDMR isi doreste instituirea unui model similar din Ungaria, denumit Windfall Tax. Noul tip de impozit ar urma sa fie platit de companiile din anumite domenii de activitate, ce inregistreaza profituri uriase.
Deputatul UDRM Miklos Zoltan a vorbit pentru Agerpres despre acest model de taxare, spunand ca taxarea suplimentara ar viza acele domenii de activitate care, in momente de criza, au reusit sa-si creasca fabulos afacerile, din motive pur conjuncturale.
De exemplu, asa cum s-a intamplat cu industria farmaceutica in pandemie sau cu firmele din energie, pe fondul crizei energetice din ultimele luni. Se pare ca afacerile din aceste domenii de activitate ar inregistra cresteri ce nu se bazeaza pe performanta, ci pe circumstante.
"Acesti operatori au inregistrat castiguri extraordinare, in sensul in care in scenariul «business as usual» le-ar fi fost imposibil sa le inregistreze atat in contextul masurilor administrative pe care statul a fost obligat sa le ia pentru stavilirea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru cresterea rezilientei comunitatilor in fata crizei sanitare, cat si ulterior resimtite ca urmare a crizei de aprovizionare sau a conflictului din Ucraina. Asadar, astfel de venituri nu pot fi altfel categorisite decat ca fiind conjuncturale, aduse de un «vant favorabil in panze» resimtit in anumite sectoare", a spus oficialul UDMR.
Modelul windfall tax e preluat din Ungaria
O astfel de masura a fost propusa si de Guvernul de la Budapesta, in 22 mai anul curent. Viktor Orban, premierul tarii vecine, a declarat ca impozitul windfall tax va fi perceput "bancilor, asiguratorilor, marilor lanturi de comert cu amanuntul, companiilor de energie si comerciale, companiilor de telecomunicatii si companiilor aeriene" si ca banii stransi vor merge catre doua fonduri speciale.
Unul dintre acestea va fi pentru cheltuielile cu apararea, respectiv intarirea armatei, in timp ce celalalt va fi directionat catre plafonarea preturilor la facturile la energie si apa.
Conform seful
Executivului de la Budapesta, acest impozit se justifica, din cauza faptului ca razboiul si "politica de sanctiuni de la Bruxelles" au dus la "cresterea preturilor", care impreuna cu dobanzile mari "ofera bancilor si marilor multinationale un profit suplimentar".
In Ungaria, acest impozit va fi in vigoare in 2022 si 2023, cel putin conform prevederilor actual.
Foto: pixabay