Peste 700.000 de cetateni ucraineni au intrat pe teritoriul Romaniei incepand din 24 februarie, data la care Rusia a invadat Ucraina, potrivit datelor oferite de reprezentantii Politiei de Frontiera. Mai bine de 10% dintre acestia, adica peste 80.000 de oameni, au ales sa ramana in Romania, incercand sa isi construiasca o viata noua. Din pacate, pentru multi dintre ei nu mai exista “acasa”, unele orase ucrainene fiind distruse aproape in totalitate de armata invadatoare.
Din cei aproximativ 80.000 de cetateni ucraineni care au decis sa ramana pentru moment in Romania, aproape 2.000 si-au gasit deja un loc de munca. Conform datelor publicate recent de Ministerul Muncii, aproape 40% dintre refugiatii ucraineni au preferat sa lucreze in industria prelucratoare. Mai exact, 754 de ucraineni si-au gasit un job in acest domeniu.
Alti refugiati ucraineni si-au indreptat atentia catre constructii, 311 persoane gasindu-si deja un loc de munca in acest domeniu. Pe locul al treilea in topul preferintelor cetatenilor ucraineni se regaseste sectorul HORECA, 177 de persoane gasindu-si un job in aceasta industrie. Mai departe, 135 de refugiati de origine ucraineana s-au angajat in comert.
Peste 450 de refugiati ucraineni ajunsi in Romania de la inceputul razboiului si-au gasit un loc de munca in Bucuresti. Lasand la o parte capitala, Bistrita Nasaud este judetul in care si-au gasit de munca cei mai multi ucraineni, acolo fiind inregistrate pana in momentul de fata peste 270 de contracte de munca. Judetul Arad a oferit, de asemenea, locuri de munca pentru 167 de cetateni ucraineni, in timp ce judetul Timis a dat locuri de munca pentru 126 de persoane din Ucraina.
De la inceputul razboiului din Ucraina si pana astazi, mai multe platforme au decis sa se implice si sa dea o mana de ajutor refugiatilor care ajung in Romania. Astfel, au fost realizate mai multe platforme dedicate celor care isi doresc sa isi gaseasca un loc de munca in tara noastra. Adecco Jobs For Ukraine, Ukrainians in Iasi si Jobs for Ukraine sunt principalele platforme care au fost create in luna martie si care ofera job-uri pentru cetatenii ucraineni.
Ultimele NOUTATI
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Cum se va calcula noul impozit pe proprietate - de la 1 ianuarie 2026 se schimba regulile si pentru apartamente, dar si pentru case
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii