Cele mai extravagante cheltuieli ale miliardarilor din industriile Hi-Tech si IT&C (II). De la insule exotice la grajduri zburatoare
Miliardarii din industriile Hi-Tech si IT&C au adaugat, prin ceea ce au creat si au construit, plusvaloare lumii in care traim prin inovatie si vizionarism. Cele mai extravagante cheltuieli le fac, insa, cei care n-au depus niciun efort pentru a-si castiga banii - pur si simplu s-au nascut bogati. Iata ca exista inechitati si in lumea exclusivista a miliardarilor.
Richard Branson (Virgin) este, din 1978, proprietarul insulei Necker din Insulele Virgine Britanice. La data achizitiei, Branson a platit pentru insula doar 160.000 de euro, in vreme ce astazi proprietatea este evaluata la 53 de milioane de euro.
Pentru a-si satisface pasiunea pentru plimbari subacvatice, Branson si-a cumparat un submarin, botezat Necker Nymph.
Co-fondatorul Google, Larry Page, este proprietarul unei cladiri de patrimoniu, evaluate la 6,4 milioane de euro.
Casa, situata in Old Palo Alto, California, a fost construita de artistul american Pedro de Lemos (1882-1954), intre anii 1931-1941.
Cei doi co-fondatori ai Google, Larry Page si Sergey Brin, au, fiecare, cate un iaht de lux.
Iahtul lui Brin a costat 71 de milioane de euro, in vreme ce despre iahtul lui Page, a carui valoare nu a fost facuta publica, se stie ca are cinci punti.
In anul 2005, cei doi co-fondatori ai Google au pus mana de la mana si si-au cumparat, in comun, un Boeing 767-200 (50 de locuri in conditii de lux) si isi construiesc (lucrarile sunt in desfasurare) si un aeroport privat, ale carui costuri finale se vor ridica la 73 de milioane de euro.
Sergey Brin mai are si o pasiune oarecum bizara: trapezul. Drept pentru care plateste 1.600 de euro pe luna circului Warehouse din New York pentru a se initia in aceasta acrobatie.
Printre masinile lui Mark Zuckerberg (Facebook) se numara si o masina de sport italiana, Pagani Huayra, evaluata la 1,1 milioane de euro.
Fondatorul Facebook a mai cumparat, in 2014, pe insula Kauai din Hawaii, o veche plantatie de trestie de zahar si o plaja cu nisip alb.
Cele doua proprietati au o suprafata totala de 303 hectare si au costat, impreuna, 90 de milioane de euro.
Miliardarul american Travis Kalanick a fost CEO al UBER pana in anul 2017 cand, din pricina unor scandaluri, a fost nevoit sa paraseasca aceasta pozitie.
De atunci, ca sa-si stinga amarul, Kalanick calatoreste prin lume la bordul unui velier in valoare de 63 de milioane de euro.
Una peste alta, toti cei enumerati mai inainte au adaugat, prin ceea ce au creat si au construit, plusvaloare lumii in care traim. Isi permit sa-si cheltuiasca asa cum vor banii pe care i-au castigat prin inovatie si vizionarism.
Sunt insa si alti super-bogati, al caror singur "merit" este acela de a se fi nascut intr-o anume familie sau/si intr-o tara cu un subsol bogat in petrol.
Printul saudit Al-Waleed bin Talal intruneste ambele "calitati": este membru al familiei regale din Arabia Saudita, iar tara sa "pluteste" pe un gigantic zacamant de petrol.
Drept pentru care printul nu a trebuit sa-si puna mintea la contributie pentru a-si castiga averea. Pur si simplu s-a nascut bogat.
Daca cheltuielile miliardarilor din Hi Tech si IT&C vi s-au parut excentrice si exagerate, nu strica sa stiti ca Al-Waleed bin Talal este proprietarul unui Airbus A380 (cel mai mare avion comercial din lume) personalizat.
Aeronava sauditului are o mica sala de concerte, dotata cu un pian cu coada, sauna, zona SPA, o sufragerie somptuoasa pentru 14 persoane, un salon regal, o sala de conferinte, o sala a tronului, un garaj in care incap cateva automobile Rolls Royce si un grajd pentru caii si camilele preferate ale printului.
Pretul platit de Al-Waleed bin Talal pentru aeronava si pentru dotarile personalizate? Nu mai putin de 450 de milioane de euro.
Sursa foto: maxpixels.net