Diferenta dintre un manager bun si un manager slab
tehnici de managementmanager eficient
"Pentru un manager, important nu este ce se intampla atunci cand este prezent in firma, ci ce se intampla atunci cand lipseste din firma." Afirmatia ii apartine lui Kenneth Blanchard, autorul cartii "The One Minute Manager", o carte tradusa in 37 de limbi si vanduta in 13 milioane de exemplare.
E o afirmatie care, mai pe larg, suna cam asa: un manager bun nu este cel care rezolva el personal anumite probleme dificile cu care se confrunta firma. Un manager bun este cel care reuseste sa creeze un asemenea cadru de lucru incat angajatii sai sunt cei care rezolva problemele.
Intr-o astfel de firma, angajatii stiu atat de bine ce au de facut si sunt atat de competenti (fiecare pe felia lui) incat nu au nevoie ca managerul sa vina cu solutii ori de cate ori se iveste o problema.
Meritele unor asemenea angajati sunt evidente, dar grosul felicitarilor trebuie, totusi, sa-l primeasca managerul. Motivele?
1) A reusit sa puna la punct tot acest sistem in care responsabilitatile individuale sunt foarte clare si se coreleaza intre ele pentru atingerea scopurilor propuse si
2) A gasit oameni capabili sa-si asume aceste responsabilitati si a stiut sa-i motiveze corespunzator.
Situatia este similara cu aceea a antrenorului unei echipe de fotbal. Antrenorul nu poate sa intre in teren si sa joace efectiv. Ceea ce poate el sa faca este sa pregateasca din timp jocul echipei sale, sa anticipeze problemele care se pot ivi si sa sa-si invete jucatorii cum sa le rezolve. El isi antreneaza, isi sfatuieste si isi incurajeaza oamenii, dar nu atinge niciodata mingea. Antrenorul nu poate face el munca pe care trebuie s-o faca jucatorii sai.
Totul depinde de angajati
Acum, dupa ce am vazut cum ar trebui sa stea lucrurile intr-o firma, sa vedem si ce trebuie facut pentru ca lucrurile sa stea intr-adevar asa. Evident, cheia o constituie calitatea angajatilor. Managerul nu poate avea siguranta ca treaba va merge bine si in absenta sa daca nu are oameni capabili, pe care sa se poata baza.
Si prima intrebare care se pune in aceasta situatie este urmatoarea: cum se gasesc acesti oameni? Cum pot fi ei descoperiti, unde trebuie cautati? Si aici, din pacate, nu exista raspunsuri clare, pentru ca nu exista tehnici universal valabile de identificare a unor asemenea persoane.
Oamenii buni, in general, se aduc unii pe altii, dar ei pot aparea si spontan, in urma unui banal anunt pe Bestjobs. Si, oricum, trebuie tinut cont si de faptul ca “talentatul” de care are nevoie firma e posibil sa se ascunda chiar printre angajatii deja existenti – doar ca n-a avut inca sansa sa arate ce poate. (Se stie ca un om, daca are responsabilitati banale la locul de munca, isi foloseste doar 10% din abilitati, iar restul potentialului sau – de 90% – ramane nefolosit. Din acest motiv, orice angajat trebuie sa aiba sarcini suficient de solicitante pentru a permite eventualelor sale talente ascunse sa iasa la iveala.)