Anul 2022 a debutat cu numeroase demisii pe piata muncii in toate colturile lumii, multi salariati fiind dispusi sa renunte la locurile de munca extrem de usor din dorinta de a porni pe un nou drum sau de a obtine beneficii mai mari la un alt angajator. Ultimele statistici ne arata insa ca unul din cinci oameni care au renuntat la job in timpul pandemiei s-a intors deja la angajatorul de la care plecase. Totodata, o alta analiza realizata de UKG ne arata ca 43% dintre cei care au ales sa isi dea demisia in timpul pandemiei recunosc acum ca le era mai bine la fostul loc de munca pe care il aveau.
Nu este o practica noua, ba chiar dimpotriva, acesti oameni fiind considerati “angajati bumerang”. Mai exact, vorbim despre acei salariati care au lucrat in trecut la o anumita companie, iar acum se intorc in organizatia din care au plecat dupa un timp petrecut la un alt angajator.
Dupa pandemie, fenomenul a devenit extrem de popular, datele LinkedIn aratandu-ne ca 4.5% dintre angajarile efectuate de companii in 2021 au intrat in aceasta categorie, in comparatie cu doar 3.9% in 2019.
In trecut, o buna parte dintre companiile de pe piata aveau anumite reguli interne care prevedeau evitarea angajarii fostilor angajati. Piata muncii este insa intr-o continua schimbare, iar lucrurile s-au schimbat si in aceasta directie. Astfel, multe companii au inceput sa isi dea seama de avantajele recrutarii asa numitilor angajati bumerang.
Dupa ce pleaca dintr-o companie, angajatii isi continua in general dezvoltarea profesionala in cadrul altor organizatii, reusind sa castige noi competente. Odata ce sunt reangajati, compania initiala poate beneficia de competentele noi pe care le-a castigat salariatul in timpul in care a fost plecat.
Un alt avantaj pe care il au acesti angajati in fata altor candidati face referire la faptul ca acestia au facut parte in trecut din organizatie, ceea ce inseamna ca nu vor mai avea nevoie de un timp de acomodare. Ei stiu deja cum merg lucrurile in cadrul organizatiei, isi cunosc chiar si colegii si superiorii, ceea ce ii va ajuta sa treaca direct la treaba.
Citeste si: Avertisment dur: la iarna, pretul gazelor si electricitatii va atinge valori nemaiintalnite
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?