Ghidul managerului. In ce conditii poate fi retrogradat un angajat?
Retrogradarea din functie ca sanctiune pentru o abatere disciplinara – aceasta masura este prevazuta la art. 248 lit. b) din Codul muncii si presupune trecerea angajatului, cu titlu temporar, intr-o functie inferioara, pe o durata ce nu poate depasi 60 de zile. In acest interval, angajatul va avea dreptul la salariul corespunzator functiei in care a fost retrogradat.
In primul rand, retineti esentialul: retrogradarea din functie este
o sanctiune pentru o abatere disciplinara. Ca urmare, e obligatoriu sa existe o fapta a salariatului care sa poata fi incadrata ca abatere disciplinara si care sa fie cercetata conform procedurii stabilite de Codul muncii.
Facem aceasta precizare, deoarece in practica s-au intalnit situatii in care firmele, in contextul dificultatilor create de pandemie, au vazut in retrogradare o posibilitate de a diminua salariile unor angajati.
Concret, desi nu exista nicio abatere disciplinara, ele au aplicat totusi masura retrogradarii, anume trecerea angajatilor pe functii mai prost platite, ca o solutie de reducere a costurilor cu salariile – lucru complet ilegal, dat fiind ca salariul este un element al CIM ce nu poate fi modificat decat cu acordul partilor, exceptand situatia in care modificarea (diminuarea) este o sanctiune.
Retrogradarea nu poate fi, asadar, o masura pe care firma o ia din considerente economice. Trebuie sa existe o abatere disciplinara prevazuta in regulamentul intern si pe care salariatul sa o fi comis, trebuie sa se demareze cercetarea disciplinara, iar retrogradarea din functie sa fie aplicata doar daca ea este sanctiunea potrivita pentru fapta respectiva.
Asta deoarece tot Codul muncii, la articolul 250, prevede ca sanctiunea se stabileste in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Retrogradarea se va putea dispune nu numai in functia imediat inferioara, ci si intr-o alta functie, si ea trebuie sa fie efectiva. Adica salariatul sanctionat trebuie sa aiba de efectuat sarcinile de serviciu corespunzatoare functiei in care a fost trecut, nu sa continue efectuarea acelorasi sarcini ca si mai inainte, dar cu un salariu mai mic.
La fel de important este si ca noua functie sa fie compatibila cu pregatirea sa profesionala. Retrogradarea poate fi dispusa doar cu respectarea profesiei celui sanctionat. Astfel, trecerea intr-o alta munca, ce presupune exercitarea unei alte profesii decat cea initiala, constituie o modificare a contractului individual de munca si nu poate fi facuta fara consimtamantul salariatului.
Sursa foto: www.pexels.com