Ghidul managerului. O problema controversata legata de absentele nemotivate
Absentele nemotivate ale unui salariat constituie motiv de sanctiune disciplinara, conform oricarui regulament intern. Doar ca – atentie! – mai inainte de a aplica sanctiunea trebuie sa stabiliti fara dubiu ca, intr-adevar, este vorba despre absente nemotivate. Si pentru asta e nevoie de o cercetare disciplinara. Doar in urma cercetarii disciplinare puteti vedea exact ce s-a intamplat si daca nu cumva salariatul a avut un motiv obiectiv (boala, cel mai adesea).
Problema despre care vorbeam in titlu apare atunci cand, pentru motivarea absentelor pe caz de boala, salariatul nu prezinta
un certificat medical, ci doar
o adeverinta medicala in cuprinsul careia medicul i-a recomandat repaus. Este suficienta aceasta adeverinta pentru motivarea absentei?
Intrebarea nu are un raspuns unanim acceptat. Situatia este controversata, iar practica instantelor de judecata a aratat ca exista doua opinii:
Opinia 1. Acordarea concediilor medicale si plata indemnizatiei aferente sunt reglementate de OUG nr. 158/2005 si de Ordinului CNAS nr. 8/2016, doua acte normative care conduc la concluzia ca dovada incapacitatii temporare de munca se realizeaza numai in baza certificatului medical eliberat de medicul curant.
Ca urmare, unele instante au decis ca, in conditiile in care salariatul nu face dovada legala a incapacitatii temporare de munca, absentele nu pot fi justificate prin prezentarea unei simple adeverinte medicale.
Opinia 2. Alte instante au apreciat insa ca angajatorul nu poate sa nu tina cont de adeverinta medicala si de mesajul pe care il comunica, anume acela ca a existat o problema medicala. In consecinta, au decis ca absentele sunt motivate, chiar daca proba incapacitatii nu s-a facut prin certificat medical.
Iar majoritatea specialistilor in legislatia muncii considera ca a doua opinie este cea intemeiata. Si ei dau ca exemplu situatia unui salariat bolnav care lipseste de la munca, dar care nu indeplineste stagiul de cotizare pentru a beneficia de concediu medical. Medicul pur si simplu nu are cum sa-i elibereze un certificat medical, dar, evident, poate sa certifice, printr-o adeverinta, existenta bolii salariatului si necesitatea de repaus.
Plus ca mai exista si alte situatii, independente de salariat, cand certificatul medical chiar nu se poate elibera (spre exemplu, atunci cand salariatul nu are card de sanatate, din motive care nu tin de el).
Este foarte riscant, asadar, sa nu luati in considerare adeverintele medicale, pe motiv ca nu indeplinesc conditiile probatorii impuse de OUG nr. 158/2005. Fireste, fara certificat medical salariatul nu va putea obtine indemnizatia de concediu medical, dar absentele in sine nu vor putea fi considerate nemotivate.
Sursa foto: www.pexels.com