HoReCa - totul sau nimic. Administratorii se plang ca nu pot functiona cu 30% din capacitate
horecarestaurante
Ion Dumitru este administratorul unui pub din Centrul Istoric al Capitalei. Dupa relaxarea restrictiilor, restaurantul sau ar trebui sa functioneze la 30% din capacitate, conform prevederilor legale in vigoare, pentru prevenirea raspandirii infectiei cu noul tip de coronavirus. Omul de afaceri spune, insa, ca fie se permite functionalitatea in regim de 100%, fie deloc.
''Cum sa deschid cu 30% din capacitate? Bun, atunci sa scada si cheltuielile la 30%'', spune administratorul.
Omul de afaceri sustine ca, desi are voie sa functioneze cu o capacitate de 30%, nivelul cheltuielilor e acelasi.
''Nu pornim lumina doar intr-un colt de restaurant. Nici caldura. Ospatarii, barmanii, bucatarii care servesc acei 30% dintre clienti sunt platiti cu salariu integral. Chiria localului meu nu mi-a fost diminuata cu 70%, deci, la un volum mult diminuat de clienti, cheltuielile se mentin la fel''.
Acesta spune ca nu vrea sa arunce o pata neagra pe obrazul guvernantilor, insa nu crede ca solutia salvatoare pentru HoReCa este functionarea la capacitate de 30%.
''Eu inteleg ca traversam o perioada dificila. In unele tari, restaurantele sunt complet inchise. Oamenii aia nici macar de 30% nu se pot bucura, insa ar fi bine si pentru noi, si pentru economia tarii, sa se gaseasca niste solutii care sa ne permita sa functionam la capacitate maxima''.