Criza fortei de munca din industria HoReCa devine din ce in ce mai problematica pentru un numar tot mai mare de angajatori, restaurantele de pe litoral si din alte zone turistice resimtind si mai puternic aceasta situatie. Nu e de mirare astfel ca in tara noastra au ajuns in ultimii ani o multime de muncitori din Asia, o buna parte dintre restaurantele de la malul Marii Negre reusind sa isi desfasoare activitatea in aceasta vara cu ajutorul migrantilor. Potrivit specialistilor, fara muncitorii veniti din Asia, industria HoReCa nu ar putea supravietui in timpul sezonului.
HoReCa este una dintre cele mai afectate industrii de pandemia de coronavirus cu care ne-am confruntat timp de mai bine de doi ani de zile, numarul cel mai mare de demisii fiind inregistrat in acest domeniu. Potrivit specialistilor din industrie, oamenii nu au mai avut rabdare si au plecat catre alte domenii, catre alte meserii, catre alte profesii. Corina Martin, presedinte de onoare al Asociatiei Patronale RESTO, declara in urma cu ceva timp pe acest subiect ca domeniul ospitalitatii a suferit cea mai mare criza a fortei de munca pe care Romania a avut-o vreodata!
La inceputul lunii iunie erau peste 10.000 de locuri de munca disponibile in industria HoReCa. Daca ai putina experienta in domeniu, iti poti incerca norocul, marea majoritate a restaurantelor se confrunta cu lipsa angajatilor in aceasta perioada. Trebuie sa fii atent insa si sa nu te duci nepregatit la interviul de angajare. Managerii de restaurant isi doresc mult sa aiba oameni pe care sa ii angajeze, insa isi doresc oameni cu un minim de experienta, care sa inspire incredere si care sa arate ca isi doresc cu adevarat sa munceasca.
Un manager de restaurant isi va da seama imediat daca un potential candidat este capabil sa lucreze in echipa sa sau nu. Exista cateva intrebari de baza care ajuta la evaluarea experientei si a pregatirii unui candidat.
Uite care sunt cele mai dificile intrebari prin care managerii de restaurante te pot pune in dificultate!
Puteti descrie o situatie in care ati fost nevoit sa va ocupati de un client dificil? Cum v-ati descurcat?
Care considerati ca sunt cele mai mari calitati ale dumneavoastra?
Care considerati ca sunt cele mai mari defecte ale dumneavoastra?
Unde va vedeti din punct de vedere profesional peste 10 ani?
Care a fost programul zilnic obisnuit in rolurile precedente pe care le-ati avut la fosturile locuri de munca din restaurante?
Cum credeti ca v-ati imbunatatit din punct de vedere profesional in ultimele 12 luni?
Puteti povesti o situatie in care ai ajutat personalul din bucatarie cu o anumita sarcina?
Puteti povesti o experienta in care ati preparat singur supe, sosuri sau preparate de baza?
Puteti sa-mi povestiti despre experienta dvs. in cantarirea si masurarea ingredientelor?
Puteti descrie o situatie in care ati operat la casa de marcat si ati lucrat direct cu banii?
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si