Mai multe zile libere de concediu de odihna, pentru acesti angajati romani. Cine poate sta acasa mai mult si care sunt conditiile
adoptie copilconcediu odihna 2023concediu parinti adoptivi
Apare o noua propunere legislativa menita sa schimbe unele prevederi din
Codul muncii, cu privire la zilele de concediu de odihna de care beneficiaza un angajat.
Este vorba despre angajatii care decid sa isi extinda familia si sa adopte un copil. Dupa cum stim, parintii care aduc ei insisi pe lume un suflet pot sta acasa doi ani de zile, pentru a se acomoda cu micutul si pentru a crea conextiunea mama-fiu, tata-fiu, care este esentiala in primii ani de viata, pentru buna crestere si dezvoltare a copilului.
Ei bine, acest lucru trebuie sa se intample si in cazul in care copilul este adoptat. Odata adoptat, in fata legii are drepturi egale cu orice alt copil biologic al cuplului respectiv, motiv pentru care initiatorii modificarii legislative cred ca e important ca si parintii care adopta sa poata sta acasa doi ani de zile alaturi de copilul lor, pentru a consolida relatiile emotional-afective dintre ei si copil.
Conform celor prezentate in expunerea de motive, la baza acestei modificari legislative pentru cresterea duratei concediului de acomodare la maximum doi ani sta principiul egalitatii in fata legii, principiu de rang constitutional conform caruia legea trebuie sa ofere sanse egale tuturor cetatenilor.
"Avem zeci de mii de copii institutionalizati in Romania"
Situatia adoptiilor in Romania este una asupra careia statul ar trebui sa se aplece cu mai mult interes, pentru a crea cadrul ideal in care copiii institutionalizati sa aiba o sansa reala la a fi primiti in sanul unei familii iubitoare si, mai mult decat atat, de a avea oportunitatile de dezvoltare similare unui copil biologic.
"Adoptiile trebuie incurajate, pentru ca avem zeci de mii de copii institutionalizati in Romania. Avem ocazia sa votam o initiativa foarte buna, care va acorda tratament egal parintilor care adopta copii. Momentan, avem undeva la 600 de familii anual”, este de parere senatorul USR Irineu Darau.
Foto: freepik.com