Managerii vor fi loviti de un tsunami: Angajatii au demisiile semnate si asteapta momentul oportun sa isi schimbe jobul. Este situatia iremediabila?
marea demisionealademisiiarta managementuluibusinessleadership
Criza sanitara a adus o oarecare liniste pe piata muncii, strict in sensul in care, intr-o perioada caracterizata de o puternica lipsa de predictibilitate si instabilitate, angajatii au preferat sa isi pastreze jobul, decat sa riste sa plece intr-o alta companie. Aceasta acalmie este pe sfarsite, iar angajatii asteapta deja cu demisiile semnate, momentul oportun pentru a le pune pe masa managerilor.
Potrivit indicelui tendintelor de lucru din 2021 de la Microsoft, 41% din forta de munca globala ar putea lua in considerare parasirea actualului angajator in urmatorul an, iar 49% dintre acestia intentioneaza sa faca o schimbare fundamentala in cariera.
Pana acum, probabil ca ati mai vazut titluri legate de "
Marea Demisioneala". Pandemia a determinat multi oameni sa-si dea seama ca nu sunt fericiti in cariera si ca pot pleca in cautarea acelor elemente care le lipsesc si care i-ar implini: mai multi bani, mai multe oportunitati de crestere, mai putin stres, mai multa flexibilitate, etc.
Evident ca e putin probabil ca in cadrul companiilor sa se inregistreze demisii in randul a 40% din personal, insa cel mai mare pericol il reprezinta pierderea talentelor. Managerii sunt ingrijorati, la nivel global, de faptul ca aceasta tendinta le va lasa companiile fara oamenii cheie, fara talentele in care au investit sau in care isi pusesera toate sperantele de crestere in viitor.
Citeste si: Atunci cand munca de acasa devine un calvar. Unde gresim, de fapt?
Este inevitabila pierderea talentelor din companie, in valurile agitate ale "Marii Demisioneli"? Nu chiar!
Exista multe motive pentru care oamenii ar putea lua in considerare parasirea locului de munca. Unii nu vor putea fi controlati in decizia lor, dar expertii in resurse umane recomanda managerilor sa fie proactivi in ceea ce priveste abordarea domeniilor pe care ei le pot controla in mod real: leadership, crestere, tehnologie, proces si talent. Acest lucru ii va ajuta sa depaseasca Marea Demisioneala si sa evite pierderea talentului pe care l-au atras cu greu si l-au mentinut cu efort.
Astfel, managerii sunt indurmati sa cultive o cultura ferma in companie. Exista temeri legate de faptul ca, odata cu munca de acasa, managerii pierd controlul, iar cultura companiei se deterioreaza. Total fals! Managerii se pot impune si in acest nou sistem de munca, e nevoie doar de o strategie de lucru gandita si studiata atent cu toti factorii implicati, ale carei reguli sa satisfaca nevoile si dorintele cele mai importante ale fiecaruia.
De asemenea, la fel de important este ca managerii sa isi asculte echipa, sa construiasca relatii cu oamenii dincolo de munca pe care o fac in fiecare zi.
Un alt aspect de care managerii trebuie sa tina cont este acela de a plasa oamenii potriviti pe pozitia potrivita. De exemplu, este posibil sa aveti contabili care doresc sa intre in IT sau profesionisti in domeniul administrarii care doresc sa se angajeze in marketing. Este mai bine sa tineti un angajat excelent intr-un rol diferit decat sa-i pierdeti complet, asa ca luati masuri pentru a ajuta oamenii sa faca schimbari de acest tip in cariera lor.
La fel de importante sunt investitiile in tehnologie, digitalizare, precum si cursurile de dezvoltare a aptitudinilor angajatilor, de aprofundare si perfectionare.
Nu in ultimul rand, angajatii au nevoie de salarii bune pentru a performa. Cand i se incredinteaza sarcini importante, ce ii necesita atentia, concentrarea, rabdarea, ar fi neproductiv pentru toata lumea ca mintea acelui angajat sa fie la cum isi va plati factura la gaze luna aceasta. Prin urmare, salariile oferite in functie de responsabilitate, de piata muncii, de implicare, de plus valoare, trebuie sa fie o regula de aur intr-o organizatie care doreste sa isi pastreze angajatii valorosi.
Citeste si: Cum iti dai corect DEMISIA, astfel incat sa nu iti pui in pericol CARIERA PE VIITOR