Noutati FISCALE pentru firme. Ce trebuie sa stie companiile romanesti despre Conventia multilaterala ratificata de Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noutati FISCALE pentru firme. Ce trebuie sa stie companiile romanesti despre Conventia multilaterala ratificata de Romania
Noutati FISCALE pentru firme. Ce trebuie sa stie companiile romanesti despre  Conventia multilaterala ratificata de Romania
de Cristina Enescu la 08 Feb. 2022
Urmareste-ne pe Google News
conventia multilateralanoutati fiscalecodul fiscal 2022

La patru ani si jumatate de la semnarea ei la Paris, Romania ratifica si ea Conventia multilaterala pentru implementarea in cadrul tratatelor fiscale a masurilor legate de prevenirea erodarii bazei impozabile si a transferului profiturilor. 
 


Documentul actioneaza ca un protocol ce vizeaza modificarea mai multor tratate fiscale, incercandu-se, astfel, crearea unui mecanism general si eficace prin care sa poata fi evitate renegocierile bilaterale ale tratatelor de evitare a dublei-impuneri. Dar, total inexplicabil, Romania a ales sa nu aplice prevederile Conventiei referitoare la arbitraj, cele la care contribuabilii pot apela atunci cand considera ca au fost impozitati contrar prevederilor unui tratat de catre jurisdictiile contractante, iar autoritatile fiscale statale nu reusesc sa ajunga la un acord amiabil in acest sens. Ce efecte ar putea avea aceasta implementare incompleta asupra companiilor? 
 
Conventia multilaterala modifica tratatele fiscale incheiate de doua sau mai multe tari si introduce mai multe prevederi si masuri ce impiedica transferarea in mod artificial a profiturilor catre alte jurisdictii. Astfel, desi Conventia multilaterala reprezinta un pas in directia corecta pentru eliminarea problemei erodarii bazei impozabile si a transferurilor profiturilor, oferind mai multa previzibilitate si claritate legislativa, modalitatea in care Romania a ratificat-o nu aduce totusi beneficiile la care contribuabilii sperau, mai ales cele care ar fi tinut de eliminarea efectiva a dublei-impuneri (companiile sunt impozitate in doua state pentru acelasi venit). 
 
Mai exact, Romania va implementa in cadrul tratatelor sale fiscale vizate dispozitii precum: modificarea preambulului din acordurile fiscale, pentru a include in mod expres ca, desi scopul tratatelor este evitarea dublei-impuneri, aplicarea acestora nu poate in niciun caz crea oportunitati de neimpozitare, impozitare redusa sau de evitare a impozitarii. Astfel, se incearca eliminarea posibilitatii unui contribuabil de a se sustrage de la plata impozitelor prin interpretarea coroborata a unor neconcordante din legislatia fiscala sau prin exploatarea unor prevederi lacunare sau neclare dintr-un anumit tratat.

Te-ar putea interesa si: Cea mai dificila misiune pentru manageri, in 2022: sa pastreze in firma ANGAJATII VALOROSI

Vor fi eliminate si beneficiile acordate contribuabilului printr-un tratat fiscal de eliminare a dublei-impuneri

 
Odata cu aplicarea Conventiei, vor fi eliminate si beneficiile acordate contribuabilului printr-un tratat fiscal de eliminare a dublei-impuneri, daca se va constata ca scopul sau unul dintre scopurile principale pentru incheierea oricarui aranjament sau tranzactii de catre contribuabil a fost tocmai obtinerea respectivelor beneficii. Masura este menita sa descurajeze tranzactiile artificiale efectuate in vederea obtinerii unei impozitari mai reduse intr-un alt stat, in conditiile in care activitatea generatoare de profit a fost efectuata in celalalt stat. 
 
Ramane de vazut, desigur, care va fi modalitatea practica prin care autoritatile fiscale vor analiza in ce masura o anumita tranzactie a fost efectuata cu scopul de a beneficia de o scutire sau diminuare de impozit, daca luam in considerare controversele deja existente in materie fiscala privind criteriile luate in considerare de organele fiscale cand reincadreaza sau nu iau in considerare o tranzactie in conformitate cu art. 11 din Codul Fiscal. 

Te-ar putea interesa si: Realitatea din mediul de afaceri e dureroasa: Firmele, inca nepregatite pentru raportarea ANAF. De ce
 
Tot prin Conventie vor fi introduse reguli referitoare la impozitarea dividendelor platite de o societate rezidenta. Spre exemplu, se prevede ca scutirea de impozit sau impozitarea redusa a dividendelor va avea loc doar in masura in care beneficiarul detine capitalul generator de dividende pentru o perioada mai mare de 365 de zile, eliminandu-se posibilitatea de a efectua transferuri de capital intre societati afiliate, cu scopul de a beneficia de scutirea de impozit pe dividende intr-un anumit stat.
 
Dar, alegerea Romaniei de a nu opta la acest moment pentru solutionarea divergentelor dintre state prin arbitraj (respectiv, printr-un tribunal arbitral compus din persoane fizice cu experienta in aspecte de drept fiscal international), creeaza un dezavantaj considerabil contribuabililor, care se vad, astfel, lipsiti de un instrument esential pentru constrangerea statelor in aplicarea unui tratament fiscal corect si coerent. Practic, fara arbitraj, daca jurisdictiile contractante nu reusesc sa se inteleaga amiabil (aspect extrem de prezent in practica), nu exista nicio modalitate de deblocare a situatiei, iar contribuabilul este singurul prejudiciat. 
 
Intrarea in vigoare a Conventiei pentru Romania, va avea loc in termen de trei luni de la data la care Ministerul Finantelor va depune la OCDE instrumentul de ratificare al Conventiei. Nici Legea nr. 5/2022, prin care a fost ratificata Conventia, si nici Ministerul Finantelor nu au indicat cand va avea loc depunerea efectiva a instrumentului de ratificare. Potrivit informatiilor OCDE, acest lucru nu s-a intamplat pana la ora actuala.
 
Ulterior intrarii in vigoare a Conventiei, este esential ca societatile cu prezenta multinationala care vor sa aplice dispozitiile din anumite tratate fiscale sa le coroboreze singuri (sau cu ajutorul consultantilor) cu prevederile Conventiei multilaterale, deoarece Romania nu are obligatia, ci doar dreptul de a dezvolta versiuni consolidate ale tratatelor, astfel cum au fost modificate.
 
Nu putem spera decat faptul ca Romania, dandu-si seama intr-un final ca dubla-impunere reprezinta in continuare o problema reala pentru contribuabilii cu prezenta multinationala si, in consecinta, si pentru statul roman, prin diminuarea investitiilor straine, vor adopta si celelalte instrumente utile prevazute de Conventie pentru eliminarea dublei-impuneri, cum ar fi procedura arbitrajului.
 
Explicatiile ne-au fost oferite de Alex Slujitoru, Razvan Bratila, Avocati, Bancila, Diaconu si Asociatii SPRL.
 
Te-ar putea interesa si: Patronii din Transporturi, disperati: Le dam bani mai multi, dar SOFERII tot NU VOR sa munceasca
 

 

Colaborator Manager.ro

Ultimele NOUTATI

1 mai la romani inseamna mici, bere si hore
Ultima ora

1 mai la romani inseamna mici, bere si hore

today01 Mai. 2025
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Astazi in istorie

1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim

today01 Mai. 2025
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Afla...

Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari

today01 Mai. 2025
Ce sarbatorim de fapt, pe 1 mai?
Cultura generala

Ce sarbatorim de fapt, pe 1 mai?

today01 Mai. 2025
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
Stiri IT 2025, Tehnologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025

today30 Apr. 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Economie

ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!

today30 Apr. 2025
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Economie

Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori

today30 Apr. 2025
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi:  Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Financiar-Bancar

Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung

today30 Apr. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x