Pandemic business: Cum ajuta marile companii parintii in aceasta perioada
businessangajatibeneficiicopiiparinti
Pandemia de coronavirus a ridicat stafeta pentru manageri. Pe langa provocarile financiare care vin odata cu aceasta criza sanitara globala, pe umerii companiilor mai e o responsabilitate pe care o observam din ce in ce mai pronuntat odata cu reluarea activitatii profesionale si renuntarea la lockdown in majoritatea statelor lumii: parintii care au copii in ingrijire.
Odata cu pandemia, multe centre pentru ingrijirea copiilor mici si-au pus lacatul pe usa. De asemenea, scolile au debutat fie in scenariul rosu, cu toti elevii in online, fie in cel hibrid, in care copiii invata o anumita perioada la scoala, iar in restul timpului de acasa.
In aceste conditii, parintii au, pe langa job, si responsabilitatea ingrijirii copilului, responsabilitate pe care o puteau imparti pana de curand cu centre de tip after-school, gradinite cu program prelungit, crese.
In Romania lunii septembrie, cand perioada concediilor a luat sfarsit, iar majoritatea firmelor si-au reluat deja de ceva vreme activitatea, se pune problema acestei categorii de angajati: Cum vor reusi ei sa aiba grija in permamenta de copii, care nu mai sunt preluati de niciun centru cat parintii sunt la serviciu?
Ei bine, solutia e la companii. Si firmele noastre pot invata sa isi protejeze angajatii parinti de la marile firme de peste Ocean.
Gigantul Microsoft, spre exemplu, ofera inca 12 saptamani de concediu parental platit.
Google si-a prelungit concediul familial la 14 saptamani in aprilie pentru ca lucratorii sa aiba grija de familiile lor in timpul pandemiei.
Multe firme aleg, de asemenea, sa ofere compensatii financiare parintilor care nu isi pot duce copiii in centre cat timp ei sunt la serviciu. Bank of America, de exemplu, ramburseaza angajatilor eligibili 75 USD sau 100 USD pe zi pentru ingrijirea copiilor, pana la finele anului.
De asemenea, unele companii au decis sa ofere parintilor un program mai flexibil, sau chiar oportunitatea de a lucra in permanenta de acasa, pana cand acestia vor gasi alte solutii pentru a-si ingriji copiii.
Desigur ca nu pot fi comparate beneficiile oferite de companiile a caror putere financiara e globala, cu orice IMM din Romania, insa e vorba de bunavointa managerilor si de capacitatea lor de a intelege ca fara flexibilitate, acesti angajati nu pot merge mai departe, pentru ca nu pot fi pusi in situatia de a alege intre locul de munca care le asigura existenta si siguranta copiilor lor.