Industria HoReCa se confrunta cu o criza fara precedent in ceea ce priveste forta de munca, situatia din prezent dovedindu-se mai critica chiar si fata de cea de dinainte de pandemie. Industria ospitalitatii a suferit pierderi semnificative in ultimii doi ani, anul 2020 aducand pentru HoReCa o crestere a pierderilor nete de nu mai putin de 220% in comparatie cu anul precedent. Sectorul HoReCa s-a dovedit astfel a fi unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei de la inceputul pandemiei, multi specialisti sustinand ca aceasta industrie a functionat in tot acest timp mai mult din inertie.
Corina Macri, presedintele Asociatiei Horetim, este una dintre vocile principale care trage un semnal de alarma in acest sens, sustinand ca industria HoReCa este total depasita de situatie la aceasta ora. Corina Macri subliniaza faptul ca situatia actuala este foarte grava, explicand ca sunt multi oameni care isi doresc sa isi redeschida afacerile dupa pandemie si nu reusesc din cauza faptului ca nu au personal.
Una dintre explicatiile ce se regasesc in spatele acestei crize fara precedent face referire la faptul ca multi dintre oamenii ale caror locuri de munca au fost puse in pericol in timpul pandemiei s-au reprofilat, pierzandu-si increderea in aceasta industrie. Unul dintre cele mai afectate judete din tara la acest capitol este Timis, acolo unde exista un deficit de forta de munca pe orice post din acest domeniu de activitate: lucrator comercial, spalator de vase, receptioner, bucatar, ajutor de bucatar si asa mai departe.
Situatia este cu atat mai complicata cu cat Timisoara urmeaza sa fie Capitala Europeana a Culturii in anul 2023. In acest context, autoritatile se asteapta la o crestere semnificativa a numarului de turisti care vor ajunge in cel mai important oras din zona Banatului.
Intrebata daca oferirea unor salarii mai mari nu ar fi o solutie pentru reatragerea oamenilor spre aceasta industrie, Corina Macri a declarat ca patronii din HoReCa se regasesc un cerc vicios la momentul actual, neavand posibilitatea sa ofere salarii mai mari. Antreprenorii din acest domeniu sustin ca salariile vor creste odata cu cresterea veniturilor, insa aceasta crestere a veniturilor nu este posibila fara personalul care sa ajute la redeschiderea activitatii.
Totodata, tinand cont de costurile din ce in ce mai mari in ceea ce priveste materia prima si utilitatile, multi antreprenori acuza ca le este teama sa ofere salarii mai mari pentru ca risca sa nu le poata acoperi.
Citeste si: Angajatii privilegiati fiscal din Romania: ei nu platesc taxe si impozite ca noi toti
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!