Premiera in economia Romaniei din ultimii 30 de ani. Ministrul Economiei: oferim 300 de milioane de euro pentru firmele romanesti. Domeniul de activitate care trebuie readus la viata
Pentru prima data in 30 de ani, dupa cum ne spune ministrul Economiei, Florin Spataru, Executivul de la Bucuresti lanseaza o schema de ajutor de stat industriei prelucratoare. Valoarea se ridica la 300 de milioane de euro, bani ce vor putea fi accesati de firmele romanesti ce indeplinesc criteriile de eligibilitate.
Ministerul Economiei anunta ca tocmai a lansat spre consultare publica Ghidul Solicitantului pentru schema de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investitii destinate industriei prelucratoare. In acest ghid, cei interesati vor gasi informatii privind modul de completare a documentelor care urmeaza a fi depuse de catre potentiali solicitanti, in temeiul schemei de ajutor de stat, precum si toate conditiile care trebuie indeplinite in vederea emiterii acordului de finantare.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele, pentru a primi finantare
Conform celor transmise de Minister, firmele care pot depune proiecte pentru obtinerea de fonduri trebuie sa nu inregistreaze restante la bugetul general consolidat, sa nu se afle in procedura de executare silita, insolventa, faliment sau alte proceduri de reorganizare judiciara, sau sa nu faca obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat s.a.
"Firmele romanesti beneficiaza de punctaj suplimentar la accesarea fondurilor puse la dispozitie prin schema de ajutor de stat de la Ministerul Economiei. In plus, firmele care contribuie la reducerea dependentei de import vor avea prioritate conform grilei de punctaj. Acest demers incurajeaza realizarea unui lant valoric esential in dezvoltarea economiei nationale.
Cele 300 de milioane de euro pe care le-am prevazut sunt un sprijin de la bugetul de stat, de aceea consider ca este important sa cream oportunitatea accesarii acestor fonduri indeosebi de catre beneficiari romani.
De asemenea, companiile care vor realiza investitii in zonele defavorizate sau depopulate de pe teritoriul tarii noastre obtin punctaj mai mare, la fel si cele care angajeaza peste 100 de persoane", a mai declarat ministrul Spataru.
Intreprinderile care isi doresc sa acceseze fondurile puse la dispozitie prin schema de ajutor de stat de catre Ministerul Economiei trebuie sa asigure un plan de investitii de minimum 3 milioane euro si o contributie financiara de cel putin 25% din costurile eligibile. De asemenea, firmele candidate trebuie sa declare un capital social subscris varsat in valoare de minimum 100.000 lei si capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat. Printre conditiile de eligibilitate fac parte si investitii verzi de minimum 10% din valoarea proiectului.
Foto: pixabay