Reguli noi pentru firme. Angajatii discriminati salarial vor putea fi despagubiti. Care sunt conditiile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reguli noi pentru firme. Angajatii discriminati salarial vor putea fi despagubiti. Care sunt conditiile
Reguli noi pentru firme. Angajatii discriminati salarial vor putea fi despagubiti. Care sunt conditiile
de Magda Florea la 04 Mar. 2021
Urmareste-ne pe Google News
carieradiscriminare salarialaangajatorifirmesalariaticomisia europeana

Conform unui proiect de lege al Comisiei Europene, se vor schimba radical lucrurile pe piata muncii, din perspectiva transparentei salariale in cadrul companiilor. Angajatorii vor fi constransi sa ofere salarii egale pentru munca egala indiferent de sexul angajatului, iar cei din urma vor beneficia, in caz contrar de despagubiri si de o inlesnire a cailor de atac in instanta, daca drepturile le sunt incalcate.

Comisia Europeana a prezentat joi o propunere legislativa privind transparenta salariala menita sa asigure faptul ca femeile si barbatii din UE primesc salarii egale pentru o munca egala. 
 
Proiectul CE stabileste masuri de asigurare a transparentei salariale, cum ar fi informarea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca referitor la salariul pe care urmeaza sa il primeasca, dreptul de a cunoaste nivelurile de remunerare a lucratorilor care presteaza aceeasi munca, precum si obligatii de raportare a diferentei de remunerare dintre femei si barbati pentru intreprinderile mari.
 
Nu in ultimul rand, propunerea faciliteaza accesul la justitie si consolideaza mijloacele prin care lucratorii isi pot revendica drepturile.
 
Angajatorilor nu li se va permite sa le solicite persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca istoricul salarial si, la cererea angajatilor, vor trebui sa furnizeze date anonimizate referitoare la remuneratii.
 
In cazul in care se constata ca un angajat a fost discriminat salarial, el va avea dreptul la despagubiri, se arata in propunerea Comisiei Europene.
 
"Propunerea privind transparenta salariala reprezinta un pas important pentru a asigura respectarea principiului egalitatii de remunerare intre femei si barbati pentru aceeasi munca sau o munca de aceeasi valoare. Aceasta le va permite lucratorilor sa isi exercite dreptul la egalitatea de remunerare si va duce la eliminarea prejudecatilor de gen in ceea ce priveste remunerarea. Propunerea va permite, de asemenea, detectarea, recunoasterea si abordarea unei probleme pe care am dorit sa o eradicam inca de la adoptarea Tratatului de la Roma in 1957. Femeile merita recunoastere, egalitate de tratament si pretuire pentru munca lor, iar Comisia se angajeaza sa garanteze ca locurile de munca indeplinesc acest obiectiv", sustine comisara pentru egalitate, Helena Dalli.
 
Initiatorii proiectului considera ca noile masuri vor spori gradul de sensibilizare cu privire la conditiile de remunerare din cadrul intreprinderilor si le vor oferi angajatorilor si lucratorilor mai multe mijloace pentru a combate discriminarea salariala la locul de munca. 
 
Proiectul este extrem de important si trateaza o tema pe cat de grava, pe atat de sensibila, iscata in special de pandemia de coronavirus, care a vulnerabilizat piata muncii pentru femei. Studiile arata, de asemenea, ca pandemia actuala ar putea reprezenta finalul carierei pentru multe femei care ocupa in prezent functii de conducere.
 
Detalii, aici: Pandemia ar putea pune capat carierei multor femei
 
De asemenea,  desi au trecut mai bine de 60 de ani de cand dreptul la salariu egal a fost consacrat in Tratatele UE, o femeie munceste anual cu 51 de zile mai mult decat colegul sau de sex masculin, pentru a castiga acelasi nivel salarial.
 
Detalii, aici: Femeile din UE castiga inca mai putin decat barbatii. Muncesc 51 de zile in plus pentru acelasi salariu ca al colegilor barbati
 
"Munca egala merita o remuneratie egala. Iar pentru a asigura o remuneratie egala, este nevoie de transparenta. Femeile trebuie sa stie daca angajatorii le trateaza in mod echitabil, iar atunci cand nu este cazul, ele trebuie sa aiba puterea sa se lupte si sa obtina ceea ce merita", a declarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru care propunerea legislativa despre care am discutat anterior, reprezinta o prioritate.

"Angajatorii trebuie sa devina mai transparenti in ceea ce priveste politicile lor de remunerare"

 
"Este timpul ca atat femeile, cat si barbatii sa fie abilitati sa isi revendice drepturile. Dorim sa le oferim persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca si lucratorilor mijloace care sa le permita sa solicite un salariu echitabil si sa isi cunoasca si sa isi revendice drepturile. Acesta este si motivul pentru care angajatorii trebuie sa devina mai transparenti in ceea ce priveste politicile lor de remunerare. Nu se mai accepta standarde duble, nu mai exista nicio scuza", sustine vicepresedinta pentru valori si transparenta, Vera Jourova.
 

Masurile concrete propuse de CE:

 
Masuri privind transparenta salariala:
 
  • transparenta salariala pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca – angajatorii vor trebui sa ofere informatii cu privire la nivelul initial de remunerare sau la intervalul aferent acestuia in anuntul de post vacant sau inainte de interviul de angajare. Angajatorilor nu li se va permite sa le adreseze potentialilor lucratori intrebari cu privire la istoricul lor salarial;
  • dreptul la informare pentru angajati – lucratorii vor avea dreptul sa solicite, de la angajator, informatii cu privire la nivelul lor individual de remunerare si la nivelul mediu de remunerare, defalcat in functie de sex, pentru categoriile de lucratori care presteaza aceeasi munca sau o munca de aceeasi valoare.
  • raportarea diferentelor de remunerare intre femei si barbati – angajatorii cu cel putin 250 de angajati trebuie sa publice informatii privind diferenta de remunerare dintre lucratorii de sex feminin si cei de sex masculin din organizatia lor. In scopuri interne, acestia ar trebui, de asemenea, sa furnizeze informatii cu privire la diferenta de remunerare dintre angajatii de sex feminin si cei de sex masculin pe categorii de lucratori care presteaza aceeasi munca sau o munca de aceeasi valoare.
  • evaluarea comuna a remuneratiilor – in cazul in care datele raportate privind remuneratiile evidentiaza o diferenta de remunerare intre femei si barbati de cel putin 5 %, iar angajatorul nu poate justifica diferenta pe baza unor factori obiectivi si neutri din punctul de vedere al genului, angajatorii vor trebui sa efectueze o evaluare a remuneratiilor in cooperare cu reprezentantii lucratorilor.
     

Imbunatatirea accesului la justitie pentru victimele discriminarii salariale:

 
  • despagubiri pentru lucratori – lucratorii care au fost victime ale discriminarii salariale pe criterii de gen pot primi despagubiri, inclusiv recuperarea integrala a platilor restante si a primelor sau a platilor in natura aferente;
  • sarcina probei ii revine angajatorului – angajatorului, si nu lucratorului, ii va reveni in mod implicit sarcina de a dovedi ca nu a existat nicio discriminare in ceea ce priveste remunerarea;
  • sanctiuni care sa includa amenzi – statele membre ar trebui sa stabileasca sanctiuni specifice pentru incalcarea regulii egalitatii de remunerare, inclusiv un nivel minim al amenzilor;
  • organismele de promovare a egalitatii si reprezentantii lucratorilor pot actiona in numele lucratorilor in cadrul unor proceduri judiciare sau administrative si pot introduce actiuni colective privind egalitatea de remunerare.
 
"Propunerea tine seama de situatia actuala dificila a angajatorilor, in special in sectorul privat, si mentine proportionalitatea masurilor, oferind in acelasi timp flexibilitate pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) si incurajand statele membre sa utilizeze resursele disponibile pentru raportarea datelor. Costurile anuale aferente raportarii remuneratiilor de catre angajatori sunt estimate a fi intre 379 EUR si 890 EUR pentru intreprinderile cu peste 250 de angajati", transmite Comisia Europeana.
 
Dreptul la egalitatea de remunerare intre femei si barbati pentru aceeasi munca sau pentru o munca de aceeasi valoare este un principiu fundamental al Uniunii Europene inca de la Tratatul de la Roma din 1957. Cerinta de a asigura egalitatea de remunerare este prevazuta la articolul 157 din TFUE si in Directiva privind principiul egalitatii de sanse si al egalitatii de tratament intre barbati si femei in materie de incadrare in munca si de munca.
 
Citeste si: Femeia manager vs barbatul manager. Cine are mai multe sanse de avansare profesionala
 

Foto: freepik.com





Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste
Economie

Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste

today24 Apr. 2024
De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x