Topul sectoarelor in care angajatii AU CHIULIT de la munca intre Craciun si Revelion: si-au lasat sefii cu ochii-n soare
concediuangajatimunca de acasa
Consultanta, agricultura, industria producatoare de bunuri, administratia locala si comertul sunt sectoarele in care mai bine de jumatate dintre angajatii romani si-au luat concediu intre Craciun si Revelion, arata o analiza a CREASOFT, producator roman de software care ofera solutii de pontaj si aplicatii pentru departamentele de resurse umane.
Astfel, un procent de 88% dintre angajatii companiilor de consultanta au facut "punte" intre Craciun si Revelion si si-au depus cererile de concediu prin intermediul aplicatiei dezvoltate de CREASOFT. In agricultura, 73% dintre angajati si-au luat concediu in ultima saptamana, iar in industria producatoare de bunuri procentul a fost de 64%. In primarii si in administratia publica, unu din doi functionari (51%) si-a luat, legal, concediu intre Craciun si Revelion.
"Varful de activitate in companiile de consultanta este aprilie-mai, de aceea, in perioada sarbatorilor de iarna, activitatea din aceste companii este mai redusa si asa se explica cererile numeroase de concediu. Dincolo de sectorul bugetar, unde asa-numitele "punti" sunt incurajate si prin masuri legislative, si comportamentul angajatilor romani din privat incepe sa se modifice. Am observat ca angajatorii sunt mai ingaduitori cu angajatii care isi iau liber pentru a lipi weekend-urile de sarbatorile legale care cad in timpul saptamanii, de exemplu, iar adesea nu le mai cer oamenilor sa isi sacrifice din zilele de concediu legale pentru aceste mini-vacante", a declarat Adrian Dinu, fondatorul companiei de software CREASOFT.
Anual, angajatii romani au dreptul la 20 de zile de concediu de odihna, potrivit Codului muncii. De regula, zilele de concediu de odihna se efectueaza in baza unei programari negociate intre angajator si angajat, iar angajatorul trebuie sa se asigure ca fiecare angajat reuseste sa isi ia, intr-un an calendaristic, cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
La polul opus, in topul sectoarelor cu cei mai putini angajati care si-au luat concediu intre sarbatorile de iarna se afla agentiile de colectare debite si oficiile de raportare a creditului (unde numai 22% dintre angajati si-au luat concediu in perioada 27-31 decembrie), industria alimentara si restaurante (23%), industria textila (35%) si IT (39%).
"In industriile foarte reglementate, cum sunt cea a serviciilor financiare sau cea a jocurilor de noroc, dar si in cele cu varf de activitate in aceasta perioada – cum sunt industria alimentara sau restaurantele – angajatii au fost nevoiti sa vina la munca intr-o mai mare masura decat in alte domenii pentru ca, altfel, activitatea companiei ar fi avut de suferit. Angajatii care lucreaza, chiar si in zilele de sarbatori legale, sunt recompensati suplimentar de catre angajator", a mai spus Adrian Dinu.
Angajatii care lucreaza de acasa au muncit mai putin
In ceea ce priveste
angajatii care au lucrat de la distanta in aceasta perioada, cum este sectorul IT (unde unu din doi angajati a lucrat intre Craciun si Revelion), timpul mediu de lucru a fost de 5 ore, in scadere fata de o perioada obisnuita, cand acestia lucrau, in medie, cate 6 ore pe zi.
Analiza CREASOFT a fost realizata in perioada 27- 31 decembrie 2021 pe un esantion de 100 de companii-cliente care au intre 20 si 2.000 de angajati, din 15 sectoare de activitate.