Angajatii care lucreaza de acasa muncesc mai mult, dar se simt mai bine: asa sa fie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatii care lucreaza de acasa muncesc mai mult, dar se simt mai bine: asa sa fie?
Angajatii care lucreaza de acasa muncesc mai mult, dar se simt mai bine: asa sa fie?
de Magda Florea la 17 Nov. 2021
Urmareste-ne pe Google News
telemuncamunca de acasamunca hibridmunca la distantamunca remote

Un nou studiu vine sa faca lumina asupra modului in care evolueaza munca remote, de la distanta, dupa aproape doi ani in care majoritatea companiilor au luat aceasta masura, in regim de avarie, ca pe unicul colac de salvare in contextul crizei pandemice. Ei bine, se pare ca munca de acasa a inceput sa se potriveasca manusa angajatilor si, desi la inceput au muncit mai mult, starea lor de spirit este una buna.
 


Potrivit unui sondaj Kaspersky realizat recent, cu 4.303 de respondenti din domeniul IT, 54% dintre angajati au raportat o crestere a volumului de lucru de la inceputul tranzitiei catre munca la distanta, 18% descriind cresterea ca fiind semnificativa. 37% nu au observat o modificare a volumului, iar doar 9% au observat o scadere a sarcinilor in domeniul de activitate din cauza noilor conditii de munca.

Te-ar putea interesa si: Munca de acasa: Flexibilitate mai multa pe bani mai putini?
 

Munca multa, dar si o stare buna de spirit

 
Volumul crescut de munca nu a stricat buna dispozitie si echilibrul emotional al angajatilor. Studiul arata ca , 64% dintre cei chestionati nu se simt mai epuizati la sfarsitul unei zile de lucru de la distanta. In aceeasi ordine de idei, 36% au raportat ca au mai multa energie lucrand de acasa, iar 28% nu au observat o diferenta intre cele doua formate.
 
Numerosi angajati declara ca se simt confortabil lucrand de acasa. 67% au declarat ca se simt mai confortabil lucrand de la distanta sau nu au observat o crestere a anxietatii din cauza orelor suplimentare, in timp ce 41% dintre respondenti s-au simtit chiar mai confortabil lucrand de acasa, decat atunci cand lucrau la birou.

Care sunt solutiile pentru ca munca sa nu fie o corvoada in aceste vremuri

Conform specialistilor, exista numeroase solutii si metode pentru antreprenorii care vor ca angajatilor lor sa le fie bine. In centrul tuturor acestor metode se afla un secret, pe care orice antreprenor trebuie sa il stapaneasca in aceste vremuri: este vorba despre flexibilitate si flexibilizare.
 
O solutie care se dovedeste populara in randul angajatilor este modelul de lucru hibrid. Acest format este foarte favorizat in randul fortei de munca, aproape jumatate dintre angajati (45%) trecand la modelul hibrid pana la jumatatea anului 2021.
 
O alta solutie binevenita este implementarea practicilor corporative de wellbeing. Vestea buna este ca multe companii fac fata provocarii de a cauta modalitati care sa ajute la gestionarea potentialului burnout. Intr-adevar, 80% dintre firme investesc in cursuri de formare pentru a imbunatati competentele de baza, cum ar fi administrarea efficienta a timpului (31%).
 
Companiile ofera, de asemenea, avantaje, cum ar fi concediu suplimentar platit sau concediu anual (30%) si ofera consultatii si cursuri de wellbeing online (29%).
 
 Cu toate acestea, raportul indica ca mai sunt inca lucruri de facut pentru a atenua volumul crescut al muncii in randul angajatilor care lucreaza la distanta. Doar 45% dintre firme au luat cel putin o masura practica, cum ar fi automatizarea operatiunilor de securitate sau angajarea de personal suplimentar pentru a combate epuizarea angajatilor.
 
"Astazi, starea de bine a angajatilor este in centrul atentiei multor organizatii. Din pacate, nu exista o «solutie unica pentru toate» atunci cand vine vorba de dezvoltarea unui asemenea program, deoarece succesul acestuia depinde de nevoile tuturor angajatilor.

Astfel de programe pot include ajutor psihologic si practici de mindfulness, programe de fitness si servicii de consultanta juridica si financiara pentru a ajuta angajatii sa faca fata situatiilor negative din viata. Este, totusi, esential sa se creeze o cultura care sa le permita angajatilor sa vorbeasca despre starea lor emotionala sau problemele lor cu managerii sau cu partenerii de afaceri de resurse umane",
comenteaza Marina Alekseeva, Chief Human Resources Officer la Kaspersky. 
 
„La Kaspersky, suntem mandri ca am construit o astfel de cultura. Anul trecut am introdus sondaje de tip puls pentru a evalua cum se simt angajatii nostri si cum ii putem ajuta. De asemenea, am implementat diverse servicii de wellness, fitness si asistenta psihologica si am creat o platforma dedicata pentru relaxare digitala: Cyber Spa, care ii ajuta atat pe angajatii nostri, cat si publicul extern sa se relaxeze si sa ia pauze in timpul zilelor lor aglomerate.”
 

Ce pot face angajatorii, in aceasta situtie

 
Pentru a creste calitatea relatiilor cu angajatii si pentru crearea unui mediu de lucru sanatos, chiar si la distanta, Kaspersky si  Global Centre for Healthy Workplaces au urmatoarele sfaturi pentru manageri:
 
  • Angajatorii trebuie sa abordeze problemele de baza ale epuizarii intr-un mod sistematic, nu doar ca volum de munca, dar si echilibrul dintre control/cerere, practici de management, predictibilitate, sprijin social, redistribuire a muncii etc. Acesti factori trebuie sa fie evaluati si gestionati pe tot parcursul activitatilor.
  • Utilizati o combinatie de sondaje si indicatori pentru a asigura o abordare consecventa si eficienta a starii de bine angajatilor, de ex. ancheta de implicare, evaluarea riscurilor psihosociale, sondaj de bunastare, utilizarea programelor de asistenta pentru angajati (EAP), concediu medical, ancheta de stres, inventar de epuizare.
  • Daca circumstantele afacerii dumneavoastra o permit, fiti flexibil si deschis la diverse practici de lucru. Formatele hibride pot oferi flexibilitatea necesara fortei de munca din ziua de azi, asigurand in acelasi timp accentul pe obtinerea de rezultate.
  • Educati angajatii sa foloseasca practicile de securitate de baza atunci cand lucreaza de la distanta, cum ar fi informatiile despre cum sa evite sa devina victima atacurilor prin intermediul e-mailului sau phishing-ului web sau cum sa gestioneze conturile si parolele. Kaspersky si Area9 Lyceum au creat un curs gratuit pentru a ajuta personalul sa lucreze in siguranta de acasa
  • Ajutati-va angajatii sa-si gestioneze starea de bine digitala. Astazi, pe masura ce folosim mai mult tehnologia, este important sa pastram echilibrul potrivit. Kaspersky s-a asociat cu Neil Tranter, un profesor de mindfulness, pentru a dezvolta un curs de meditatie dedicat: “Overcoming digital stress and smartphone addiction”. Cursul include si o lectie speciala bonus dedicata provocarilor muncii la distanta, menita sa ajute oamenii sa dezvolte obiceiuri sanatoase de munca si un echilibru mai bun intre viata profesionala si viata privata.

Te-ar putea interesa si:
 
Sefii nu mai au voie sa deranjeze angajatii, in afara programului de lucru - in Portugalia
 
Top 5 avantaje de care se bucura oamenii care lucreaza de acasa: cei din birouri nici nu viseaza la ele
 
Meseriile viitorului: clasamentul celor mai importante profesii in urmatorii ani
 
Arta managementului: Cele patru motive care tin angajatii fideli unei companii
 
Antreprenori, pregatiti-va de schimbare: Ce va vor cere angajatii, de acum incolo
 
Atunci cand munca de acasa devine un calvar. Unde gresim, de fapt?
 
Vrei sa lucrezi la distanta dintr-o alta tara? 3 aspecte de care sa tii cont inainte sa iei o decizie
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x