Asa cum se stie deja si in mediul public, Guvernul pregateste la ora actuala majorarea salariului minim brut pe economie. Daca in prezent acesta are o valoare de 1.900 de lei, in urma majorarii va ajunge la un minimum de 2.080 de lei. Insa, in cazul angajatilor cu studii superioare incheiate sau cu o experianta in campul muncii de peste 15 ani, salariul minim brut pe economie va ajunge pana la 2.350 de lei. Masura a fost anuntata ca urmand a fi aplicata incepand cu data de 1 decembrie, insa unele voci sustin ca aceasta majorare salariala va intra in vigoare incepand de la data de 1 ianuarie 2019.
Consiliul Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania a realizat un sondaj de opinie, dorind sa afle care este parerea antreprenorilor romani cu privire la aceste masuri. Asa cum ne-am fi asteptat, antreprenorii recunosc ca aceste majorari salariale le creeaza probleme, punandu-le in pericol activitatea. Sondajul a fost efectuat in randul a 963 de companii, iar rezultatele acestuia le vom prezenta in randurile care urmeaza:
In urma acestui sondaj s-a aflat ca un procent de 52,4% dintre firmele care au raspuns au intre 1 si 5 angajati remunerati cu salariul minim pe economie. Nu mai putin de 81.9% dintre respondenti s-au declarat contrariati de ideea unui salariu minim pe economie diferentiat pe baza anumitor criterii.
Daca ne uitam la raspunsurile pe care le-au dat participantii la acest interviu, vom observa ca una dintre cele mai grave urmari ale acestor majorari ar putea fi concedierea unor angajati. Acest raspuns a fost intalnit in randul a 52.2% dintre firme.
De asemenea, in cazul a 72.4% dintre aceste firme vorbim despre disponibilizarea unui numar de pana la cinci angajati. Totodata, 12.9% dintre firme se gandesc deja la concedierea a peste zece angajati. De asemenea, antreprenorii au declarat ca ar putea sa ajunga la anumite scumpiri ale produselor sau serviciilor pe care le ofera.
Intrebati care ar fi cresterea salariala pe care ar putea sa o suporte la ora actuala, 47.2% dintre respondenti au declarat ca pot asigura o crestere cu doar 50 de lei. In aceste conditii, numai 5.3% dintre firme ar putea asigura o crestere de peste 200 de lei.
Nu mai putin de 67.5% dintre cei care au participat la acest sondaj au declarat ca, in vederea majorarii salariale, este nevoie de o fundamentare riguroasa, pe urma caruia sa se faca o marire avand la baza niste criterii obiective. De asemenea, 61.7% dintre acestia au declarat ca ar fi nevoie de un studiu de impact, in timp ce 51.4% dintre ei sustin ca ar fi nevoie si de o consultare cu confederatiile patronale.
Citeste si: Romanii s-au grabit sa ia credite, dar au si pus mai multi bani la pusculita
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Premierul Ciolacu cere ancheta financiara la sange in toate ministerele. A trimis Corpul de Control la toate ministerele, sa verifice risipa bugetara
Ilie Bolojan: Daca nu scadem cheltuielile, trebuie sa crestem taxele si impozitele
Vrei un venit suplimentar dupa 50 de ani? Iata 10 cele mai bune afaceri pe care le poti incepe part-time!
Partenerii nostri
Facturi primite cu intarziere: Ce trebuie sa stiti despre deducerea TVA si D394
Vouchere de vacanta: Conditii de acordare si tratament fiscal
26 mai 2025, termenul limita pentru depunerea Formularului 230
Sedinte de judecata prin videoconferinta: Noua lege ii va scuti pe oameni de drumuri si costuri
Te-ar putea interesa si