Asa cum se stie deja si in mediul public, Guvernul pregateste la ora actuala majorarea salariului minim brut pe economie. Daca in prezent acesta are o valoare de 1.900 de lei, in urma majorarii va ajunge la un minimum de 2.080 de lei. Insa, in cazul angajatilor cu studii superioare incheiate sau cu o experianta in campul muncii de peste 15 ani, salariul minim brut pe economie va ajunge pana la 2.350 de lei. Masura a fost anuntata ca urmand a fi aplicata incepand cu data de 1 decembrie, insa unele voci sustin ca aceasta majorare salariala va intra in vigoare incepand de la data de 1 ianuarie 2019.
Consiliul Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania a realizat un sondaj de opinie, dorind sa afle care este parerea antreprenorilor romani cu privire la aceste masuri. Asa cum ne-am fi asteptat, antreprenorii recunosc ca aceste majorari salariale le creeaza probleme, punandu-le in pericol activitatea. Sondajul a fost efectuat in randul a 963 de companii, iar rezultatele acestuia le vom prezenta in randurile care urmeaza:
In urma acestui sondaj s-a aflat ca un procent de 52,4% dintre firmele care au raspuns au intre 1 si 5 angajati remunerati cu salariul minim pe economie. Nu mai putin de 81.9% dintre respondenti s-au declarat contrariati de ideea unui salariu minim pe economie diferentiat pe baza anumitor criterii.
Daca ne uitam la raspunsurile pe care le-au dat participantii la acest interviu, vom observa ca una dintre cele mai grave urmari ale acestor majorari ar putea fi concedierea unor angajati. Acest raspuns a fost intalnit in randul a 52.2% dintre firme.
De asemenea, in cazul a 72.4% dintre aceste firme vorbim despre disponibilizarea unui numar de pana la cinci angajati. Totodata, 12.9% dintre firme se gandesc deja la concedierea a peste zece angajati. De asemenea, antreprenorii au declarat ca ar putea sa ajunga la anumite scumpiri ale produselor sau serviciilor pe care le ofera.
Intrebati care ar fi cresterea salariala pe care ar putea sa o suporte la ora actuala, 47.2% dintre respondenti au declarat ca pot asigura o crestere cu doar 50 de lei. In aceste conditii, numai 5.3% dintre firme ar putea asigura o crestere de peste 200 de lei.
Nu mai putin de 67.5% dintre cei care au participat la acest sondaj au declarat ca, in vederea majorarii salariale, este nevoie de o fundamentare riguroasa, pe urma caruia sa se faca o marire avand la baza niste criterii obiective. De asemenea, 61.7% dintre acestia au declarat ca ar fi nevoie de un studiu de impact, in timp ce 51.4% dintre ei sustin ca ar fi nevoie si de o consultare cu confederatiile patronale.
Citeste si: Romanii s-au grabit sa ia credite, dar au si pus mai multi bani la pusculita
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii