Ucrainenii incep sa faca afaceri in Romania. In judetele de granita se deschid masiv firme. La ce riscuri se expune mediul de afaceri romanesc

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ucrainenii incep sa faca afaceri in Romania. In judetele de granita se deschid masiv firme. La ce riscuri se expune mediul de afaceri romanesc
Ucrainenii incep sa faca afaceri in Romania. In judetele de granita se deschid masiv firme. La ce riscuri se expune mediul de afaceri romanesc
de Cristina Enescu la 02 Mai. 2022
Urmareste-ne pe Google News
sanctiuni rusiarazboi ucraina

Introducerea pachetelor succesive de sanctiuni economice la adresa Rusiei determina unele companii inregistrate pe teritoriul rusesc sau pe unii oameni de afaceri rusi sa identifice modalitati de evitare a embargoului, in vederea continuarii activitatilor sau chiar a supravietuirii business-ului.
 


Potrivit unei analize a Corporate Intelligence Agency, companie de management al riscului dedicata mediului de afaceri, firmele din Rusia si-au intensificat eforturile pentru a gasi solutii de continuare a activitatii economice prin transferarea operatiunilor in jurisdictii unde pot face acest lucru fara teama ca ar putea fi sanctionate sau ca le va fi blocat accesul la bani.
 
In ultimele saptamani au fost identificate transferuri de bani, de criptomonede si achizitii de imobile in Turcia, EAU si alte state sau jurisdictii care au adoptat o pozitie de neutralitate fata de razboiul din Ucraina, aspect care va ingreuna procedurile de due diligence implementate deja in companiile din UE.
 
"Din informatiile pe care le avem, de la declansarea razboiului din Ucraina, au fost infiintate peste 400 de companii, intr-un singur judet din Romania situat in zona de frontiera sau in zone relevante din punct de vedere economic, majoritatea avand ca actionari cetateni ucraineni. Totodata, actionarii si-au transferat sume importante de bani, in conturile deschise pe numele acestor societati. Avand in vedere usurinta cu care azi se poate infiinta o societate comerciala, apreciem ca printre ele pot fi si societati in care fondatorii apar nominal, dar beneficiarii reali putand fi cetateni de origine rusa, aflati pe listele de sanctiuni", spune Gabriel Zgunea, CEO Corporate Intelligence Agency, avertizand asupra extinderii acestui fenomen in perioada urmatoare.

"Cunoscand modul de abordare al companiilor locale in privinta procedurilor de tip <<know your client>> sau <<know your partner>>, suntem siguri ca vor aparea situatii in care companii din Romania, fara intentie, vor ajunge sa desfasoare operatiuni comerciale cu entitati in care UBO (ultimate beneficiary owner) pot fi cetateni sau companii din Federatia Rusa".
 

Printre cele mai uzitate optiuni de evitare a sanctiunilor se afla:

 
  • evitarea embargoului prin transferul operatiunilor pe numele unor cetateni/societati aflate in jurisdictii UE sau state partenere de traditie (Norvegia, Elvetia etc.);
  • infiintarea unor entitati in alte state care au ales sa nu aplice sanctiunile economice la adresa cetatenilor/companiilor din Federatia Rusa (China, majoritatea statelor din Africa, Turcia, Israel, tarile arabe etc.);
  • infiintarea unor companii in jurisdictii off-shore care, la randul lor, pot fi actionare in companii in statele amintite mai sus, in sistem suveica etc.
     

La ce riscuri se expun companiile din Romania

 
Reprezentantii Corporate Intelligence Agency apreciaza ca aceasta situatie nu va fi temporara, consecintele conflictului ruso-ucrainean actual se vor simti multi ani de acum inainte. De asemenea, cei interesati nu vor mai astepta aparitia unei situatii exceptionale, precum actualul conflict, ci vor incerca, inca de pe acum, sa isi securizeze operatiunile prin transferarea lor in jurisdictii sigure sau pe numele unor persoane aparent fara legatura cu beneficiarii reali.
 
Conform tratatelor UE si directivelor in materie de restrictii si sanctiuni, este interzis unei societati inregistrata in Uniunea Europeana sa eludeze regimul embargoului prin utilizarea unei alte entitati, chiar daca aceasta este inregistrata in afara spatiului UE si nici macar sa dea instructiuni in acest sens. Iar lista sanctiunilor pentru persoane/entitati din Federatia Rusa exista de mai mult timp, aceasta fiind actualizata recent, dupa declansarea conflictului ruso-ucrainean.
 
Astfel, in contextul in care companiile din Romania au relatii comerciale cu entitati aflate pe lista de sanctiuni, chiar in necunostinta de cauza, pot fi trase la raspundere de autoritatile din Romania, in acord cu legislatia in vigoare, autoritatile aplicand principiul de drept, potrivita caruia, „necunoasterea legii nu te absolva de raspundere".
 
Pe masura ce lista de sanctiuni este modificata (saptamanal sau chiar zilnic), companiile din Uniunea Europeana vor pasi pe un „teren minat" in ceea ce priveste riscurile la care se expun prin ignorarea (intentionata sau nu) a masurilor aplicate si prin omisiunea unor actiuni de cunoastere a partenerilor de business. Nu vor fi afectate doar prin prisma unor sanctiuni ale statelor unde isi desfasoara activitatea, ci si din punct de vedere al reputatiei, care afecteaza indicatorii valorici in cazul companiilor listate la bursa. Departamentele de compliance au resurse limitate de cunoastere a beneficiarului real al unor entitati din afara spatiului UE, fapt care le vulnerabilizeaza pe termen mediu si lung.
 
Mai mult, pachetul de masuri economice al Uniunii Europene, in special excluderea Rusiei din SWIFT, va genera blocaje de ordin financiar pe intreg lantul pentru companiile locale care isi pastreaza relatiile comerciale in Rusia.
 

Cum se pot proteja companiile locale

 
In contextul razboiului dintre Rusia si Ucraina, este necesar ca managerii sa verifice companiile cu care colaboreaza, pentru a reduce riscurile comerciale, precum cel de neincasare a creantelor sau de insolventa.
 
"Recomandam managerilor companiilor din Romania sa fie mult mai atenti la partenerii cu care lucreaza, cu atat mai mult cu cat suntem cu mult in urma statelor dezvoltate economic, acolo unde managementul riscului, cultura preventiei si de compliance sunt principii de business, iar companiile au la indemana instrumente de verificare a identitatii clientului/partenerului. Accesarea serviciilor de background check si due dilligence sunt necesare, in acest context, cu atat mai mult cu cat informatiile referitoare la lista de sanctiuni sunt disparate, sunt actualizate periodic si este dificil pentru o companie sa urmareasca zilnic/saptamanal aceste actualizari", spune Dan Rusu, Senior Partner Corporate Intelligence Agency, mentionand ca lipsa unor actiuni de cunoastere a partenerilor se poate transpune in pierderi financiare si reputationale greu de cuantificat in acest moment.

"Apreciem ca ar trebui instituit un mecanism de avertizare transparent, poate chiar intr-un parteneriat public-privat, in vederea identificarii, inca din faza de inceput a colaborarii, a unor indicii ca partenerul sau beneficiarul final este o entitate aflata pe lista de sanctiuni".
 

Top 10 produse achizitionate de Romania din Rusia

 
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), Romania importa din Rusia, in cea mai mare parte, pacura, gaze, cocs, minereuri de fier, oteluri aliate, ingrasaminte minerale sau chimice, huila, bare si tije laminate la cald, hartie, cartoane si lemn. Valoarea schimburilor comerciale a scazut in 2020 cu 36% fata de 2019 si a fost cu 37% sub nivelul din 2011, ajungand la peste 2,6 miliarde de euro, respectiv 1,8% din total, potrivit datelor INS.
 

Despre Corporate Intelligence Agency

 
Corporate Intelligence Agency este o companie de management al riscului dedicata exclusiv mediului de afaceri, specializata in identificarea potentialelor vulnerabilitati, riscuri sau oportunitati de business ale companiilor care apeleaza la serviciile sale.
 
Corporate Intelligence Agency ofera solutii premium de Intelligence aplicat, Competitive Intelligence si Risk Management, prin utilizarea celor mai noi instrumente si tehnologii, alaturi de dinamismul, creativitatea, si mai ales nivelul foarte ridicat de expertiza in domeniul intelligence al expertilor din componenta echipei.
 
Serviciile Corporate Intelligence Agency se adreseaza tuturor companiilor si corporatiilor care inteleg importanta utilizarii unor profesionisti pentru generarea de informatii sigure, care sa poata fundamenta procesele decizionale, oferind cunoastere asupra unor fenomene sau conjuncturi socio-politice, piete sau situatii de interes, precum si reducerea riscurilor sau vulnerabilitatilor in domenii ce pot afecta interesele economice si reputationale ale companiei.

Te-ar putea interesa si: Recesiunea bate la usa – cum ne salvam economiile si investitiile in aceasta perioada volatila?
 

 

Colaborator Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare
Economie

Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x