Un salariat este condamnat penal. In ce temei inceteaza contractul lui de munca?
Potrivit art. 56 alin. (1) lit. f) din Codul muncii, contractul de munca inceteaza de drept ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti. Dar aplicarea acestui text ridica o problema de principiu: salariatului ii inceteaza contractul de munca deoarece calitatea de condamnat este incompatibila cu cea de salariat? Sau deoarece nu mai poate efectiv lucra, fiind in penitenciar?
Raspunsul este relevant, fiindca actualul Cod penal prevede si posibilitatea instantei penale de a dispune
suspendarea executarii pedepsei. Ceea ce creeaza o alta intrebare:
art. 56 alin. (1) lit. f) din Codul muncii este aplicabil si in cazul in care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere sau numai daca executarea pedepsei se va realiza in penitenciar?
a) in unele opinii, in acest caz contractul de munca inceteaza de drept, indiferent daca s-a dispus executarea pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei, deoarece legiuitorul a considerat ca intervine o incompatibilitate intre calitatea de salariat si cea de condamnat la o pedeapsa privativa de libertate.
Intr-adevar, incetarea de drept a contractului de munca nu este o pedeapsa. Salariatul care iese la pensie este oare “pedepsit” cu incetarea contractului de munca?
De fapt, daca analizam celelalte cauze de incetare de drept (in majoritate consacrate de art. 56 din Codul muncii) constatam ca incetarea de drept este privita de legiuitor ca o consecinta a unui eveniment de care legea leaga, in mod automat, incetarea raporturilor de munca, fara nicio conotatie punitiva.
In plus, art. 56 lit. f) din Codul muncii nu face nicio distinctie intre executarea pedepsei privative de libertate si suspendarea acesteia sub supraveghere.
b) Dimpotriva, in alte opinii s-a considerat ca incetarea de drept intervine doar pentru ca munca nu mai poate fi efectiv prestata. Ca urmare, daca munca se poate totusi presta – salariatul fiind condamnat cu suspendare – contractul de munca al acestuia nu ar mai avea de ce sa inceteze in temeiul art. 56 alin. (1) lit. f) din Codul munci.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a considerat aceasta a doua interpretare ca fiind corecta. Prin Decizia nr.15/2017, pronuntata in 6 martie 2017, ea a apreciat ca dispozitiile art. 56 alin. (1) lit. f) din Codul muncii se interpreteaza in sensul ca sunt aplicabile numai in situatia in care condamnatul executa efectiv pedeapsa in penitenciar, fiind in imposibilitate fizica de a se prezenta la locul de munca.
Sursa foto: www.pexels.com