Unde se castiga cele mai mari salarii in mediul privat romanesc: ei sunt angajatii care incaseaza peste 10.000 de lei net, luna de luna
salarii marisalarii in itangajatisalarii mici
Sectorul privat romanesc are salariati de top si salariati ce sunt remunerati cu venitul minim pe economie, diferentele de castiguri fiind de 5-6 ori intre cei doi poli.
Conform celei mai recente analize realizate de Institutul National de Statistica (INS), cei mai bine platiti salariati ai mediului privat romanesc sunt cei ce lucreaza in sectorul IT.
Aici vorbim despre un nivel de 10.234 de lei al salariului mediu.
La polul opus avem angajatii din HoReCa. Potrivit datelor oficiale, aici salariul mediu net este de doar 2.355 de lei lunar.
"Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performante deosebite) in luna februarie 2023, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum si de realizarile de productie ori incasarile mai mari (in functie de contracte/proiecte)", explica INS.
De altfel, dupa cum mai prevede analiza INS, castigul salarial mediu net din sectorul bugetar a inregistrat o usoara crestere in februarie 2023, fata de luna precedenta, in administratia publica (+1,1%). Scaderi au fost in sanatate si asistenta sociala (-1.0%) si in invatamant (-0,1%).
In sectorul privat romanesc se castiga si zeci de mii de euro lunar
Cifrele de mai sus reprezinta o medie salariala, dar in fapt unii angajati ajung sa castige si zeci de mii de euro, iar topul celor mai bine platite salarii, dincolo de medii, este dominat de zona IT, de cea de intermedieri financiare si asigurari, comert.
"Cele mai mari salarii din economia locala sunt cuprinse intre 190.000 si 200.000 de lei brut, adica 111.150 si 117.000 net pe luna, ceea ce inseamna intre circa 22.600 si 23.780 de euro. In aceasta categorie sunt trei contracte de munca care fac parte din industria de intermedieri financiare de asigurari, de informatii si comunicatii, precum si de comert", conform unei analize
ZF.
Foto: manager.ro