Numeroasele crize cu care ne-am confruntat in ultimii ani isi spun cuvantul la nivel global din punct de vedere economic, tari din intreaga lume fiind mai mult sau mai putin afectate. Marile companii din mai toate industriile se confrunta cu probleme din ce in ce mai delicate, unele dintre cele mai afectate dovedindu-se a fi cele care activeaza in domeniul tehnologiei. Nici companiile de tehnologie din Romania nu au scapat de probleme, specialistii avertizand deja ca am putea asista la un val de concedieri in perioada urmatoare.
Contextul geopolitic actual este unul extrem de complex, ultimii ani aducand in prim plan mai multe crize de tot felul. Mai intai a fost criza sanitara provocata de pandemia de coronavirus, criza care a provocat la randul ei numeroase probleme economice in toate colturile lumii. Apoi, razboiul demarat de Rusia in Ucraina a complicat si mai mult situatia.
Urmarile acestor crize au inceput sa se vada deja in 2022. Inflatia a crescut accelerat in multe tari ale lumii, problemele economice sunt din ce in ce mai ingrijoratoare, iar marile companii au inceput sa apeleze la solutia reducerii de personal pentru a isi minimiza cheltuielile. Printre cele mai importante companii care au anuntat disponibilizari masive in 2022 se numara Microsoft, Meta, Twitter, Amazon, Google, Zoom, PayPal, Intel, IBM, Vodafone si asa mai departe. Din pacate, lucrurile nu se anunta a fi mai optimiste nici in 2023, ba chiar din contra!
Multe dintre aceste companii activeaza sub o forma sau alta si in Romania, ceea ce inseamna ca vorbim despre un pericol real si pentru multi angajati romani ai acestor giganti. Situatia ar putea fi insa ceva mai buna pe piata locala, reprezentantii firmelor care activeaza in tara noastra sustinand ca aceasta criza va avea un impact relativ redus in Romania.
Chiar si asa insa, un sondaj recent realizat de ANIS ne arata ca aproape 10% dintre firme se asteapta la o reducere a echipelor de lucru din Romania. Este o cifra destul de mica insa, reprezentantii pietei locale din industrie, reuniti in Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) sustinand ca actuala criza financiara nu se va resimti atat de tare pe piata locala. Mai mult, acelasi sondaj ne arata ca peste 60% dintre companii se asteapta ca cifra lor de afaceri sa creasca in 2023. Totodata, multe dintre aceste companii estimeaza o crestere a echipelor active din tara noastra.
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii