Apa plata sau minerala? Obiceiurile de consum ale romanilor, in materie de apa minerala plata si carbogazoasa
apa mineralaapa plataobiceiuri consum apa
Un studiu de specialitate realizat de Exact Cercetare si Consultanta arata obiceiurile de consum si preferintele romanilor cu privire la apa minerala plata si si apa minerala carbogazoasa, avantajele si dezavantajele pentru fiecare categorie si marcile preferate pentru apa imbuteliata. Dvs. le cunoasteti?
"Chiar daca sunt constienti de importanta consumului a cel putin 2 litri de apa pe zi, respondentii reusesc sa consume o jumatate din acest necesar zilnic. Setea in majoritatea cazurilor nu apare in mod natural, acest lucru facandu-i pe consumatori sa <se forteze> sa bea apa sau, in cel mai rau caz, sa omita sa bea apa", afirma Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.
Cand beau romanii apa minerala plata? Dar carbogazoasa?
Apa plata este consumata dimineata, imediat dupa trezire (pentru a revitaliza organele interne), noaptea (pentru majoritatea respondentilor existand mereu o sticla sau pahar langa pat), in timpul/ dupa activitatile sportive (pentru rehidratare si refacerea ”stocului” natural de saruri si minerale pierdute in timpul antrenamentului), inainte/ dupa masa (chiar daca nu este perceput a fi un obicei sanatos deoarece incetineste digestia) si oricand apare senzatia de sete.
Apa minerala carbogazoasa este asociata consumului ocazional (nu zilnic), cel mai adesea in combinatii: limonada, sprit, cu sirop. Se constata o orientare spre acest tip de apa in sezonul cald, deoarece potoleste setea mult mai repede comparativ cu apa minerala plata. De asemenea, este consumatã in curele de slãbire, inlocuind cu succes sucurile carbogazoase cu un continut mare de zahãr.
"Apa minerala plata este unul dintre produsele nelipsite din casele romanilor, acestia avand mereu grija de refacerea stocului de apa. De cele mai multe ori, consumatorii prefera sa cumpere apa in cantitati mai mari (la bax) pentru a acoperi necesarul de consum saptamanal. Aceste cumparaturi se fac de regula din hiper/supermarket", mai declara Denisa Iacoboaea, Qualitative Researcher Executive la Exact Cercetare si Consultanta.
Dupa ce criterii aleg romanii apa minerala plata?
Gust - "Am tot incercat si unele sunt salcii, altele mai sarate si m-am oprit la cea care imi place la gust." (femeie, 25-35 ani)
Brand - de cele mai multe ori, consumatorii se orienteaza catre marcile cu o istorie puternica in spate, din dorinta de a face o alegere sigura
Compozitie chimica - informatiile sunt regasite pe eticheta si alegerea se face in functie de acestea si de studiile realizate privind calitatea anumitor marci
Sfatul medicului - "Ca parinti, urmam sfatul medicului si cumparam pentru copii doar apa cu anumite proprietati, deci doar anumite branduri de apa." (femeie, 25-35 ani). Observam ca cel mai des parintii au mentionat brandul Bucovina.
Dupa ce criterii aleg romanii apa minerala carbogazoasa?
"Bule" naturale – consumatorii se orienteaza catre apa carbogazoasa care nu are acid creat in mod artificial (imbogatita cu dioxid de carbon) si care se mentine dupa desigilarea sticlei
Brand – ca si in cazul apei minerale plate, marca este un factor important, consumatorii orientandu-se spre marcile binecunoscute, populare
Apa minerala plata: avantaje si dezavantaje
Referindu-ne la avantajele consumului de apa minerala plata, este subliniat in primul rand faptul ca aceasta reprezinta ”ingredientul” de baza al unui regim alimentar sanatos. Ofera un grad mai mare de hidratare comparativ cu apa minerala carbogazoasa, putand fi consumata in cantitati mai mari, deoarece nu contine acid si nu creeaza un disconfort gastric. In plus, aceasta este considerata un adjuvant in curele de slabire.
Singurul dezavantaj mentionat de respondenti este pretul. Acesta este considerat ridicat, fiind vorba despre cel mai important aliment, ce nu poate lipsi din dieta zilnica.
Apa minerala carbogazoasa: avantaje si dezavantaje
Este mai intai de toate apreciata pentru compozitia chimica: are mai multe saruri de rehidratare necesare organismului, mai ales in sezonul cald. Datorita acidului, setea este potolita mai repede comparativ cu apa minerala plata. Apa minerala carbogazoasa reprezinta de asemenea o baza ideala pentru prepararea a diverse bauturi alcoolice si non-alcoolice – cele mai populare combinatii sunt: vin cu apa – ”spritul” si limonada. Este preferata si in bucatarie pentru proprietatile ”minune” pe care le are asupra aluatului prajiturilor si clatitelor (face compozitia mai pufoasa).
Comparativ cu apa minerala plata, cea carbogazoasa vine cu mai multe dezavantaje: poate cauza arsuri/ balonari gastrice datorita acidului (si din acest motiv este consumata in cantitati mai mici), ori afectiuni ale rinichilor (datorita continutului mai mare de minerale). Este subliniat de asemenea de catre respondenti faptul ca, in anumite cazuri, ”bulele” nu sunt naturale, ci obtinute prin procese artificiale (imbogatire cu dioxid de carbon).
Conform sondajului EXACT, marcile preferate de romani pentru apa imbuteliata sunt: Dorna, Borsec, Bucovina si Aqua Carpatica