In Romania exista perceptia conform careia salariatii din mediul bugetar castiga foarte bine din punct de vedere financiar, avand in plus si diverse beneficii sau avantaje. Federatia “Solidaritatea Sanitara” face un pas in fata in aceasta directie si tine sa mentioneze ca situatia este complet diferita in ceea ce ii priveste pe cei ce ocupa posturile auxiliare din domeniul sanitar.
“Pentru corecta informare a publicului si politicienilor privind legitimitatea revendicarilor ce fac obiectul protestelor, Federatia ‘Solidaritatea Sanitara’ continua prezentarea analitica a problemelor si nedreptatilor cu care se confrunta angajatii din sanatate. Dupa ce anterior am prezentat problemele cu care se confrunta medicii, si asistentele medicale, indicam acum situatia in care se afla personalul auxiliar sanitar, cea mai mare parte a acestuia fiind constituita din infirmiere, ingrijitoare, brancardieri. Infirmierele, ingrijitoarele, brancardierii sunt angajatii cei mai afectati de disfunctionalitatile Legii salarizarii unice, aceasta fiind o sursa continua de inechitate”, transmit reprezentantii Federatiei “Solidaritatea Sanitara” prin intermediul unui comunicat de presa.
FSSR aduce in discutie chiar o situatie cu adevarat dramatica in acest caz, sustinand ca personalul auxiliar din domeniul sanitar este singura categorie de personal din intregul domeniu bugetar care nu beneficiaza nici in prezent de salariile de baza prevazute in Legea Salarizarii pentru anul 2022.
Potrivit reprezentantilor FSSR, personalul auxiliar sanitar are cea mai mare parte a salariilor de baza la nivelul minim pe economie. Avand salariile de baza situate in zona salariului minim pe economie, angajatii din categoria personalului auxiliar sanitar beneficiaza in cea mai mica masura de ierarhia salariala din Legea Salarizarii.
In plus, salariatii din categoria personalului auxiliar sanitar au drepturile aferente participarii la asigurarea continuitatii ingrijirii pacientilor si lucrului in diferite conditii de munca stabilite prin raportare la salariul de baza de la 1 ianuarie 2018. In marea majoritate a cazurilor insa, acesta este chiar salariul minim pe economie din anul 2018.
Astfel, salariile infirmierelor, ingrijitoarelor, brancardierilor constituie o combinatie dintre doua salarii minime pe economie: cel din anul 2018 si cel actual. In aceste conditii, salariul de baza este stabilit la nivelul salariului minim pe economie actual, iar restul drepturilor sunt stabilite prin raportare la salariul minim pe economie din anul 2018.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea