12 din cele mai ciudate legi fiscale din lume

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
12 din cele mai ciudate legi fiscale din lume 12 din cele mai ciudate legi fiscale din lume
de Manager.ro la 17 Feb. 2014
Urmareste-ne pe Google News
fiscalitatecod fiscalchinafumatorilegi fiscalebuget

Cand oamenii se gandesc la taxe si impozite, vor spune inca de la inceput ca majoritatea sunt "irationale". Acest fapt este valabil si in afara SUA. Tarile din toata lumea dispun de legislatii fiscale ciudate. CNBC prezinta 12 asemenea cazuri.

12. Statele Unite ale Americii: Taxa pe baloanele cu aer
 
Kansas impune o taxa pe baloanele cu aer. Cum functioneaza aceasta? Tine de "orice amplasament care ofera servicii de amuzament, divertisment sau relaxare". Legislatia "se opreste" insa la companiile aeriene si alti utilizatori ai aeroporturilor, care scapa de plata unei asemenea taxe. In 2010, autoritatile din Kansas s-au gandit sa impoziteze si distractia din baloanele cu aer cald. Rezultatul? Cele care stau la sol sunt taxate, deoarece ocupantii "nu pleaca nicaieri". Cele care se afla in aer nu platesc impozitul respectiv. Asadar, daca doresti sa dispui de un balon cu aer cald, asigura-te ca ramane... la sol.
 
11. Africa de Sud: Taxa pe Cupa Mondiala
 
Fotbalul este cel mai cunoscut si indragit sport din lume, dar si "o vaca de muls" pentru FIFA. In 2010, in contextul candidaturii pentru gazduirea Cupei Mondiale, tarile respective trebuiau sa fie de acord sa excluda FIFA de la plata taxelor. Pregatirile pentru Cupa Mondiala au determinat costuri de 4,9 miliarde dolari pentru Africa de Sud. Acest acord a fost extins in cazul tuturor tarilor care au gazduit Cupa Mondiala, dar Africa de Sud reprezinta un exemplu recent. Brazilia a semnat un asemenea acord fiscal pentru gazduirea Cupei Mondiale din 2014. Cand Germania a gazduit Cupa la fotbal in 2006, FIFA si-a majorat veniturile cu 2,8 miliarde dolari, dar a platit taxe de doar un milion de dolari.
 
10. Franta: Taxa "GOOGLE"
 
Europa este mai atenta in privinta datelor personale ale utilizatorilor de internet, in comparatie cu SUA si companiile tehnologice au parte de controale mai stricte. Totusi, in contextul crizei economice, tarile europene au incercat sa mai scoata ceva bani de la marile entitati ale internetului, suspectate ca ar fi platit impozite prea mici. Aceste taxe sunt denumite "Google", desi sunt aplicate in cazul oricarei companii din domeniul internetului. 
 
Franta este una din tarile care a implementat agresiv aceasta legislatie, pentru companiile de internet. Anterior, Franta impunea o "taxa culturala" pe smartphone-urile si tabletele produse de Google si alte companii tehnologice, in speranta ca va obtine bani pentru o fundatie culturala.
 
Recent, Franta a sustinut ca Google i-ar datora 1,35 miliarde dolari in taxe retroactive; astfel, autoritatile franceze sustin ca Google si-ar fi canalizat castigurile spre Irlanda, pentru a evita plata impozitelor. Biroul Google din Paris a raportat venituri de 260,53 milioane dolari in 2011, in timp ce analistii au estimat ca acestea s-ar ridica la 1,89 miliarde dolari. 
 
9. Elvetia: Impozitarea "din paradisul fiscal"
 
Conturile bancare elvetiene au devenit sinonime cu refugiul "discret" al bogatasilor din toata lumea. De ce? Elvetia are cele mai relaxate legi fiscale din lume si pastreaza cu sfintenie confidentialitatea bancara, chiar si cand exista suspiciuni de frauda... In 1934, Elvetia a adoptat o lege care ii pedepseste penal pe cei care dezvaluie identitatea clientului unei banci si din aceasta cauza, in prezent, Elvetia detine 27% din averea offshore a celor mai bogati oameni din lume, potrivit Boston Consultancy Group. Bancherii au combatut cu succes incercarile autoritatilor americane de a obtine numele detinatorilor conturilor din Elvetia. Analistii estimeaza ca active financiare in valoare de 32 trilioane dolari se afla ascunse in "paradisul fiscal elvetian", care ar aduce la buget, din impozitare, circa 280 miliarde dolari. 
 
8. Irlanda: Ajutor pentru artisti
 
A fi artist in Irlanda reprezinta un moft. Pentru a incuraja dezvoltarea artei, veniturile scriitorilor, compozitorilor, artistilor vizuali si sculptorilor sunt scutite de la plata impozitelor, in anumite conditii.
 
Artistii trebuie sa se adreseze Comisarilor de Venituri, care determina daca "produsul artistic" este original, creativ si are valoare culturala. Acesta trebuie sa se incadreze intr-una din urmatoarele 5 categorii: carti sau alte forme ale literaturii, piese de teatru, compozitii muzicale, picturi sau alte opere vizuale similare si sculpturi.  Scutirea maxima acordata este de 40.000 euro, informeaza CNBC.com.
 
7. Marea Britanie: Scutiri pentru filmul cultural britanic
 
Marea Britanie tine la cinematografia sa - atat de mult, incat a impus o legislatie fiscala care ofera reduceri de la plata taxelor pentru filmele considerate importante din punct de vedere cultural.
 
Procesul este mai complex decat fluturarea unui steag britanic sau filmarea unei productii la Londra. Toate filmele trebuie sa treaca un "test al culturii": continut cultural (trebuie sa obtina pana la 16 puncte); contributie culturala (pana la 4 puncte); huburi culturale (pana la 3 puncte) si promovare culturala (pana la 8 puncte). Filmele trebuie sa obtina cel putin 16 puncte din 31, pentru a obtine reducerea cu 25% a impozitelor fiscale. 
 
6. Danemarca: Taxa pe flatulenta vacilor
 
Cei mai multi oameni cred ca traficul din Los Angeles genereaza o poluare deosebita. UE da vina pe flatulentele vacilor. Studiile arata ca metanul din flatulenta vacilor reprezinta 18% din poluarea europeana... Problema se pune in cazul abatoarelor, care strang la un loc o cantitate insemnata de "metan", datorita numarului mare de vaci. Pentru a contracara fenomenul, tarile europene au adoptat o taxa pentru fiecare vaca. Cea mai mare taxa se inregistreaza in Danemarca, unde pentru fiecare vaca trebuie platita suma de 110 dolari!
 
5. Suedia: Numele bebelusilor trebuie sa fie aprobate de... fisc
 
Suedezii trebuie sa obtina aprobarea fiscului, pentru a-si boteza copiii, inainte ca acestia sa implineasca varsta de cinci anisori. Daca parintii nu fac acest lucru, risca plata unei amenzi de 5.000 de coroane suedeze (770 dolari). Legea a fost instituita in 1982 si le interzice oamenilor sa foloseasca nume regale. Care sunt numele inacceptabile? Agentia fiscala a respins nume precum "Allah" si "Ikea", dar si "Google" sau "Lego". 
 
4. Canada: Scutire de taxe pentru jucariile din cutiile de cereale
 
Daca vrei sa-ti deschizi o afacere in Canada, mizeaza pe o fabrica de cereale la cutie, deoarece jucariile din acestea sunt scutite de la plata impozitului. Jucariile nu pot fi incadrate insa in categorii precum "bere, alcool sau vin"...
 
3. Rusia: Taxa pe barba
 
Petru cel Mare, nascut in 1672, a fost unul dintre cei mai celebri tari ai Rusiei. Printre pasiunile sale se numarau tortura, crima si setea dupa putere; el si-a exilat sora vitrega si si-a ucis unul dintre fii, pentru a preveni o disputa in familie. De asemenea, a modernizat Rusia.
 
De aici si taxa pe barba. Chiar daca astazi asociem barbile cu hipsterii si fanii Red Sox, in anii 1700, acestea reprezentau un stil obisnuit. Petru cel Mare a calatorit insa in Europa de Vest, unde a vazut ca multi cetateni sunt barbieriti. S-a intrebat cum ar putea sa-i convinga pe rusii sai sa renunte la barba.
 
A impozitat barbile. Pentru a avea barba, cineva trebuia sa aiba la el un token, care sa ateste faptul ca a platit impozitul. Barbile au venit si au plecat, timp de 43 de ani, cat a domnit Petru cel Mare...
 
2. Germania: Scutire de taxe pentru spagi
 
In anumite circumstante, mita a fost legala in Germania, pana in 2002. Spagile erau scutite de la plata taxelor, potrivit unui editorial "Businessweek", din 1995. Pentru a beneficia de scutire, trebuia insa sa dezvalui identitatea celor implicati si multi evitau sa foloseasca metoda amintita...
 
"Scutirile la spagi nu erau valabile, daca individul respectiv se dovedea a fi recidivist", informeaza OECD. Businessweek a recomandat Germaniei sa renunte la aceasta practica, deoarece adauga costuri de 20-30% in plus la contractele publice; Germania a abolit obiceiul respectiv in 1999. 
 
1. China: Nefumatorii, amenintati cu amenzi
 
Chiar daca multi fumatori din tarile lumii sunt obisnuiti sa plateasca bani buni pe un pachet de tigari, din cauza taxelor mari, asociate luptei impotriva fumatului, in 2009, cetatenii chinezi ai provinciei Hubei s-au aflat intr-o situatie ciudata: mai exact, daca nu fumau, riscau sa plateasca amenzi. La acea vreme, China se confrunta cu o criza economica acerba si cele mai multe taxe erau asociate vanzarilor de tigari. Asadar, oficialii din Hubei s-au gandit sa-i "oblige" pe chinezi sa fumeze, pentru a obtine mai multi bani la buget. 

Ultimele NOUTATI

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Ultimele stiri economice

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor

today04 Iul. 2025
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Companii

2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari

today04 Iul. 2025
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Companii

Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari

today04 Iul. 2025
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
Economie

Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale

today04 Iul. 2025
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Economie

7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale

today04 Iul. 2025
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Companii

Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%

today04 Iul. 2025
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Economie

Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?

today04 Iul. 2025
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Ultima ora

Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?

today04 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x