Crestinii ortodocsi sarbatoresc Floriile
duminica floriilorsemnificatii floriiiisussaptamana patimilor
Astazi, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Floriile, intrarea Domnului in Ierusalim, unde multimi de oameni L-au intampinat cu ramuri de finic. Intrarea Lui Iisus in Ierusalim este singurul moment din viata Sa pamanteasca in care a acceptat sa fie aclamat ca Imparat.
Poporul L-a intampinat pe Iisus cu ramuri de finic si de maslin, strigand: “Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului!” Prin aceste cuvinte, oamenii simteau ca Insusi Dumnezeu a venit in lume, pentru a aduce mantuirea ei.
Potrivit unei documentari realizate de Agerpres, primele mentiuni despre sarbatoarea Floriilor provin din secolul al IV-lea. Cei dintai care o pomenesc sunt Sfantul Epifanie, caruia i se atribuie doua predici la aceasta sarbatoare, si pelerina apuseana Egeria, care, in insemnarile ei de calatorie, descrie modul in care se celebra aceasta duminica in Ierusalim, spre sfarsitul secolului al IV-lea.
De asemenea, de la unii dintre marii parinti ai Bisericii, intre care se afla Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Ambrozie si Sfantul Chiril al Alexandriei, exista predici celebre tinute in cinstea ei.
In vechime, Duminica Floriilor, inceputul saptamanii Pastilor, mai era numita Duminica aspirantilor sau a candidatilor la botez, pentru ca, in aceasta zi, catehumenii (cei care urma sa fie botezati) mergeau la episcop pentru a-i cere sa fie admisi la botez, iar acesta le dadea sa invete Crezul.
Aceasta duminica se mai numea si a gratierilor, pentru ca, in cinstea ei, imparatii acordau gratieri.
De Florii, oamenii merg la biserica pentru a sfinti crengute de salcie pe care le pun la geamuri, la usi sau la porti. In unele parti ale tarii, locuitorii de la sate se incing cu ramurile de salcie peste mijloc.
Credinta spune ca acest ritual ii apara de boli si ii face mai robusti. De asemenea, apara casa de rele.
Incepand cu seara de duminica, in biserici, incep deniile, slujbe religioase care evoca toate momentele importante din viata Mantuitorului intre ziua intrarii in Ierusalim, pana la Invierea Sa din morti.
Ziua de Florii deschide Saptamana Patimilor, in care crestinii se pregatesc sa intampine marea sarbatoare a Invierii Mantuitorului Iisus Hristos.
Sursa: Agerpres
Sursa foto: Wikipedia