Evrei celebri nascuti in Romania!
Saptamana trecuta, Teatrul Evreiesc de Stat a gazduit un eveniment cultural de exceptie: lansarea cartii “Evrei din Romania pe scena si ecranul secolului XX”, autor Sergiu Laurian Lupu, o culegere impresionanta de biografii ale unor personalitati de origine evreiasca nascute in Romania, care au avut cariere spectaculoase in domenii artistice si s-au bucurat de celebritate la nivel mondial. O carte imensa, dupa cum a caracterizat-o Maia Morgenstern (prezenta la lansare), atat la propriu, dat fiind ca are 1.208 pagini, cat mai ales la figurat – cartea este o reusita din toate punctele de vedere si ofera o lectura fascinanta.
Tristan Tzara, Mihail Sebastian, Edward G. Robinson, dar si Iosif Sava, Radu Cosasu, Mirabela Dauer, Nae Caranfil, Dan Bittman…
Sunt sute de concetateni de-ai nostri, evrei nascuti la Bucuresti, Iasi, Barlad, Galati, Timisoara, Roman sau Piatra Neamt, ale caror biografii percutante, pline de informatii inedite, se regasesc in cartea lui Sergiu Laurian Lupu.
Va garantam, veti savura aceste biografii, in fapt amestecuri inspirate de informatii absolut necesare (nume, date, locuri, realizari) si povesti de viata, unele dintre ele de-a dreptul impresionante, cu care in mod cert veti rezona. Iata in acest sens cateva extrase din lucrare:
Iosif Sava, muzicolog si realizator TV, nascut la Iasi (1933-1998)
(…) Difuzarea “Seratei muzicale” fost intrerupta brutal in mai 1998, cand Iosif Sava a fost indepartat, prin pensionare intempestiva, din TVR, cu care avusese o indelungata colaborare. In ziua in care a implinit 65 de ani, domnul Stere Gulea, directorul TVR de atunci, s-a debarasat de el ca de-o manusa veche. Fara nimic, niciun cuvant… Iosif Sava s-a intors, fara a spune vreun cuvant, si aplecat. Avea amaraciune in suflet. Nu se astepta la asa ceva.
Nicolae Stroe, artist, parte a duo-ului Stroe si Vasilache, nascut la Racaciuni (1906-1990)
Relateaza fiul sau, Eugen Nacht-Stroe: “Cand ne-am facut mai mari putin, mergeam vara cu ei in turnee prin tara. Cu un vagon de dormit al trupei. Era o mare distractie. O luna intreaga prin toata tara. Seara, dupa spectacol, toata trupa era la restaurant (10-15 persoane). De foarte multe ori, tata chema ospatarul la el si platea toata consumatia. Asa s-au dus pe apa Dambovitei o gramada de bani.”
Felix Aderca, prozator, nascut la Puiesti (1891-1962)
(…) In timpul Pogromului de la Bucuresti (21 ianuarie 1941), cand mii de evrei au fost smulsi din casele lor si aproximativ 125 au fost ucisi, in timp ce majoritatea evreilor se ascundeau cum puteau, Aderca a decis sa traverseze centrul orasului pe jos, spre casa unui prieten. Casa fusese ocupata de legionari si colcaia de garzi inarmate, dar Aderca a intrat. A fost arestat imediat si aruncat in pivnita, unde a fost batut, impreuna cu alti evrei prinsi pe strazi in acea zi. Unii au fost batuti pana la inconstienta, altii mai putin, dar toti au fost usurati de bani si de ceasuri. (…)
Cartea se citeste extrem de usor. Este suficient s-o deschideti la intamplare si sa parcurgeti biografia prezentata la pagina respectiva. Simplul enunt “nascut la…”, urmat de numele unei localitati din Romania, va va face sa simtiti instantaneu o legatura solida cu personalitatea respectiva si cu realizarile ei. Apoi lectura va curge de la sine.
Este exact ceea ce au subliniat si vorbitorii care au luat cuvantul la lansare:
Valentina Sandu-Dediu, prof. univ. dr., muzicolog, rector al Institutului de Studii Avansate New Europe College Bucuresti:
“In momentul in care am primit cele 2 volume, le-am rasfoit acasa impreuna cu sotul meu si nu am putut sa le lasam din mana. Nu pot spune ca le-am citit, pentru acestea nu sunt carti pe care sa le citesti ca pe un roman, sunt carti pe care le consulti intruna.”
Cristian Spanu, editura Rentrop & Straton:
“Va invit sa deschideti aceasta carte si sa ii acordati macar 5 minute pentru inceput si va promit, caci asa mi s-a intamplat si mie, ca cele 5 minute se vor transforma intr-o ora. Istoriile, dezvaluirile, confidentele din aceasta carte va vor fascina, pentru ca este vorba despre bucati de viata.”
Intr-adevar, veti gasi aici informatii captivante, emotionante, uneori dramatice, dar care vor zugravi portretele reale ale unor oameni deosebiti, cu care aveti in comun tara natala, cultura si limba romana.
Va garantam ca va veti simti mai bogat spiritual si sufleteste dupa ce veti parcurge cartea. Acesta este principalul avantaj. Dar, desigur, va veti bucura si de un bagaj sporit de cunostinte, veti putea sustine discutii consistente despre actori, prozatori, muzicieni, dramaturgi, regizori etc. care au avut un aport semnificativ la avutia artistica a lumii.
Nu in ultimul rand, trebuie remarcat efortul incredibil de documentare care a stat la baza acestei carti. Sa strangi si sa ordonezi cu disciplina si talent literar informatii pentru sute de biografii este o performanta uriasa, care nu poate starni decat admiratie.
Maia Morgenstern, actrita, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat:
„Ce bine ca exista cineva, un autor, care s-a ambitionat sa-i inventarieze intr-un volum pe toti acei romani, evrei la origine, care au visat si au creat apoi ceva. Mai departe, fiecare dintre noi va citi aceasta carte si va avea supriza sa descopere, dincolo de timp, personalitati, unele cunoscute, altele pe nedrept uitate. Cred ca aceasta carte este un act de restituire necesar, care ne satisface nevoia de a ne intalni nu numai cu o persoana, ci si cu o epoca.”
O prezentare mai ampla a cartii “Evrei din Romania pe scena si ecranul secolului XX”, autor Sergiu Laurian Lupu, gasiti
aici.