7 idei concrete de reducere a costurilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
7 idei concrete de reducere a costurilor
de Manager.ro la 04 Mar. 2009
Urmareste-ne pe Google News
costuriafaceripiatamanagement


                          7 idei concrete de reducere a costurilor

Ideea nr. 1: Birou nou - inchiriere, cumparare sau constructie de la 0?
Mai devreme sau mai tarziu tot se va pune problema unui birou nou. Daca ritmul de dezvoltare al firmei este cel putin egal cu cel al economiei autohtone (desi suntem convinsi ca este cu mult peste), atunci aveti nevoie de angajati noi. Iar angajatii noi inseamna, in majoritatea cazurilor, birouri noi.



Luarea unei decizii atat de importante fara o analiza atenta reprezinta cea mai sigura cale de a pierde sume semnificative. Puneti in ecuatie, cu mare grija, strategia de dezvoltare a firmei pe termen mediu si lung, numarul de angajati estimat peste un an, trei ani, cinci ani si zece ani. Si abia apoi hotarati: inchiriati, cumparati sau construiti. 

Probabil stiti ca dezvoltatorii imobiliari au clasificat calitatea spatiilor pentru office in A, B si C (ultima clasa fiind, practic, improprie pentru desfasurarea de activitati de birou). Un proiect imobiliar clasa  A va costa, cu tot cu teren, in jur de cateva mii de euro pe mp in principalele orase ale Romaniei. Suma investita in constructie se recupereaza in aproximativ 5 ani de platit chirie pentru acelasi spatiu! In aceste conditii, care este decizia dvs.? Mai mult ca sigur schema urmatoare o sa va ajute:

Decizie - Cumparare
Avantaje
- rezolvati problema imediat;
- investitiile imobiliare sunt profitabile;
Dezavantaje
- costuri de achizitie foarte mari;
- necesitatea intretinerii cladirii.

Decizie - Inchiriere
Avantaje
- puteti sa va mutati dintr-un loc in altul in functie de necesitati;
- absenta problemelor legate de recuperarea investitiei.
Dezavantaje
- pe termen lung, costurile inchirierii sunt mai mari decat cele ale constructiei;
- standardele pot diferi de cele dorite.

Decizie - Construire

Avantaje
- recuperarea investitiei, pe termen lung;
- adaptarea proiectului la nevoile firmei.
Dezavantaje
- eventuale probleme cu antreprenorul, multa birocratie;
- costuri de multe ori imposibil de suportat.

Ideea nr. 2: Atentie la costurile creditului!
Bancherii spun ca firmele care nu apeleaza la serviciile lor nu exista. Firesc, ei castiga din creditele pe care le ofera, din taxele si comisioanele percepute. In afirmatie este insa si o foarte mare doza de adevar pentru ca afacerile de succes nu se fac cu banii dvs. Ci cu banii altora. In multe cazuri, cu banii bancilor.

Oricat de greu ar parea, un singur procent in minus la un credit de cateva zeci de mii de euro inseamna, pe luna, timp de 10 ani, salariul unui angajat cu pregatire medie. Si totul pentru ca ati facut o documentare temeinica inainte de a spune da in fata ofiterului...de credit.

Ideea nr. 3. Salarii mari cu costuri mici

Fie ca aveti 2 angajati, fie ca administrati o firma cu peste 100, salariul va fi intotdeauna o problema delicata! Privit din punctul sau de vedere, angajatul nu vede decat beneficiul imediat, identificat printr-o leafa cat mai mare. Povestile cu motivarea pe termen lung si fidelizarea pentru vechimea in firma nu prea mai tin, iar concurenta abia asteapta sa va sufle un angajat pregatit pe banii dvs.

Si atunci ce e de facut, mai ales ca nu doriti sa va cresteti costurile cu salariile? Foarte simplu: apelati la tichetele de masa. Deja o faceti? Atunci luati in calcul si tichetele cadou. Cu alte cuvinte, le dati mai multi bani angajatilor, dar suma acordata o scadeti la calculul impozitului pe profit.

Ideea nr. 4: Managementul flotei auto

Vremurile cand soferul era stapan pe masina firmei au apus si numai un director neinteresat de afacerea sa mai accepta la decontare bonuri cu benzina suficienta cat pentru un drum la Paris pentru un drum Bucuresti - Constanta. De asemenea, costurile de intretinere sunt si ele atent monitorizate printr-o evidenta computerizata a flotei auto (numar de kilometri, revizii, cost de exploatare pe kilometru).

Oamenii de afaceri lucreaza, mai nou, cu sisteme integrate de management al flotei auto. Exista tehnologii ce se bazeaza pe retelele de telefonie mobila prin intermediul carora puteti afla traseul unui anumit camion, cu precizie de pana la un metru! Pe baza rapoartelor ce pot fi generate din aceste solutii informatice, alegeti cele mai bune trasee, economisind bani importanti aruncati pe combustibil.

Exista, pe piata din Romania, cel putin 10 aplicatii complexe de monitorizare a parcului auto, toate oferind aceleasi servicii:

- imbunatatirea productivitatii soferilor;
- monitorizarea flotei (localizare prin satelit, rute, orar, remunerarea soferilor);
- automatizarea proceselor din departament (foi de parcurs, facturare);
- reducerea pana la 0 a kilometrilor parcursi in afara rutei;
- cresterea duratei de viata a autovehiculelor;
- managementul incarcaturilor (evitarea curselor fara marfa);
- proces decizional bazat pe rapoarte complete.

E adevarat, achizitionarea si implementarea unui astfel de program informatic poate sa va coste o avere.

Ideea nr. 5: Scapati de ruleta variatiilor de curs
Ati prins, in sfarsit, un contract extern si va bucurati alaturi de angajati, intr-un restaurant civilizat. Stiati totusi ca, in doar cateva ore, contractul dvs. incheiat in euro sau dolari va poate duce la faliment in loc de progresul mult dorit? Riscul valutar este, de multe ori, o ruleta ruseasca cu final tragic pentru oamenii de afaceri. Din fericire exista, si in acest caz, o solutie simpla: acoperirea riscului generat de variatiile de curs.

Despre ce este vorba? Tot mai des auziti in jurul dvs. termenii forward si futures, doua instrumente ce va garanteaza un somn linistit. Tranzactiile forward se incheie cu bancile, iar tranzactiile futures se negociaza la bursa. Mai concret, contractul forward
este un acord intre vanzator si cumparator prin care se agreeaza ca o anumita valuta va avea acelasi pret pe tot parcursul contractului sau ca, peste 3 luni, valuta in cauza va avea o valoare fixata de acum. De partea cealalta, contractele futures functioneaza pe baza operatiunilor de hedging.

Un exemplu simplu: sunteti cumparatorul unui lot de marfa, dar plata se va face peste 3 luni. In aceasta perioada, dolarul sau euro poate varia masiv, in functie de miscarile de pe piata petrolului. Tot ce trebuie sa faceti este sa cumparati contracte futures la bursa exact cat reprezinta valoarea lotului de marfa achizitionat. Peste 3 luni, va recuperati banii indiferent de evolutia valutei in care s-a incheiat contractul.

Poate ca aceste costuri vi se par nesemnificative, dar cand in joc sunt zeci, chiar sute de mii de euro la o livrare, lucrurile pot deveni tragice. Daca nu sunteti familiarizat cu acest gen de tranzactii, apelati la un broker de incredere.

Ideea nr. 6: Ce alegeti: credit sau leasing?
Trebuie sa cumparati 4 noi camionete sau un utilaj industrial complex, fara de care nu mai puteti ace fata presiunii concurentei. Nimic mai simplu, insa ce alegeti: credit bancar sau leasing? Balanta inclina, din start, in partea leasingului. Inainte de reducerile importante de costuri pe care le presupune aceasta metoda, un argument important este rapiditatea. Practic, cu un dosar bine pus la punct, in maximum 3 zile puteti trimite deja masinile in cursa, in vreme ce creditul inseamna, uneori, chiar trei saptamani pierdute.

Pentru o firma mica sau mijlocie, leasingul inseamna:
- grafic de plati mai flexibil;
- amanarea platii TVA-ului care se aplica doar la valoarea reziduala;
- finantare integrala a investitiei (important, daca nu aveti bani de avans);
- diminuarea impozitelor (ratele de leasing sunt costuri);
- deducerea fiscala a dobanzii, a amortizarii si a taxei administrative;
- absenta problemelor din bilantul contabil pana la finalizarea contractului;
- taxele aferente importului, unde este cazul, se aplica doar la valoarea reziduala;
- posibilitatea negocierii dobanzilor.

Ideea nr. 7: Reduceti costurile telefoanelor personale
Va place sau nu, angajatii dvs. au probleme personale, vor sa discute cu prietenii, isi suna iubitii sau iubitele de la birou. Pe banii firmei... Cifrele statistice arata ca facturile de telefonie (fixa si mobila) ale firmelor cu 10-15 angajati depasesc toate celelalte facturi de utilitati la un loc. Comunicare, ok, dar nu bataie de joc!

Orice ati face, nu puteti sa va spionati subalterniipentru a-i prinde in... flagrant delict. Plus ca nici nuar da bine la imaginea dvs. Exista o metoda mult mai simpla care inseamna costuri reduse cu pana la 75% ale facturilor de telefonie din firma.

Nu uitati: inainte de orice, un control ineficient al costurilor va poate duce la faliment. Vanzarile sunt importante, dar cel putin la fel de importante sunt si deciziile ce tin de costuri. In acest domeniu, practic, ideile ce va pot salva zeci de mii de euro sunt nenumarate.

Mai multe articole despre acest subiect gasiti in sectiunea:
Cum sa pornesti afaceri

Ultimele NOUTATI

ANAF-ul ia la bani marunti samsarii de masini. Ce au gasit inspectorii in cazul unui barbat care s-a apucat de meserie in 2021?
Economie

ANAF-ul ia la bani marunti samsarii de masini. Ce au gasit inspectorii in cazul unui barbat care s-a apucat de meserie in 2021?

today10 Dec. 2024
Batranete fara odihna: peste jumatate dintre pensionarii romani muncesc din lipsa banilor!
Financiar-Bancar

Batranete fara odihna: peste jumatate dintre pensionarii romani muncesc din lipsa banilor!

today10 Dec. 2024
Ce este piata de capital si de ce se prabuseste daca o tara nu mai e prietenoasa cu investitorii? Cum te afecteaza, ca om de rand?
Financiar-Bancar

Ce este piata de capital si de ce se prabuseste daca o tara nu mai e prietenoasa cu investitorii? Cum te afecteaza, ca om de rand?

today10 Dec. 2024
Ce s-ar intampla daca am iesi din UE? Ce taxe cresc, ce bunuri explodeaza la pret si cat de mare ar fi nota de plata?
Economie

Ce s-ar intampla daca am iesi din UE? Ce taxe cresc, ce bunuri explodeaza la pret si cat de mare ar fi nota de plata?

today10 Dec. 2024
XTB isi consolideaza pozitia pe piata prin integrarea inteligentei artificiale
Business

XTB isi consolideaza pozitia pe piata prin integrarea inteligentei artificiale

today10 Dec. 2024
Cresterea sustinuta a centrelor de date din India
Business

Cresterea sustinuta a centrelor de date din India

today09 Dec. 2024
Avertisment clar: Romania nu poate supravietui fara Uniunea Europeana si NATO!
Economie

Avertisment clar: Romania nu poate supravietui fara Uniunea Europeana si NATO!

today09 Dec. 2024
Profita de Fidelis de iarna: investitii cu impact si dobanzi de pana la 7,9% pentru romanii care au bani pusi deoparte
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Profita de Fidelis de iarna: investitii cu impact si dobanzi de pana la 7,9% pentru romanii care au bani pusi deoparte

today09 Dec. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ce este piata de capital si de ce se prabuseste daca o tara nu mai e prietenoasa cu investitorii? Cum te afecteaza, ca om de rand?
Financiar-Bancar

Ce este piata de capital si de ce se prabuseste daca o tara nu mai e prietenoasa cu investitorii? Cum te afecteaza, ca om de rand?

today10 Dec. 2024
Ce s-ar intampla daca am iesi din UE? Ce taxe cresc, ce bunuri explodeaza la pret si cat de mare ar fi nota de plata?
Economie

Ce s-ar intampla daca am iesi din UE? Ce taxe cresc, ce bunuri explodeaza la pret si cat de mare ar fi nota de plata?

today10 Dec. 2024
XTB isi consolideaza pozitia pe piata prin integrarea inteligentei artificiale
Business

XTB isi consolideaza pozitia pe piata prin integrarea inteligentei artificiale

today10 Dec. 2024
Cresterea sustinuta a centrelor de date din India
Business

Cresterea sustinuta a centrelor de date din India

today09 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x