Revenind la decelerarea cresterii economice din Romania in anul 2020, economistii din cadrul celei mai importante institutii bancare din tara noastra se asteapta ca economia sa creasca cu 3.6% in acest an, o evolutie sub potential.Analistii Bancii Transilvania sustin ca aceasta scadere a cresterii economice va fi raportata pe fondul reechilibrarii politicilor economice interne, printre cauzele care o provoaca regasindu-se si situatia economica la nivel global si din zona euro. Chiar si asa, cei de la Banca Transilvania considera ca tara noastra va continua sa mai recupereze din decalajul economic pe care il are fata de tarile dezvoltate din Uniunea Europeana, obtinand in cele din urma o crestere economica peste media europeana.
Astfel, analistii Bancii Transilvania transmit public in aceasta saptamana ca se asteapta la “decelerarea ritmului de crestere economica pe termen scurt si la o evolutie sub potential in anul curent”. Totodata, Andrei Radulescu, economist-sef in cadrul institutiei, sustine ca procesul de convergenta economica spre nivelul mediu din Uniunea Europeana va continua pe termen mediu. Lasand la o parte provocarile din economia globala si din zona euro si climatul economic problematic la nivel international, problema coronavirusului din China va cauza, cel mai probabil, destule probleme la nivel global.
Desi epidemia cu noul coronavirus se extinde destul de rapid la nivel global, afectand puternic in ultimele zile tari din Asia Centrala si chiar si din Uniunea Europeana, Fondul Monetar International considera ca avansul economiei mondiale va fi afectat in cele din urma cu doar 0.1 puncte procentuale. In acelasi timp, cresterea economica a Chinei se va reduce in acest an cel mai probabil la 5.6%, in scadere cu 0.4% in comparatie cu prognoza din ianuarie. Totodata, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat recent ca institutia pe care o conduce examineaza mai multe scenarii pesimiste daca epidemia de coronavirus dureaza mai mult si se extinde semnificativ pe glob.
Kristalina Georgieva se declara optimista cu privire la perioada imediat urmatoare, sustinand ca in actualul scenariu de baza intocmit de FMI economia chineza va reveni la normal in trimestrul al doilea al acestui an, dupa ce toate politicile anuntate vor fi implementate. In aceste conditii, impactul asupra economiei globale va fi relativ minor si de scurta durata. Bineinteles, in cazul in care epidemia continua si se va extinde intr-un ritm accelerat in mai multe zone ale lumii, atunci consecintele asupra cresterii economice globale vor fi mult mai extinse.
Fondul Monetar International a anuntat in prima luna a acestui an ca se asteapta ca ritmul de crestere al economiei globale sa accelereze de la 2.9% in 2019 la 3.3% in 2020, respectiv pana la 3.4% in 2021.
Ultimele NOUTATI
Inflatia si instabilitatea politica, principalele temeri ale producatorilor romani
Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa