Birocratia noastra de toate zilele: stam ore in sir la cozile ghiseelor, in secolul digitalizarii
birocratiedigitalizarecozi la ghisee
Birocratia inca pune mari probleme romanilor care ajung sa isi petreaca timp pretios din viata batand drumul intre institutiile publice si asteptandu-si randul la cozile aparent nesfarsite.
Bogdan Mihai Dumea, secretar de stat in Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID) ne contureaza proportiile acestui fenomen de care nu se stie cand si daca vom scapa vreodata.
Conform lui, sapte din zece oameni petrec o zi din concediul anual stand la cozi la ghiseele statului, iar opt din acesti zece oameni nu reusesc sa-si rezolve problema pe care o au.
Birocratia ne musca agresiv din timpul nostru liber
“In Romania, sapte din zece oameni petrec o zi din concediul anual stand la cozi la ghiseele statului, iar opt din acesti zece oameni nu reusesc sa-si rezolve problema pe care o au, din prima. Atunci trebuie sa ne uitam la acest timp pe care oamenii il pierd, la aceste resurse care sunt pierdute si pentru stat, si pentru oameni, si sa gasim solutii sa imbunatatim. Romania fara ghisee, un oras digital, o localitate digitala ar oferi o serie de beneficii, printre care servicii mai eficiente si, invariabil, costuri reduse pentru a oferi aceleasi servicii.
Trebuie sa ne uitam la cresterea increderii cetatenilor in serviciile pe care le ofera statul, imbunatatirea calitatii vietii, in final si, speram noi, sfarsitul birocratiei si al cozilor, ca de acolo am plecat. Desigur, sunt foarte multe lucruri care pot fi facute in acest sens.
Ministerul nostru, prin ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, n.r.), administreaza ghiseul.ro, aceasta fiind una dintre primele solutii pe care statul le-a oferit in acest sens si la care lucram pentru a o dezvolta, pentru a introduce noi servicii si pentru a usura interactiunea dintre cetatean si stat. Solutia nu este una ideala sau perfecta si sunt foarte multe imbunatatiri pe care le putem face in viitor”, a afirmat Dumea.
Am putea sa scapam de statul la coz. Solutia ar fi Cloud-ul guvernamental
“Ca solutie ideala, va trebui sa ne uitam si sa integram toate aceste concepte la care lucram deja in Cloud-ul guvernamental (…). Dupa care trebuie sa permitem ca toate aceste informatii sa fie cumulate, adunate intr-o zona de unde universitatile, statul si companiile, inclusiv, sa-si extraga datele de care au nevoie pentru a produce solutii mai inteligente pentru cetateni. In final, sper eu, ca proiect de tara, solutia ideala ar fi conceptul de One App, o singura aplicatie pe care cetateanul roman sa o foloseasca in relatia cu statul, dar nu pentru a relationa cu institutiile statului, ci o singura aplicatie prin care el sa spuna ce are nevoie, sa faca solicitarea respectiva si sa nu il intereseze ce institutii lucreaza in spate si cum comunica intre ele. Toate aceste concepte sunt in momentul acesta in cercetare si dezvoltare in cadrul ministerului, in cadrul unui proiect pe care l-am initiat si pe care il coordonez, de realizare a unui manual sau un Ghid de digitalizare, un material pe care il lucram cu mai multe institutii ale statului, inclusiv cu ANCOM.
In final, sa ajungem la un material pe care sa il putem da primariilor, UAT-urilor, Directiilor de concentrate si sa le indicam directiile pe care trebuie sa le urmeze in
domeniul digitalizarii”, a explicat reprezentantul ministerului de resort, citat de Agerpres.
Foto: freepik.com