Salariile bugetarilor au starnit intotdeauna controverse, nefiind deloc putini cei care sustin ca angajatii de la stat incaseaza lefuri foarte mari. Lasand la o parte salariile, bugetarii au beneficiat de-a lungul timpului si de o serie intreaga de sporuri de tot felul. Daca asta nu era de ajuns, printre avantajele bugetarilor se mai numara si un program preferential de lucru si mult mai multe zile libere.
Lucrurile ar putea sa se schimbe in perioada urmatoare, actuala guvernare PSD - PNL punandu-le gand rau bugetarilor. Salariile lor s-ar putea diminua serios in perioada urmatoare, multe sporuri urmand sa fie eliminate. Practic, noua lege a salarizarii este gandita in asa fel incat acordarea de sporuri sa se faca doar pe baza unor criterii de performanta. Mai mult decat atat, premierul Marcel Ciolacu a adus in discutie desfiintarea a aproximativ 200.000 de locuri de munca.
Cea mai importanta schimbare din legea salarizarii face referire la aceste criterii de performanta. Spre exemplu, daca vorbim despre un liceu in care niciun elev nu a luat examenul de bacalaureat, atunci profesorii de acolo nu au cum sa aiba pretentii la sporuri salariale sau alte bonusuri.
„Simpla prezenta in clasa nu este suficienta. Este nevoie de implicare in clasa, nu la meditatii, si de indrumare a tinerilor, astfel incat inclusiv din scoala acestia sa plece cu baze solide de cunostinte si cu un sistem de valori bine definit. Nu cer niciunui profesor sa faca lucruri imposibile. Le cer insa profesorilor sa-si faca meseria asa cum trebuie sa o faca si nu am glumit cand am spus ca noua lege a salarizarii va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflecta, in mod concret, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar si performanta. Profesorii care muncesc, care isi fac corect meseria, trebuie si vor fi rasplatiti.”, a declarat recent premierul social-democrat.
In urma cu circa doua luni, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, spunea ca noua lege a salarizarii va fi facuta dupa patru principii clare, primul dintre ele reprezentand o ierarhizare atat in interiorul familiilor ocupationale, cat si intre ele. Totodata, ea spunea la acea vreme ca niciun salariu in plata nu va mai depasi coeficientul de 12, care este al presedintelui tarii.
„Va exista o grila pentru administratia publica locala, plafonarea sporurilor si o bonificatie care sa fie legata de performanta. Nu va exista niciun spor mai mare de 20% per angajat. Mai este important de spus ca in acest moment avem gata partea de filozofie a legii. Exista trei variante de lucru pe anexe. Suntem in plina perioada de consultari cu toate familiile ocupationale. Avem minimum doua intalniri in fiecare saptamana. Incercam sa terminam consultarile”, a transmis ministrul Muncii.
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"