Canicula duce consumul de energie si pretul acesteia la noi maxime
record consum energiecanicula consum energiescumpire energie
Canicula nu incinge numai asfaltul si fruntile oamenilor, ci si retelele de distributie a energiei electrice si consumul acestei marfi tot mai pretioase. Dotarea tot mai multor locuinte si sedii de firme cu sisteme de climatizare face ca, in zilele cu temperaturi de 39-40 de grade, consumul de energie sa atinga cote maxime, la fel si pretul.
In aceasta luna, consumul de
energie electrica din Romania a inregistrat doua maxime istorice, ultimul atins miercuri, in intrevalul orar 13.00-14.00, potrivit Transelectrica, compania monopol de stat care transporta energie electrica si monitorizeaza sistemul energetic national.
Astfel, consumul de energie electrica instantaneu a fost de 8.865 MW, iar consumul mediu al zilei a fost de 7.503 MW, cu 29 MW mai mare decat consumul mediu din 15 iulie 2021, cand a fost inregistrat precedentul record.
Si in Bucuresti si in judetul Ilfov, in aceeasi zi, consumul a inregistrat maxime istorice pentru sezonul estival: 1.470 MW.
Consumul mediu de energie electrica din ziua inregistratii recordului a fost acoperit din productie interna (6.787 MW) si din import (716 MW).
Pret-record pe bursa
In conditiile unei cereri foarte mari de energie si inchiderii unuia dintre reactoarele centralei nucleare de la Cernavoda, pretul energiei pe Piata pentru Ziua Urmatoare cu livrare vineri a avut o medie-record de 645 de lei pe MWh, potrivit operatorului bursier OPCOM.
In acelasi timp, pretul maxim orar a fost de 885,7 lei pe MW, tot un maxim istoric, intre orele 20.00 si 21.00.
Unitatea 2 a centralei de la Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National miercuri seara, ca urmare a unui tranzient in sistemul energetic, care a afectat partea clasica, fara a fi afectate functiile de securitate nucleara ale unitatii.
Deconectarea automata s-a produs in conditii de siguranta, toate sistemele unitatii functionand si raspunzand conform proiectului in astfel de situatii.
Deconectarea automata a Unitatii 2 si lucrarile de remediere nu au impact asupra securitatii nucleare a reactorului, personalului unitatii, populatiei si mediului inconjurator.
In schimb, exact cand inregistreaza recorduri de consum, tara noastra a ramas fara o cantitate importanta de energie electrica produsa pe plan intern.