Cat au cheltuit romanii pe bunuri de folosinta indelungata in primele trei luni: 386 milioane euro

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cat au cheltuit romanii pe bunuri de folosinta indelungata in primele trei luni: 386 milioane euro Cat au cheltuit romanii pe bunuri de folosinta indelungata in primele trei luni: 386 milioane euro
de Manager.ro la 21 Mai. 2014
Urmareste-ne pe Google News
dslrgfk temaxdesktopit

Valoarea vanzarilor de pe piata bunurilor de folosinta indelungata din T1 2014 a crescut cu aproape 8% fata de aceeasi perioada a anului 2013, atingand pragul de 386 milioane euro. In ceea ce priveste valoarea, T1 2014 a fost cel mai mare prim trimestru din ultimii 4 ani, potrivit studiului GfK TEMAX.

Cea mai mare crestere in valoare (aproximativ 33%) a fost generata de sectorul Telecom care a atins 117 milioane euro, detinand astfel titlul de cel mai mare sector. De un bun inceput de an au avut parte si pietele de electronice, electrocasnice mici si mari, acestea inregistrand rate de crestere pozitive comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pietele de echipamente foto, IT si imprimante, multifunctionale si consumabile sunt singurele care au inregistrat scaderi comparativ cu T1 2014, cea mai mare fiind pentru piata foto (aproape -40%). Piata telecom a mentinut cresterea si in primul trimestru al lui 2014, valoarea nesubventionata a sectorului fiind cu aproximativ 33% mai mare comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, ajungand la valoarea de 117 milioane de euro.

Segmentul smartphones a continuat sa inregistreze cresteri considerabile de doua cifre, in timp ce telefoanele mobile clasice pierd in continuare mult teren. Produsele care au contribuit semnificativ la cresterea pietei de telecom au fost cele ce permit conexiuni 3G si chiar 4G, cele care incorporeaza o camera de minim 5MP si cu dimensiuni mari ale ecranelor (mai mari de 4 inch). Urmand aceasta tendinta, phablet-urile continua si ele sa lupte pentru a atrage atentia consumatorilor. Primul trimestru al anului a inregistrat o crestere de aproape 11% pentru piata electrocasnicelor mari.


Referitor la volumul pietei, acesta este sub nivelul T1 2012. In ceea ce priveste valoarea insa, T1 a depasit primele trimestre din ultimii patru ani. Ratele de crestere de doua cifre pentru categorii precum electrocasnice incorporabile, frigidere, congelatoare si masini de spalat au ajutat la atingerea unui nivel de 65 de milioane de euro pentru intregul sector. Frigiderele cu sistem No Frost si masinile de spalat cu incarcare frontala de 7kg+ au fost principalele produse ce au generat valoare in cadrul celor doua piete. Piata electrocasnicelor mici a inregistrat inca un trimestru de crestere, cu o rata de 7.9% in T1 2014 fata de T1 2013.

Fiecare categorie a avut un produs cheie care a contribuit la atingerea unei valori de 26 de milioane de euro. Inregistrand o rata de crestere de doua cifre, aparatele de tuns si aparatele de barbierit si epilatoarele au generat o evolutie pozitiva in segmentul de ingrijire personala. In plus, performanta remarcabila a storcatoarelor de fructe si citrice se incadreaza in tendinta unui stil de viata sanatos. In cadrul categoriei destinate confortului gospodariei, aspiratoarele si-au mentinut o pozitie stabila, in timp ce valoarea vanzarilor de fiare de calcat a crescut. Primul trimestru al anului a adus o crestere de aproape 4% in sectorul electronicelor.

Vanzarile totale au atins o valoare de 61 de milioane de euro. In cadrul sectorului de electronice, atat televizoarele cu ecran plat cat si consolele de jocuri au avut o evolutie buna. In timp ce televizoarele cu ecran plat au inregistrat o rata de crestere de o cifra, consolele video au avut o performanta foarte buna, crescand cu o rata de doua cifre, comparativ cu T1 2013. O explicatie a acestei cresteri poate fi data de lansarea unui nou model de consola de jocuri in acest trimestru.

Desi multe sectoare din categoria electronicelor sunt in scadere, cele aflate pe crestere - precum televizoare cu diagonala mare, sisteme de andocare si soundbars - ofera o perspectiva buna pentru 2014. Pentru sectorul IT, trimestrul intai al lui 2014 a adus o scadere de mai bine de 6% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, acesta insumand 97 de milioane de euro. Cea mai importanta scadere s-a inregistrat pentru piata calculatoarelor portabile, urmata de cele pentru desktop PC, mausi si camere web.

In cadrul calculatoarelor portabile, doar computing tablets si desktop replacement au inregistrat cresteri, insa ponderea lor in cadrul categoriei fiind mica, nu au reusit sa contrabalanseze scaderea segmentului. Piata de tablete a continuat sa inregistreze cresteri, insa tendinta s-a mai diminuat. In interiorul segmentului de tablete, cele de 10 inch au fost pe un val descendent in acest prim trimestru.

Vanzarile de imprimante, multifunctionale si consumabile au inregistrat o scadere de 8% in T1 2014 fata de aceeasi perioada a anului trecut, atingand valoarea de 14 milioane de euro. Toate categoriile au inregistrat scaderi, cele mai semnificative, de doua cifre, fiind pentru segmentul de hardware inkjet, deopotriva multifunctionale si single function. Scaderile mai mici ale categoriilor hardware laser si consumabile (tonere si cartuse) au diminuat usor efectul segmentului inkjet, intregul sector experimentand in continuare situatii dificile. Piata foto a continuat sa scada, mentinand tendinta din 2013.

Aceasta a atins o valoare totala de 5 milioane de euro in T1 2014, o performanta cu aproape 40% mai slaba decat in T1 2013. Atat camerele foto compacte cat si D-SRL-urile au inregistrat rate de scadere de doua cifre, marcand astfel primul declin serios al D-SRL-urilor din ultimele trimestre.

Dupa o perioada destul de grea pentru piata de bunuri de folosinta indelungata, primul trimestru al 2014 a inregistrat o performanta buna. Preferintele consumatorilor pentru produsele premium au influentat pozitiv acest trend. Primul trimestru a fost cel mai mare in valoare din aceeasi perioada a ultimilor patru ani. Cel mai probabil ca restul anului va continua intr-o perspectiva pozitiva.

Foto: Wikipedia.

Ultimele NOUTATI

Case mai ieftine si facturi mai mici. Planul UE pentru locuinte mai accesibile si sustenabile
Imobiliare

Case mai ieftine si facturi mai mici. Planul UE pentru locuinte mai accesibile si sustenabile

today01 Iul. 2025
E posibila reducerea salariului  unui angajat fara acordul acestuia?
Companii

E posibila reducerea salariului unui angajat fara acordul acestuia?

today01 Iul. 2025
Ingrasaminte NPK si dereglarile de nutritie: Cum hranim corect plantele?
Casa si gradina

Ingrasaminte NPK si dereglarile de nutritie: Cum hranim corect plantele?

today01 Iul. 2025
Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate
Noutati auto 2025 - stiri din domeniul auto

Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate

today01 Iul. 2025
Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia
Travel

Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia

today30 Iun. 2025
Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE
Ultimele stiri economice

Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE

today30 Iun. 2025
Tik Tok si-a infiintat subsidiara in Romania. Nici nu e de mirare, romanii sunt campioni la cadouri si tap-tap
Social Media

Tik Tok si-a infiintat subsidiara in Romania. Nici nu e de mirare, romanii sunt campioni la cadouri si tap-tap

today30 Iun. 2025
Lectie de economie predata in mare stil de Polonezi - de la saracie similara Romaniei postdecembriste, la cea mai mare economie din Estul Europei
Economie

Lectie de economie predata in mare stil de Polonezi - de la saracie similara Romaniei postdecembriste, la cea mai mare economie din Estul Europei

today30 Iun. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x