Inflatia din ce in ce mai ridicata da mari batai de cap europenilor, crizele din ultimii ani, incepand cu cea provocata de pandemia de coronavirus si pana la cea energetica sau la cea provocata de razboiul inceput de Rusia in Ucraina, influentand in mod negativ soarta economica a intregii lumi. Inflatia tot mai mare este resimtita din plin si in tara noastra, insa despre aceasta problema se poate vorbi la fel de serios si in alte tari europene importante.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a raportat o scadere peste asteptari in luna mai, ceea ce confera noi argumente pentru ca urmatoarele majorari de dobanda ale Bancii Centrale Europene sa fie mai prudente. Potrivit unor estimari preliminare ale Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut pana la 6.1% in luna mai a anului curent, de la 7% cat era cu o luna in urma. Cifrele publicate de Eurostat se dovedesc a fi sub asteptarile analistilor, care se asteptau la o stagnare a inflatiei la 6.3%.
Mai mult decat atat, datele Eurostat mai arata ca inflatia de baza, cea care ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunurile volatile, precum energia sau alimentele, a scazut la randul ei pana la 5.3% in luna mai, de la 5.6% cu o luna in urma. Si aceasta cifra s-a dovedit a fi sub asteptarile specialistilor, care mizau pe un avans de 5.5%.
In ciuda acestor cifre, problema tarilor europene cu inflatia ramane in continuare in picioare. Ritmul de crestere a preturilor pentru cele mai multe categorii importante, in special servicii, ramane unul foarte ridicat in continuare. Potrivit datelor Eurostat, inflatia serviciilor a incetinit in luna mai pana la 5%, de la 5.2% in luna aprilie. De asemenea, ritmul de crestere a preturilor pentru bunurile industriale a incetinit la 5.8%, de la 6.2% cu o luna in urma.
Vestea cea mai buna face insa referire la incetinirea ritmului de crestere a preturilor produselor alimentare. Mai exact, aceste produse au raportat in luna mai un avans de 12.5%, in raport cu unul de 13.5% in luna aprilie.
„Prognoza de inflatie in Europa este puternic afectata de doua tendinte opuse. Pe de o parte preturile la energie mai mici decat se preconiza, ca urmare a iernii blande, este posibil sa impinga in jos inflatia de baza mai rapid decat se estima. Pe de alta parte insa recentele acorduri salariale si presiunile care exista inca pe partea preturilor serviciilor este posibil sa mentina inflatia de baza la un nivel ridicat”, sustine cu aceasta ocazie economistul ING, Carsten Brzeski.
Ultimele NOUTATI
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Inventarierea elementelor de trezorerie: Concepte, etape si exemple practice
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii