Cateva tari de top sunt inca foarte atasate de cash
Recentele masuri luate de Guvernul Romaniei pentru limitarea platilor cash si care forteaza populatia sa se indrepte spre banii electronici nasc o intrebare interesanta: in alte tari cum e? Cum stau alte tari la capitolul plati in numerar? Ce procent din populatie mai foloseste bancnote?
Ei bine, sunt tari europene (Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca) unde platile cash inseamna doar 2%-6% din numarul total de plati. In aceste tari, practic orice achizitie, cat de mica, se face by default cu cardul – lucru absolut remarcabil, daca ne gandim ca si aici exista zone rurale sau comunitati mai izolate.
Si am fi tentati sa credem ca viitorul apartine unor astfel de societati cashless, in care oamenii vor renunta complet la bancnote si monede si vor apela exclusiv la tranzactii digitale. E un scenariu logic si foarte plauzibil, desigur, dar care s-ar putea sa nu se materializeze prea curand. Si asta deoarece mai sunt inca tari foarte atasate de cash.
Si nu vorbim aici despre tari din Africa sau din America Latina, ci despre economii puternice ca Spania si Germania, unde platile cash reprezinta 39%, respectiv 44% din total. Cum se explica acest contrast?
Explicatia nu are legatura cu gradul de dezvoltare economica, pozitia geografica sau lipsa unor masuri legislative pentru limitarea platilor cash, ea tine strict de cultura tarii respective. Germanii, de exemplu, au o aplecare naturala spre disciplina si control, care se manifesta inclusiv in domeniul cheltuielilor – cash-ul ii ajuta sa cheltuiasca mai atent, fara achizitii majore spontane.
Ei au si o vorba – „Nur Bares ist wahres” („Numai banii gheata sunt adevarati”) – si din acest motiv nu pleaca de acasa fara sa aiba cel putin 100 de euro in portofel.
Aceeasi explicatie de natura culturala functioneaza si in cazul elvetienilor, alti mari amatori de cash. Acestia se vad diferiti de restul natiunilor europene si au grija sa reflecte aceasta atitudine prin tot felul de masuri care sa le pastreze identitatea, de la un sistem politic aparte pana la, iata, utilizarea unei monede proprii (elvetienii au investit masiv in aspectul elegant al banilor lor si se mandresc cu faptul ca emit una dintre cele mai valoroase bancnote din lume, cea de 1.000 de franci).
Nu prea e sigur, deci, ca in aceste tari platile cash vor disparea. Sau, oricum, e clar ca aceasta disparitie nu se va intampla prea curand. Plus ca trebuie sa tinem cont si de exemplul SUA, unde se discuta de cativa ani de introducerea asa-numitului Payment Choice Act, care sa stabileasca dreptul cetatenilor de a-si plati cash achizitiile.
Sunt 55 de milioane de americani care nu au nicun fel de card, nici de credit, nici de debit, adica 17% din populatie. In Norvegia, acest procent este de doar 3%.
Sursa foto: www.pixabay.com