Cea mai scumpa hrana din istoria moderna! Cum poate planeta sa mai hraneasca 8 miliarde de oameni?
scumpire alimentefoameterevolte hrana
In ciuda pandemiei si a asa-numitelor boli ale civilizatiei, populatia planetei continua sa creasca. Potrivit celor mai recente estimari ale Organizatiei Natiunilor Unite, Terra numara 7,9 miliarde de suflete. Iar daca ar fi de hranit numai sufletele, nu si trupurile, ar fi bine.
Pentru ca oamenii nu traiesc cu aer, este tot mai greu de satisfacut
necesarul alimentar, mai ales ca unele zone agricole se desertifica, altele sunt inundate, pe unele se construiesc locuinte, iar, pe altele, sunt cultivate plante din care se poate obtine biocombustibil.
Alastair Smith, profesor in dezvoltare globala sustenabila in cadrul Universitatii Warwick din Marea Britanie, a calculat ca, in prezent, mancarea este mai scumpa fata de marea majoritate a istoriei moderne, relateaza Bloomberg.
Numai in august, preturile globale ale alimentelor au crescut cu 33% fata de august 2020, cu scumpiri constante la uleiul vegetal, cereale si carnea, conform Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul ONU (FAO).
Anualizate si ajustate la inflatie, costurile au ajuns aproape in toata lumea la maximul ultimelor sase decenii, conform FAO.
Iar situatia nu se va imbunatati prea curand, si din cauza fenomenelor naturale extreme, costurilor tot mai mari ale transportului si ingrasamintelor, intreruperilor lanturilor de aprovizionare si penuriei fortei de munca.
In aceste conditii, hrana este tot mai scumpa, indiferent ca este vorba despre paine, orez sau alte alimente, consumate in masa. In acest context, statele lumii sunt tot mai constiente ca preturile tot mai mari vin la pachet cu riscuri politice, potrivit Bloomberg.
In plus, diminuarea rezervelor de valuta continua sa afecteze abilitatea anumitor tari de a importa mancare.
Aproape in toata lumea, guvernele ofera tot mai multe ajutoare si incearca sa imbunatateasca normele comerciale pentru a diminua impactul asupra consumatorilor.
Penuria de alimente hraneste revoltele
Si mai rau stau tarile emergente, in care alimetele reprezinta un procent mai mare din cheltuielile gospodariilor, si statele afectate de crize politice. In Liban, gruparea militara Hezbollah si-a crescut controlul asupra tarii prin distribuirea unot cantitati tot mai mari de alimente.
In 2011, scumpirea hranei a provocat peste douazeci de revolte in Asia, Orientul Mijlociu si Africa, contribuind, acum un deceniu, la Primavara Araba, care a dus la inlaturarea liderilor din Tunisia, Libia si Egipt.
In prezent, nivelul de neincredere in randul populatiei incepe sa creasca, mai ales ca oamenii au mai multe dificultati i a-si procura hrana prin comparatie cu perioada din timpul protestelor din Orientul Mijlociu de acum 10 ani.
Totodata, tulburarile declansate in Africa de Sud de arestarea fostului presedinte Jacob Zuma afecteaza industria alimentara pe masura ce oamenii au inceput sa jefuiasca magazine si restaurante.
De asemenea, in Cuba, lipsa alimentelor a generat cele mai mari proteste din ultimele decenii.
Cum sta Romania?
Potrivit Bloomberg, in ultimele luni, tara noastra a devenit principalul exportator european de paine.
Publicatia remarca faptul ca, inflatia din 2021 se pregateste sa atinga in Romania cel mai mare ritm de crestere din ultimii opt ani.
Bloomberg scrie ca fosta tara din blocul sovietic are o istorie neagra in ceea ce priveste alimentarea populatiei, intrucat penuriile de alimente reprezentau o constanta a regimului Ceausescu de-a lungul anilor 1980.
Jurnalistii considera ca, desi potentialul agricol al Romaniei este unul dintre cele mai mari din Europa, tara a esuat, pana acum, sa foloseasca fondurile europene pentru a-si imbunatati productia locala.
Foto: pexels.com