Cifrele din spatele anului pandemic. Evolutia somajului, inflatiei si economiei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cifrele din spatele anului pandemic. Evolutia somajului, inflatiei si economiei
Cifrele din spatele anului pandemic. Evolutia somajului, inflatiei si economiei
de Magda Florea la 25 Mar. 2021
Urmareste-ne pe Google News
inflatiesomajasfpiata fortei de munca

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat date noi care ne ajuta sa intregim tabloul din cifre al anului 2020, un an dificil, plin de provocari, dar mai ales de incertitudini.
 

Conform ASF, in anul 2020, gestionarea efectelor crizei generate de pandemia de COVID-19 a ramas principala preocupare a statelor, criza sanitara actuala generand pe tot parcursul anului un nivel ridicat de incertitudine, cu impact semnificativ asupra evolutiilor macroeconomice si financiare la nivel european si global. 
 
Desi raspunsul fiscal si monetar angajat de state a fost rapid si cuprinzator, fiind dirijat catre sprijinirea celor mai afectate sectoare economice si asigurarea lichiditatii pietelor financiare, economiile Uniunii Europene (UE) si ale zonei euro si-au marcat parcursul descendent inca din primul trimestru al anului 2020. 
 
Pe parcursul anului 2020, s-au observat persistenta nivelului scazut al ratelor anuale ale inflatiei, inversarea tendintei descendente a ratei somajului si o modificare a comportamentelor consumatorilor in sensul contractiei cererii agregate, ca efect al reducerii veniturilor disponibile ale populatiei si cresterii gradului de economisire. Rezultatele din trimestrul II 2020 au fost puternic afectate de efectele crizei generate de pandemia de COVID-19, perioada in care au fost inregistrate cele mai severe contractii din 1995, de la introducerea seriei de date, conform Eurostat. 

Citeste si: Viitorul pietei muncii sta sub semnul incertitudinii

Economia Uniunii Europene si Zonei Euro a scazut cu peste 11%

 
Economia Uniunii Europene a inregistrat o scadere de -11,4%, in timp ce contractia economica a fost mai ampla in zona euro (-11,7%) fata de trimestrul anterior. Relaxarea treptata a masurilor de carantina si izolare, ce a avut loc in vara anului 2020, a creat premisele revenirii economice, economiile UE si zonei euro inregistrand cresteri semnificative de 11,5%, respectiv 12,4% in trimestrul III 2020. 
 
Trimestrul IV 2020 a fost marcat de izbucnirea celui de-al doilea val al pandemiei, cu o crestere a numarului de infectari si aparitia unor noi tulpini ale coronavirusului, ceea ce a determinat reimpunerea mazurilor de izolare si carantina, cu impact asupra rezultatelor economice din trimestrul IV. 
 
Estimarile semnal publicate de Eurostat indica o contractie de -0,4% in UE si -0,6% in zona euro in trimestrul IV 2020 fata de trimestrul precedent. Comparativ cu perioada similara din anul precedent, economia UE si cea a zonei euro au inregistrat scaderi semnificative in trimestrul IV 2020, de -4,8%, respectiv -5,0%. Contractii mai severe comparativ cu mediile europene s-au inregistrat in Spania (-9,1%), Austria (-7,8%), Croatia (-7,1%), Italia (-6,6%) si Belgia (-5,1%), in timp ce la polul opus se afla state ca Lituania (-1,1%), Finlanda si Romania (ambele - 1,7%), ce au inregistrat cele mai mici contractii economice comparativ cu celelalte state membre. 
 
In ceea ce priveste evolutiile pe termen scurt si mediu, conform previziunilor economice de iarna ale Comisiei Europene, impactul pandemiei de COVID-19 asupra activitatii economice in 2020 se estimeaza a fi mai putin semnificativ decat cel preconizat in prognoza economica din toamna. 
 
Economia zonei euro se va contracta cu 6,8% in 2020, o revizuire in sens asendent fata de scenariul anterior (-7,8%), iar estimarile pentru economia UE indica o contractie de 6,3% in 2020 fata de -7,4% (previziunile economice din toamna anului 2020). Prognozele economice pentru anul 2021 indica revenirea economiilor UE si zonei euro, insa au fost revizuite in sens descendent, la 3,7% pentru UE, cu 0,4 pp mai putin fata de prognoza din toamna, respectiv la 3,8% in zona euro (de la 4,2% in scenariul anterior). 
 
Pe plan local, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza a revizuit in scadere cresterea economica prognozata pentru anul 2020, la -4,4% (de la -4,2% conform prognozei preliminare de toamna a CNSP), pe fondul scaderii activitatii in industrie (-8,7%), agricultura (-21,9%) si servicii (-2,3%) fata de anul 2019. Conform prognozei CNSP, constructiile vor avea o contributie pozitiva la PIB in anul 2020, cu o crestere estimata de 10,6%. Pentru anul 2021, CNSP estimeaza o revenire a economiei romanesti, cu un avans de 4,3%.
 

"Socul generat de pandemia COVID-19 s-a suprapus peste o serie de vulnerabilitati ale economiilor globale legate de atenuarea ritmurilor de crestere manifestata inca din anii anteriori si nivelul foarte ridicat al datoriilor guvernamentale, ce reduce spatiul de manevra in abordarea socurilor"

 
Ponderea datoriei publice in PIB se afla la un nivel de 97,3% in zona euro la finalul trimestrul III 2020, in crestere comparativ cu nivelul inregistrat in trimestrul IV 2019 (84,0%), ca urmare a continuarii masurilor luate de state pentru atenuarea impactului negativ al crizei, ceea ce a condus la cresterea nevoilor de finantare. 
 
La nivelul statelor membre UE, exista o eterogenitate considerabila a nivelului de indatorare, ponderea datoriei publice in PIB variind de la 18,5% (Estonia) la 199,9% (Grecia). Romania se situeaza printre statele membre UE cu un nivel scazut de indatorare (43,1%), sub media de indatorare a statelor membre UE de 89,8% din PIB.
 
 La finalul anului 2020, datoria administratiei publice a Romaniei s-a situat la o valoare de circa 498,3 miliarde lei, in crestere fata de finalul lui 2019 (373,6 miliarde lei), majorandu-se pana la un nivel de circa 47,7% din PIB.

Citeste si: Ce isi doresc romanii de la angajatori, in 2021: echilibru viata profesionala - viata personala, colectiv placut si oportunitati de dezvoltare
 

Cum a afectat pandemia piata fortei de munca

 
ASF mai arata ca piata fortei de munca a fost, de asemenea, afectata de pandemia de COVID-19 si de masurile implementate in vederea prevenirii raspandirii, ceea ce a determinat inversarea tendintei descendente a ratei somajului manifestata pe parcursul anilor anteriori. 
 
Rata somajului ajustata sezonier pentru zona euro inregistra o valoare de 8,3% in decembrie 2020, in crestere fata de aceeasi perioada a anului 6 anterior (7,4%). In ceea ce priveste economia UE, rata somajului era 7,5% in decembrie 2020, cu 1 pp mai mare comparativ cu valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior (6,5%).

Citeste si: ING BANK: 1 din 3 romani este ingrijorat ca situatia financiara ii controleaza viata
 

Evolutia inflatiei in 2020, imbucuratoare. 2021 ne-a adus cifre mai putin bune

 
Rata anuala a inflatiei a inregistrat un parcurs descendent in anul 2020, fiind influentata de scaderea preturilor la energie si reducerea cererii agregate si a veniturilor disponibile, ce au indus presiuni deflationiste in zona euro, partial compensate de socul pe partea ofertei. Rata anuala a inflatiei in zona euro s-a situat la o valoare de -0,3% in luna decembrie, nivel similar cu cel inregistrat in perioada septembrie – noiembrie 2020. 
 
Anul 2021 a debutat, insa, cu o revenire a ratei anuale a inflatiei (IAPC) a zonei euro in teritoriul pozitiv, situandu-se in luna ianuarie la un nivel de 0,9%, insa indicatorul se mentine sub nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior (1,4%). Cele mai mari contributii le-au avut serviciile (+0,65 puncte procentuale, pp), urmate de bunuri industriale neenergetice (+0,37 pp), alimente, alcool si tutun (+0,30 pp) si energie (-0,41 pp). 
 
La nivelul UE, rata anuala a inflatiei a fost de 1,2%, in crestere fata de luna anterioara (0,3%). Cele mai mici rate anuale ale inflatiei din UE s-au inregistrat in Grecia (-2,4%), Slovenia (-0,9%) si Cipru (-0,8%), in timp ce la polul opus se afla Polonia (+3,6%), Ungaria (+2,9%) si Cehia (+2,2%).
 
 In Romania, rata anuala a inflatiei masurata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) s-a situat in ianuarie 2021 la o valoare de 2,0%, fiind a patra cea mai rata anuala a inflatiei din UE dupa tarile mai sus mentionate.

Citeste si: Ramura economica ce poate scoate tara din criza, e in pragul falimentului
 

Foto: freepik.com


 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x