Comisia Europeana a publicat in cursul zilei de marti o noua serie de estimari cu privire la evolutia economica a statelor membre ale blocului comunitar european, previziunile pentru tara noastra dovedindu-se a fi acum ceva mai pesimiste fata de cele anuntate in luna mai. In contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit Romania la inceputul acestei primaveri, specialistii europeni se asteapta ca economia tarii noastre sa inregistreze o scadere semnificativa de nu mai putin de 6%.
Daca in urma cu doua luni se vorbea despre o crestere a PIB-ului de 4.2% in 2021 in cazul Romaniei, Comisia Europeana aduce acum in discutie un avans de doar 4% pentru anul viitor. In continuare, in raportul Comisiei Europene se mai arata ca institutia europeana previzioneaza o rata a inflatiei de 2.5% pentru acest an in cazul in tarii noastre, aceasta urmand sa creasca in 2021 pana la un nivel de 2.8%.
Specialistii din cadrul Comisiei Europene atrag atentia insa din nou ca exista riscuri la adresa perspectivelor de crestere, acestea putand fi revizuite in sens negativ in cazul in care situatia o va impune. Spre exemplu, un al doilea val al epidemiei de coronavirus ar complica foarte mult lucrurile in tara noastra, redresarea economica urmand sa nu mai fie atat de rapida. Totodata, evolutia economica a Romaniei ar putea fi afectata chiar si de un al doilea val care ar putea aparea la unul dintre partenerii comerciali importanti ai tarii noastre.
Bineinteles, incertitudini semnificative exista si atunci cand vorbim despre masurile fiscale pe care le vor lua autoritatile romane in perioada urmatoare. In functie de aceste masuri, increderea investitorilor in tara noastra ar putea fi afectata, ceea ce ar putea duce in cele din urma la costuri de finantare mai ridicate si la o crestere economica ceva mai lenta.
Masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus au oprit mai mult sau mai putin anumite sectoare economice, acest lucru urmand sa se resimta destul de puternic in indicatorii economici din al doilea trimestru al acestui an. Astfel, Comisia Europeana se asteapta la un declin semnificativ al economiei Romaniei in al doilea trimestru al anului. Avand in vedere restrictiile de circulatie impuse odata cu instituirea starii de urgenta pe teritoriul tarii noastre, consumul privat ar urma sa scada. De asemenea, incertitudinile vor afecta destul de grav si deciziile de investitii din acest an.
Din fericire pentru tara noastra, primul trimestru al anului s-a dovedit a fi unul bun pentru economia nationala, PIB-ul crescand cu 2.4% in ritm anual si cu 0.3% in ritm trimestrial. Ei bine, aceste cifre au fost posibile tocmai datorita consumului privat si al acumularii de stocuri.
Lasand la o parte evolutia economica a tarii noastre, previziunile Comisiei Europene sunt destul de pesimiste si atunci cand vine vorba despre economia Uniunii Europene. Astfel, specialistii CE se asteapta la un declin al economiei UE de 8.3% in 2020, urmand ca anul urmator sa creasca cu 5.8%. Totodata, Comisia se asteapta ca primele semne ale redresarii economice la nivel european sa poata fi observate incepand cu a doua jumatate a acestui an. Este important insa de precizat ca aceasta redresare economica va fi diferita de la un stat la altul.
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii